Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παραμονή εκλογών… “Οι αποκλεισμένοι ή το Σύστημα των μυρμηγκιών”

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 11/09/2015

Της Μαρίας Σούμπερτ

Το Σάββατο 19/9 (1 μμ), παραμονή των εκλογών, παρουσιάζεται στην Πάτρα και στον χώρο του βιβλιοπωλείου “Πολύεδρο” (Κανακάρη 147) από τις εκδόσεις “Κριτική” το νέο βιβλίο της Μαρίας Σούμπερτ (φωτό) “Οι αποκλεισμένοι ή το Σύστημα των μυρμηγκιών“. Για το βιβλίο, θα μιλήσουν ο φιλόλογος Μιχάλης Καραγεωργίου και η αρχαιολόγος, μουσειολόγος Νικολέτα Παλαιολόγου.

Με δυό λόγια το βιβλίο αναφέρεται σε ένα νησί που αποκλείεται από τον υπόλοιπο κόσμο πέντε μήνες τον χρόνο. Μια βιβλιοθήκη κληροδοτείται από τον μεγιστάνα του νησιού, τον μεγάλο ευεργέτη, ο οποίος με ύποπτο τρόπο το έσκασε όσο ήταν ακόμα νέος και έφυγε στην Αμερική για να φτιάξει την τύχη του.

apokleismenoiΈνας δήμαρχος συνωμοτεί με τη βιβλιοθηκονόμο, για να αρχίσουν να διαβάζουν οι νησιώτες βιβλία. Ένας πρώην αναρχικός έχει βρει καταφύγιο στο νησί και στην καθημερινότητα του οικογενειακού μπακάλικου. Και στη μέση οι κάτοικοι του νησιού που έχουν να αντιμετωπίσουν τον πεντάμηνο αποκλεισμό μαζί με τις επιπτώσεις του διαβάσματος. Θα μπορέσει να επιβιώσει το νησί και η βιβλιοθήκη αυτό τον χειμώνα;

Η Μαρία Σούμπερτ γράφει με χιούμορ, αποκαλύπτοντας μέσα από τους διαλόγους τους χαρακτήρες του βιβλίου της. Η αφήγηση είναι συμβολική, καθώς το νησί δεν είναι παρά η μικρογραφία μιας κρίσης: οικονομικά προβλήματα, απαισιοδοξία, αδιέξοδο, διαφθορά, φασισμός και προβλήματα με τους μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Η συγγραφέας προσεγγίζει τους χαρακτήρες της μέσα από μια βαθιά συμπαθητική οπτική γωνία και προτείνει πως μια κρίση μπορεί να γίνει δημιουργική και να οδηγήσει τους ανθρώπους σε μια αλλαγή -ακόμα και όταν οι ίδιοι είναι στην αρχή διστακτικοί.

Ποιά είναι

Η Μαρία Σούμπερτ γεννήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας το 1979. Σπούδασε βεατρολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δραματοθεραπεία στο Ινστιτούτο “Αιών” και παρακολούθησε το ΠΜΣ του Παντείου Πανεπιστημίου «Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία». Εργάζεται στον χώρο της επικοινωνίας πολιτιστικών γεγονότων και ως δραματοθεραπεύτρια. Το 2012 εκδόθηκε το πρώτο της παραμύθι “Του φεγγαριού η κόρη” (εκδόσεις “Διάπλαση”). Γράφει και μεταφράζει παραμύθια από τα γερμανικά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: