Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παρίσι 1939 και ο Αλέκος Λιδωρίκης κουβεντιάζει με τον Ζαν Ανούϊγ, στο σπίτι της Rue des Écoles

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 11/03/2017

Στο Τρίτο στις 19:30

|> Σήμερα στις 7:30΄μ.μ. στο Τρίτο Πρόγραμμα και στο πλαίσιο της σειράς «Μιλώντας με μορφές του αιώνα – Οι συνεντεύξεις του Αλέκου Λιδωρίκη», θα μεταδοθεί η δραματοποιημένη συνέντευξη του μεγάλου δημοσιογράφου με τον Ζαν Ανούϊγ, τον (τότε!) νέο συγγραφέα των 29 χρόνων.

Παρίσι 1939…

«Στο ήσυχο, λιτό σπιτάκι κοντά στον Σηκουάνα, στην παλιά “Ρυ ντεζ΄Εκόλ”, υπάρχει ένα γραφείο που δείχνει καθαρά ποιος είναι ο αφέντης του… Αδύνατος, το πρόσωπό του ωχρό, μ΄ένα ζευγάρι μυωπικά γυαλιά στα μάτια, ενώ κρατάει στο πρόσωπό του μια σοβαρότητα δασκαλική, σαν τον πρωτοαντικρίσεις, έχει ωστόσο μια “σβελτέτσα” στις κινήσεις του, που αυτή προδίνει πιο καλά τη νεαρή του ηλικία.

Απλός και συμπαθητικός, νευρώδης, ψάχνει να βρει τσιγάρα να μου προσφέρει ευγενικά. Μα δεν το κατορθώνει! Χαμογελάει σαν το παιδί που άθελά του παραστράτησε και παίρνει απ΄τα δικά μου τσιγάρα…».

Έτσι συναντάει ο νεαρός Αλέκος Λιδωρίκης τον 29χρονο Ζαν Ανούϊγ, στο Παρίσι, 78 χρόνια πριν. Κι εκεί, καθισμένοι για ώρες στο γραφείο του Γάλλου συγγραφέα, μιλάνε για Θέατρο, για Κινηματογράφο, για την Γαλλία του ΄39, και ο Ανούϊγ αναλύει τα έργα του: Το “Αγρίμι”, την “Ερμίνα”, τον “Ταξιδιώτη χωρίς αποσκευές”, τον “Χορό των κλεπτών”, την “Μανταρίν”, το “Ραντεβού στο Σανλί”, κριτικάρει το κοινό, μιλάει για την Αθήνα και για τα σχέδιά του. Και ο νέος συγγραφέας που «τον παίρνεις για Εβραίο, για Γερμανό, για Ολλανδό, για Αμερικανό ακόμα, μα όχι για Γάλλο… Διόλου…». Μεταξύ άλλων, θα πει:

  • «Α! το κοινό… Πόσο είναι ασύλληπτο, παράξενο στις σκέψεις του, στις απαιτήσεις του για μας. Δε μας βοηθάει ποτέ να βρούμε εκείνο που ζητάει. Έχει ένα σαδισμό πρωτόγονο, απερίγραπτο για όλους τους δημιουργούς».
  • «Είμαι βέβαιος ότι το Θέατρο του α ύ ρ ι ο θα είναι ένα είδος φαντασμαγορίας, κάτι όπως το είδε, σχεδόν μ΄επιτυχία ολοκληρωμένη, ο Ζιρωντού».
  • «Εργάζομαι πολύ και σε ταινίες. Πιστεύω πως ο Κ ι ν η μ α τ ο γ ρ ά φ ο ς είναι μια σχολή Θεάτρου αξιόλογη και πως ο νέος ηθοποιός που αρχίζει από ένα στούντιο, έχει πολλά εφόδια να διαπρέψει αύριο στη σκηνή».

Στον ρόλο του Ζαν Ανούιγ ο Θάνος Καληώρας και στον ρόλο του δημοσιογράφου Αλέκου Λιδωρίκη, ο Δάνης Κατρανίδης. Αφηγητής ο Ανδρέας Μπάρκουλης. Μουσική επιμέλεια: Πλάτων Ανδριτσάκης. Ραδιοσκηνοθεσία : Αλέξης Μίγκας. Παραγωγή: Δημήτρης Φραγκουδάκης. Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: