Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πολιτιστικές εμβληματικές εκδηλώσεις στην ΠΕ Νήσων εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 04/02/2017

Για το καλοκαίρι

Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των Δήμων της Π.Ε. Νήσων Αττικής που εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χατζηπέρος στην Επιτροπή Πολιτισμού της Περιφέρεια Αττικής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΕ Νήσων, από την αρχαιότητα σε κάθε κοινωνία, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική περιοχή το πολιτισμικό επίπεδο ή την ιστορική περίοδο, είχαν θεσπιστεί ημερομηνίες και χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες πραγματοποιούνταν λαμπρές εκδηλώσεις που βασίζονταν στην εκάστοτε θρησκεία, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις κτλ., καθώς και στον τρόπο ζωής (αγροτικό ή αστικό). Οι εορτές αυτές αποτέλεσαν την απαρχή των φεστιβάλ τα οποία μετεξελίχθηκαν στη μορφή που σήμερα γνωρίζουμε. Άλλωστε, ετυμολογικά η λέξη φεστιβάλ (festival) έχει ως ρίζα τη λέξη “feast” ή “fiesta”, που σημαίνει γιορτή.

Αυτές οι εκδηλώσεις, πέραν τις απόδοσης τιμής σε κάποιο εξαιρετικό γεγονός ή πρόσωπο, εξυπηρετούσαν στόχους όπως η προβολή του τόπου, η δημιουργία σχέσεων με τους γεωγραφικούς γείτονες και η σύσφιξη των σχέσεων των μελών της ίδιας της τοπικής κοινωνίας, μέσω της ψυχαγωγίας και της ευφρόσυνης διάθεσης .

 

Στις μέρες μας παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας και της δυνατότητας προβολής μέσω αυτής τα φεστιβάλ και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις παραμένουν βασικό μέρος της ζωής των τοπικών κοινωνιών καθώς εξυπηρετούν την αναβάθμιση του πολιτισμικού τους status, την ψυχαγωγία με τρόπο ποιοτικό, τη δημιουργία δεσμών μεταξύ των μελών τους και την προβολή τους πέραν των στενών γεωγραφικών ορίων τους με αύξηση της επισκεψιμότητας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων προτίθεται να συνδιοργανώσει, με τους δήμους της χωρικής της αρμοδιότητας, πολιτιστικές εκδηλώσεις για το καλοκαίρι 2017, χωρίς να παραβλέπει το γεγονός της οικονομικής δυσπραγίας που ταλανίζει τον τόπο και πιστεύοντας ακράδαντα ότι ο πολιτισμός αποτελεί το αντίδοτο στην κρίση αξιών και στη ζοφερότητα .

Παράλληλα ο κ. Χατζηπέρος πρότεινε και τη διοργάνωση ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τους δήμους και κατά τους χειμερινούς μήνες στα νησιά μας και την Τροιζηνία, στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης όλων των περιοχών.

Απάντηση