Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σε νέο Έλληνα επιστήμονα το 3ο βραβείο του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού (EUCYS)

ΕU,ΠΑΙΔΕΙΑ/ΕΠΙΣΤΗΜΗ στις 18/09/2023

Ο πλέον σημαντικός διαγωνισμός για νέους επιστήμονες της ΕΕ, που προβάλλει την επιστημονική αριστεία σε όλον τον κόσμο

|> Ανακοινώθηκαν στις Βρυξέλλες τα ονόματα των νικητών του 34ου Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού για Νέους Επιστήμονες (EUCYS). Ανάμεσά τους είναι ένας Έλληνας, ο Αίας Τάτσης, που πήρε τρίτο βραβείο για το έργο του «Ανάπτυξη και αξιολόγηση υβριδικού ηλιακού-θερμοηλεκτρικού συστήματος παραγωγής σε θαλάσσιο περιβάλλον και χρήση υδροδυναμικής πρόωσης».

Ο διαγωνισμός EUCYS, η σημαντικότερη εκδήλωση για νέους επιστήμονες στην ΕΕ, προβάλλει την επιστημονική αριστεία σπουδαστών από την Ευρώπη κι απ’ όλο τον κόσμο.

Στόχος είναι να ενθαρρύνει περισσότερους νέους και νέες ηλικίας 14-20 ετών να σπουδάσουν τις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά και να ακολουθήσουν επιστημονική σταδιοδρομία. Εφέτος, ο διαγωνισμός EUCYS υποδέχθηκε 136 νέους και νέες από 36 χώρες, που παρουσίασαν 85 έργα σε ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων, από τη βιολογία και τα μαθηματικά ως τις κοινωνικές επιστήμες, σε μια διεθνή κριτική επιτροπή 22 επιστημόνων και μηχανικών υψηλής ειδίκευσης. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν η Μαρίγια Λιουμπένοβα από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο του Νότου.

Στους νικητές και τις νικήτριες δόθηκαν έπαθλα συνολικής αξίας 62.000 ευρώ: τέσσερα πρώτα βραβεία ύψους 7.000 ευρώ το καθένα, τέσσερα δεύτερα βραβεία ύψους 5.000 ευρώ, τέσσερα τρίτα βραβεία ύψους 3.500 ευρώ, καθώς και υποτροφίες και επισκέψεις στο CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας) και στον ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος).

Ο διαγωνισμός EUCYS υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για τη «Διεύρυνση της συμμετοχής και ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας». Εντάσσεται δε, σε μια ευρύτερη πρωτοβουλία για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας, την προώθηση της υπεύθυνης έρευνας και καινοτομίας και του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας.

Απάντηση