Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Τα έντομα στη Γλώσσα, στη Γραμματολογία και στον Λαϊκό Πολιτισμό”…

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 22/04/2015

Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και οι εκδόσεις “Ιωλκός” παρουσίασαν το απόγευμα στην αίθουσα «Μιχαήλας Αβέρωφ» της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8)  το βιβλίο-μελέτη «Το άπειρο πλήθος των εντόμων στη Γλώσσα, στη Γραμματολογία και στο λαϊκό πολιτισμό» που υπογράφει ο Γεράσιμος Α. Ρηγάτος.

Την εκδήλωση προσφωνήσουν ο πρόεδρος της ΕΕΛ Κώστας Καρούσος  και ο υπεύθυνος των εκδόσεων “Ιωλκός” Κώστας Κορίδης.

Ομιλητές ήταν, ο συγγραφέας-κτηνίατρος Χρυσ.Φουντούλης,  η καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (ΕΚΠΑ) Τζίνα Καλογήρου  και ο δημοσιογράφος-εκπαιδευτικός Γιώργος Κιούσης.  Συντονιστής ήταν ο πρ. πρόεδρος της ΕΕΛ Αυγερινός Ανδρέου.  Κείμενα από το βιβλίο παρουσίασε η εκπαιδευτικός-αφηγήτρια παραμυθιών Αγγ. Σταματακοπούλου.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε ένα μουσικό πρόγραμμα με κρητικές μαντινάδες και τραγούδια για έντομα με τη Μελαμπιανή Παρέα και άλλους καλλιτέχνες.

 Λίγα λόγια για το βιβλίο

 

Rigatos entomaiΤα έντομα, από τους αρχαιότερους οντογονικά οργανισμούς, έχουν στενά συνδεθεί με το ανθρώπινο είδος τόσο για καλό όσο και για κακό. Χωρίς τα έντομα που γονιμοποιούν τα  φυτά, δε θα μπορούσε να εξασφαλισθεί η τροφή των ανθρώπων. Αντιθέτως, άλλα έντομα μεταδίδουν επιδημικά νοσήματα με τεράστιους αριθμούς θυμάτων. Όμως εδώ «Το άπειρο πλήθος των εντόμων» εξετάζεται από τη γλωσσική, τη γραμματολογική και τη λαογραφική πλευρά. Ο Όμηρος με πολλαπλές αναφορές του στα Έπη, ο Αίσωπος, οι Κλασικοί και κυρίως ο Αριστοφάνης, ο Θεόκριτος, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτων και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς έχουν ασχοληθεί από διάφορες πλευρές με ποικιλία εντόμων. Το ίδιο και οι Βυζαντινοί, αλλά και οι σύγχρονοι συγγραφείς. Η γλώσσα μας έχει από τον κόσμο των εντόμων μεγάλο ονοματολογικό πλούτο, αλλά και πλήθος παράγωγων λέξεων και μεταφορικών χρήσεων. Μεγάλος πλούτος σχετικός με τα έντομα ανευρίσκεται επίσης σε νεοελληνικές παραδόσεις, αινίγματα, παροιμίες, ξόρκια κ.λπ. Τελικά οι πολιτιστικές αναφορές στον κόσμο των εντόμων είναι εντυπωσιακά πολλές και ενδιαφέρουσες. Τον πλούτο αυτόν εξετάζει μέσ’ από την άφθονη και διαχρονική βιβλιογραφία ο συγγραφέας με τη μακρά κι αναγνωρισμένη εμπειρία του στην επιστημονική και λογοτεχνική γραφή.

Σελ.: 400 – Σχήμα: 14×21 εκ. – Θεματολογία: Μελέτη, Λογοτεχνία, Περιβάλλον, Λαογραφία, Ιστορική Λογοτεχνική Αναδρομή – Έτος Έκδοσης: 2014 – Τιμή: 16,00 ευρώ – ΙSBN: 978-960-426-796-5.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: