Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Θετικός ο απολογισμός του 1ου Φεστιβάλ Πολιτισμού της Σίφνου  

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 01/09/2022

Στα ‘’Μονοπάτια των θεών’’ οδήγησε εκατοντάδες θεατές ολόκληρη ‘’στρατιά’’ ανθρώπων του πολιτισμού του αιγαιοπελαγίτικου νησιού

|> Με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή πληρότητα πραγματοποιήθηκε σε διάφορα μέρη του νησιού το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού Σίφνου, ‘’Στα μονοπάτια των θεών’’, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μάνου Καρατζογιάννη που περιελάμβανε ποικίλες δράσεις, όπως:

  • το πανηγύρι στον προαύλιο χώρο της Παναγίας της Κόχης,
  • την εκδήλωση μνήμης για τον Σίφνιο θεατρικό συγγραφέα Μανόλη Κορρέ -100 χρόνια από τη γέννησή του,
  • τη λογοτεχνική εκδήλωση για τον Αριστομένη Προβελλέγγιο ,
  • τη θεατρική παράσταση – με αφορμή το έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη – «Αυτός ο άλλος και το παντελόνι του» και
  • τις παραστάσεις – με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση – «Φροσύνη» και «Πασού»,
  • τη μουσική ποιητική βραδιά «Στον κύκλο των μελοποιημένων ποιητών»,
  • το εργαστήριο κεραμικής για παιδιά,
  • τη διαδικτυακή έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Καβαλλιεράκη με θέμα τη Σίφνο και τέλος
  • την εικαστική παρουσίαση «Στο Ατελιέ του Παναγιώτη Τέτση» που έκλεισε και το φεστιβάλ μας.

sifnos_fest_IMG

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν: ο παπά-Δημήτρης Διαμαντής και η Εκκλησιαστική Επιτροπή της Κόχης, ο Λέανδρος Πολενάκης και η Καίτη Κωνσταντίνου, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, η Σύνθια Μπατσή, ο Λάζαρος Βαρτάνης και ο Στέφανος Παπατρέχας, ο Αντώνης και ο Γιάννης Ατσόνιος, η Μαργαρίτα Βασταρδή, η Πέγκυ Σταθακοπούλου και ο Γιώργος Θεοδώρου, η Χριστίνα Μαξούρη και ο Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης, ο φωτογράφος Γιώργος Καβαλλιεράκης, ο Αλέξης Τέτσης, η Σταυρούλα Τρούλλου και βέβαια οι άνθρωποι του Δήμου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου που μετρά 40 χρόνια αδιάλειπτης πολιτιστικής προσφοράς.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

H Σίφνος, από όλα τα νησιά των Κυκλάδων – όπως υποστηρίζει ο κριτικός θεάτρου Λέανδρος Πολενάκης, στο κείμενό του με τον τίτλο «Από το νεόκοπο Φεστιβάλ Πολιτισμού, Στα μονοπάτια των θεών» στην ‘’Αυγή της Κυριακής’’ (28/8/22) – έχει τη μακρότερη και την πιο στέρεα πνευματική παράδοση.

Σε όλη την ενετοκρατία και την τουρκοκρατία διατηρούσε την πατριαρχική «Σχολή του Παναγίου Τάφου», που ήταν, σύμφωνα με τις συνθήκες της εποχής, ένα πραγματικό πανεπιστήμιο, στο οποίο διδάσκονταν μεταξύ άλλων οι θετικές επιστήμες, τα μαθηματικά, η φυσική αλλά και η θεολογία και εν γένει «τα γράμματα», κατά την ορολογία της εποχής. Για όλους αυτούς τους λόγους ονόμαζαν τη Σίφνο «Παιδευτήριον του Αρχιπελάγους».

Τη Σίφνο επισκέφτηκε τυχαία πριν από περίπου πενήντα χρόνια και ο Παναγιώτης Τέτσης και την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Έγινε η αφορμή να ξεκινήσει μερικά από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα του, όπως η «Λαϊκή Αγορά», και συχνά πήρε τη θέση του μοντέλου στο ατελιέ του στο Κάτω Πετάλι.

Έξι χρόνια μετά τον θάνατό του, ο ιδιαίτερος χώρος πνευματικής εργασίας του αείμνηστου ζωγράφου, ακαδημαϊκού και δασκάλου Παναγιώτη Τέτση άνοιξε για το ευρύ κοινό. Για το ξεχωριστό αυτό, για το νησί μας, γεγονός σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Πολιτισμού «Στα μονοπάτια των θεών» στα ‘’Νέα’’ Σαββατοκύριακο (27/8/22): «Χαζεύοντας τα πινέλα του Τέτση, ξεχασμένα σαν παιχνίδια μικρού παιδιού, να αντέχουν στον χρόνο και να τον νικούν, άξαφνα θυμήθηκα τα λόγια του: Νησιά σαν τη Σίφνο σε ταξιδεύουν. Οι ουρανοί τα βάλανε εκεί, μαζί με τη ζωγραφική και τον άνθρωπο».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: