Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παρέμβαση-αποκάλυψη για το Αρχείο Ροντήρη

ΕΛΛΑΔΑ,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 24/07/2016

Έχει ταξινομηθεί από το… 1999 και έχουν εκδοθεί δύο βιβλία!

Τ/Π |> Ερωτηματικά εγείρει η υπόθεση της παράδοσης του Αρχείου του Δημήτρη Ροντήρη στον δήμο Πειραιά, μετά από παρέμβαση των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού, με την αποκάλυψη στοιχείων τέτοιων που δημιουργούν πρόβλημα…

Συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά την ανάρτηση της είδησης για το Αρχείο Ροντήρη, οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού, που ίδρυσε και διευθύνει η κυρία Ζωζώ Αλ. Λιδωρίκη, έστειλαν στον Τ/Π ένα «ενημερωτικό» μήνυμα-σοκ! Ότι το Αρχείο Ροντήρη έχει ήδη ταξινομηθεί από το 1999 και μάλιστα από την ταξινόμησή του προέκυψαν και δύο εκδόσεις για το έργο του, από τον εκδοτικό οίκο Καστανιώτη!

Αυτό δημιουργεί εμπλοκή στην υπόθεση του Αρχείου, διότι όπως ειπώθηκε κατά την παράδοση του Αρχείου από την κόρη τού Δημήτρη Ροντήρη, στόχος είναι η ταξινόμησή του! Δηλαδή κάτι που έχει ολοκληρωθεί αρκετά χρόνια πριν! Σωστός «πονοκέφαλος» για τον δήμαρχο Πειραιά…

Πριν την δημοσίευση του μηνύματος των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού, πρέπει να σημειωθεί ότι σε επικοινωνία του Τ/Π με τον οργανισμό, έγινε γνωστό ότι οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού, είναι διατεθειμένες να συνδράμουν τον δήμο Πειραιά για την αξιοποίηση του Αρχείου Ροντήρη, την διάσωση των κοστουμιών του Πειραϊκού Θεάτρου κ.ά.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού, αναφέρει τα εξής:

rontiris protomi-22

«Το Αρχείο Δημήτρη Ροντήρη είναι πολιτιστική κληρονομία μας!
Η ταξινόμησή του έχει ήδη γίνει από τις “Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού” (ΔΣΠ) όταν ανέλαβαν το 1999 με κάθε νόμιμη διαδικασία, την διάσωσή του και την ταξινόμηση και καταγραφή.
Η συνεργάτις των ΔΣΠ θεατρολόγος κυρία Δηώ Καγγελάρη ήταν η υπεύθυνη που έφερε σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο… Έτσι προέκυψαν ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ από τις εκδόσεις Καστανιώτη: “Δημήτρης Ροντήρης – Σελίδες αυτοβιογραφίας” επιμέλεια -σχόλια Δηώ Καγγελάρη, πρόλογος Δημήτρης Σπάθης και “Με τους μαθητές του Δημήτρη Ροντήρη” του Θανάση Λάλα. Και τα δυο βιβλία με πρωτοβουλία και επίβλεψη των ΔΣΠ.
Επίσης σε συνεργασία με τον Ροταριανό Όμιλο Γλυφάδας έγιναν ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ σε Αθήνα, Γλυφάδα και Πλάτανο Ναυπακτίας (γενέτειρα του Δημήτρη Ροντήρη).
Οι ΔΣΠ παρέδωσαν το 2002 με κάθε νόμιμη διαδικασία και με αναλυτικούς ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΟΛΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ στην οικογένεια Ροντήρη και ελπίζουν τώρα να ακολουθήσει η αξιοποίηση του Αρχείου του μεγάλου Δάσκαλου και Θεατράνθρωπου με ψηφιοποίηση και με στήριξη των νέων μέσων τεχνολογίας. Το όνομα του κ. Κουρμουλάκη είναι ισχυρή εγγύηση!».

7 σκέψεις στο “Παρέμβαση-αποκάλυψη για το Αρχείο Ροντήρη

  1. Ιπποκράτης Ιγνατιάδης
    1

    Μήπως με την ευκαιρία θα μπορούσαν οι υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά να μας ενημερώσουν τι απέγινε η προτομή του Δημήτρη Ροντήρη-έργο του Τάκη Παρλαβάντζα-που βρισκόταν στο αρχαιολογικό πάρκο (Ηρώων Πολυτεχνείου & Σκουζέ) και εμφανίζεται στην φωτογραφία σας; Λείπει μαζί με την επιγραφή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    • 2

      Θύμα κλοπής εδώ και χρόνια. Ίσως λόγω επειδή η προτομή ήταν ορειχάλκινη. Η δε επιγραφή “πέταξε” πρόσφατα!

      • Ιπποκράτης Ιγνατιάδης
        3

        Αν είναι έτσι, να αναλάβει ο Δήμος Πειραιά την αντικατάστασή της με μικρό κόστος, αφού υπάρχει ίδια στην Γλυφάδα. Κάνω ερώτηση γιατί άκουσα ότι την πήρε προληπτικά ο Δήμος και την έχει στις αποθήκες του. Θα μπορούσε να απαντήσει υπεύθυνα κάποιος εκπρόσωπος του Δήμου;

  2. 4

    Μετά το θέμα που έχει προκύψει, ίσως να εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Ίσως…

    • Ιπποκράτης Ιγνατιάδης
      5

      Ίσως να το ρωτούσατε δημόσια εσείς, που έχετε μεγαλύτερο κύρος;

  3. Παράθεση: Ο Πειραιάς τιμά τον μεγάλο Έλληνα θεατράνθρωπο Δημ. Ροντήρη - Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

  4. 6

    Δυστυχώς το όποιο “κύρος” δεν νομίζω να λογίζεται… Ίσως θα έπρεπε να γίνει μία κάπως μαζική διαμαρτυρία (με ονοματεπώνυμα) και ο Τ/Π θα την φιλοξενήσει οπωσδήποτε!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: