Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

«Χαράγματα μνήμης 1941-44» στη Βίλλα Ζωγράφου

ΕΛΛΑΔΑ,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 12/03/2019

Συνδιοργάνωση Βουλής και Δήμου Ζωγράφου με έκθεση έργων από τη Συλλογή του Χρ. Μοσχανδρέου

|> Η Βουλή των Ελλήνων συνδιοργανώνει με τον Δήμο Ζωγράφου, την έκθεση «Χαράγματα μνήμης 1941-1944, από τη Συλλογή του Χρήστου Π. Μοσχανδρέου», η οποία φιλοξενείται στη Βίλλα Ζωγράφου (Γεωργίου Ζωγράφου 13).

Η έκθεση, που περιλαμβάνει σπάνια εικαστικά και εκδοτικά τεκμήρια από την περίοδο της Κατοχής, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης, θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τη Δευτέρα 18/3, στις 17:30.

Μέσα από τα εκθέματα, αναδεικνύεται η καλλιτεχνική παραγωγή που αποτύπωσε τα δεινά του ελληνικού λαού την περίοδο 1941-1944, ενώ παράλληλα λειτούργησε ως ένας τρόπος αντίστασης απέναντι στον κατακτητή.

Σκηνές πείνας, διώξεις, βασανιστήρια, εκτελέσεις, ηρωικές στιγμές αντίστασης απεικονίζονται, με ρεαλιστικό ή συμβολικό τρόπο, σε περισσότερα από 120 χαρακτικά και ζωγραφικά έργα, αφίσες και λευκώματα, που δημιουργήθηκαν μέσα στην Κατοχή ή και λίγο αργότερα.

Καλλιτέχνες όπως οι Σπύρος Βασιλείου, Κώστας Γραμματόπουλος, Χρήστος Καγκαράς, Αντώνης Κανάς, Βάσω Κατράκη, Γιάννης Κεφαλληνός, Αλέκος Κοντόπουλος, Λουκία Μαγγιώρου, Δημήτρης Μεγαλίδης, Κώστας Πλακωτάρης, Α. Τάσσος (φωτογραφία) είναι οι δημιουργοί των υψηλής αισθητικής και ιστορικής αξίας έργων, που προσφέρουν μοναδικές εικόνες μνήμης από την τραγική αλλά και μεγαλειώδη αυτή ιστορική περίοδο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: