Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συναυλία συμφωνικής ορχήστρας για τα 71 χρόνια του Μπλόκου της Κοκκινιάς

ΕΛΛΑΔΑ,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 22/09/2015

Αύριο στις 8 μμ

Μια ακόμη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, δίνεται αύριο Τετάρτη 23/9, στις 8 μμ στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς (Ηλιουπόλεως & Κιλικίας), με ελεύθερη είσοδο.

Σολίστ στην κλασική κιθάρα, θα είναι ο διεθνούς φήμης κιθαριστής Βασίλης Μαστοράκης και ο νεαρός πολυβραβευμένος σε διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας Γιώργος Γκόλγκαρης, που θα εκτελέσουν το έργο “Shai” του L. Shahar, σε ενορχήστρωση του Κώστα Γανωσέλη.

Το να διαθέτει ένα Δημοτικό Ωδείο, συμφωνική μαθητική ορχήστρα, όσο αυτονόητο μπορεί είναι για άλλες χώρες της Ευρώπης, τόσο σπάνιο είναι για τα ελληνικά μουσικά δεδομένα, αφού συμφωνικές ορχήστρες που τον πυρήνα τους αποτελούν οι σπουδαστές των ωδείων, διαθέτουν ελάχιστα Ωδεία σε όλη την Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη Συμφωνική Ορχήστρα  συστήθηκε το 2011, με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Στέλιου Γκόλγκαρη και υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Καραβέλη.
Σε αυτά τα χρόνια έχει δώσει πάνω από 20 συναυλίες, με ρεπερτόριο υψηλοτάτου επιπέδου, μεγάλων κλασικών συνθετών, σύγχρονων μουσικών δημιουργών αλλά και σημαντικών ενορχηστρωτών.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Εκτελεσθέντων στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, από τον αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, ο οποίος σεσε δήλωσή του υπογράμμισε:

«Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Μπλόκου της Κοκκινιάς το 1944 αποκτούν δραματική επικαιρότητα καθώς οι σύγχρονοι θαυμαστές του νεοναζισμού έχουν επανεμφανιστεί στις λαϊκές γειτονιές της Β’ Πειραιά μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τους άγριους ξυλοδαρμούς συνδικαλιστών, στελεχών Αριστερών οργανώσεων και μεταναστών.

Είναι χρέος όλων μας να αναδείξουμε το πραγματικό νόημα της εκδήλωσης μνήμης των 315 εκτελεσθέντων πατριωτών και των χιλιάδων συλληφθέντων στο Μπλόκο της Κοκκινιάς μόνο και μόνο διότι αγωνίζονταν για την ελευθερία ενάντια στο Γερμανό κατακτητή και στους ντόπιους συνεργάτες του.

Η μάχη ενάντια στο φασισμό, είναι μάχη της  μνήμης ενάντια στη λήθη, μάχη της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης απέναντι στην υποταγή και στον ατομικισμό. Είναι μια διαρκής σύγκρουση που κάθε προοδευτικός, δημοκρατικός πολίτης  πρέπει αταλάντευτα να συνεχίσει να δίνει.

Σήμερα, που η δημοκρατία, η ελευθερία και οι κατακτήσεις του λαού μας αμφισβητούνται και δοκιμάζονται, το διήμερο των εκδηλώσεων στην Κοκκινιά μας θυμίζει πως τίποτα δεν χαρίζεται και όλα κατακτώνται με αγώνες».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: