Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δεν ήταν μόνον σταρ, αλλά μία μεγάλη προσωπικότητα

ΚΟΣΜΟΣ στις 06/02/2020

Ο φιλάνθρωπος και ειρηνόφιλος Κερκ Ντάγκλας έφυγε σήμερα σε ηλικία 103 ετών!

|> Θλίψη στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα και βαρύ το πένθος για την 7η Τέχνη, από την απώλεια  του μεγάλου Κερκ Ντάγκλας, που αν και έκλεισε τα μάτια σήμερα σε ηλικία 103 ετών, στις μνήμες μας θα μείνει σαν ένα παλληκάρι, ένας θρύλος! Πότε Οδυσσέας, πότε Σπάρτακος… Αλλά και για τους τόσους και τόσους άλλους μοναδικούς ρόλους που έχει ερμηνεύσει αυτός ο γίγαντας του Χόλλυγουντ.

Την είδηση του θανάτου του μετέδωσε ο γιος του, Μάικλ Ντάγκλας, με ανάρτησή του στο Instagram. Έγραψε:

«Με τεράστια λύπη μας, τα αδέρφια μου και εγώ, κάνουμε γνωστό ότι ο Κερκ Ντάγκλας μας άφησε σήμερα σε ηλικία 103 ετών. Για τον κόσμο ήταν ένας θρύλος, ένας ηθοποιός από την χρυσή εποχή του Κινηματογράφου που έζησε όμορφα στα χρυσά του χρόνια, ένας ανθρωπιστής η δέσμευση του οποίου στο δίκαιο και στους σκοπούς τους οποίους πίστευε έθεσαν ένα πρότυπο από το οποίο όλοι μας εμπνευστήκαμε. 

Αλλά για μένα και τα αδέρφια μου, τον Τζόελ και τον Πήτερ, ήταν απλά ο πατέρας, για την Κάθριν ήταν ένας υπέροχος πεθερός, για τα εγγόνια και τα δισέγγονά του ήταν ένας αγαπητός παππούς και για την γυναίκα του Άννα ήταν ένας υπέροχος σύζυγος. Ο πατέρας μου έζησε καλά τη ζωή του και αφήνει πίσω του μια κληρονομιά στον Κινηματογράφο που θα κρατήσει στις γενιές που θα ακολουθήσουν, και μια ιστορία ως επιφανής φιλάνθρωπος που εργάστηκε προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους και να φέρει ειρήνη στον Πλανήτη».

Ο Κερκ Ντάγκλας με τον γιό του Μάϊκλ και τον εγγονό του Κάμερον. (Νοέμβριος 2018)

Εξ άλλου, κριτικός Κινηματογράφου Άκης Καπράνος, αναδεικνύει στο facebook, μια τρανή προσωπικότητα για τον Κερκ Ντάγκλας, ίσως άγνωστη στους περισσότερους. Έγραψε:

«O Κερκ Ντάγκλας ήταν υπεύθυνος για την επιστροφή του σεναριογράφου Ντάλτον Τράμπο στο Χόλιγουντ – ο τελευταίος ήταν για χρόνια στη Μαύρη Λίστα του γερουσιαστή Μακ Κάρθι, ένας ακόμα ανάμεσα στους κομμουνιστές της κινηματογραφικής βιομηχανίας που είχε εξωστρακιστεί και αναγκαζόταν να υπογράφει σενάρια για μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα.

Ο Ντάγκλας μεσολάβησε στο να πιστωθεί κανονικά το όνομά του στους τίτλους έναρξης του Σπάρτακου, αλλά δεν είναι αυτός μονάχα ο λόγος που αξίζει να τον θυμόμαστε. Ούτε φυσικά τα ποσά που διέθεσε σε φιλανθρωπίες (πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια!). Γιατί ο Κερκ Ντάγκλας ήταν ένας από τους πιο αρχετυπικούς Ήρωες της Μεγάλης Οθόνης, με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έχουν απαρνηθεί οι σεναριογράφοι σήμερα: Άνδρας στιβαρός, με κώδικα τιμής, αυστηρός, ακέραιος, δίκαιος. (Θα μου πείτε, οι σούπερ ήρωες δεν είναι έτσι; Θα σας πω, ποιος τους γ@μεί τους σούπερ ήρωες).

Ταυτόχρονα, δε φοβήθηκε ποτέ να τσαλακώσει την εικόνα του: Ενσάρκωσε τον Βαν Γκογκ, ανέβασε στο θέατρο τη Φωλιά του Κούκου (και αργότερα παρέδωσε τα δικαιώματα του έργου στον γιο του, Μάικλ, παραγωγού της περίφημης ταινίας του Μίλος Φόρμαν), έσπασε πλάκα με το αγέρωχο παρουσιαστικό του σε κόντρα-ρόλους όσο λίγοι. Γνήσιος εκπρόσωπος του Μύθου λοιπόν, σε μια εποχή που το Χόλιγουντ φάνταζε ένας άλλος πλανήτης, και κάθε του μορφή έμοιαζε να ανήκει στη σφαίρα του εξωπραγματικού, ο Κερκ Ντάγκλας την κοπάνησε πριν λίγες ώρες στην ηλικία των 103 ετών. Μεγάλη απώλεια, και μεγάλος μάγκας».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: