Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2023  απονεμήθηκε στους Ήρωες των Τεμπών

ΕU,ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 13/10/2023

Στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, βραβείο απονεμήθηκε επίσης και στην οργάνωση ‘’Θετική Φωνή’’ 

|> Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου Χάρης Κούντουρος  δήλωσε κατά τη διάρκεια της απονομής: «Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη τιμά πρωτοβουλίες που προάγουν τις ευρωπαϊκές αξίες, την αλληλοκατανόηση και την διασυνοριακή πολιτιστική συνεργασία που συμβάλλει στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού πνεύματος. Οι δύο βραβευθέντες από την Ελλάδα επελέγησαν ανάμεσα σε δεκάδες προτάσεις ακριβώς επειδή το έργο τους αναδεικνύει περίτρανα αυτές τις αξίες και ιδιαίτερα την αλληλεγγύη, την ισότητα, και τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας».

Κατ’ ανώτατο 50 βραβεύονται σε όλη την ΕΕ μετά από διαδικασία που περατώνεται με την επιλογή των νικητών από την επιτροπή του Βραβείου. Η επιτροπή αποτελείται από νυν αντιπροέδρους του ΕΚ, πρώην προέδρους του ΕΚ, εξέχουσες προσωπικότητες και εκπροσώπους από την Κοινωνία των Πολιτών.

Οι δύο νικητές από την Ελλάδα ήταν ανάμεσα στα 38 τιμώμενα πρόσωπα και οργανώσεις που προέρχονται από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την επιλογή που έγινε στις 28 Ιουνίου από την κεντρική επιτροπή του Βραβείου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ήρωες των Τεμπών

Η ομάδα “Οι Ήρωες των Τεμπών” επέβαινε στις 28 Φεβρουαρίου 2023 στον μοιραίο επιβατικό συρμό Intercity 62 που προσέκρουσε σε άλλη αμαξοστοιχία στα Τέμπη και, ενώ και οι ίδιοι ήταν τραυματισμένοι, με κίνδυνο της ζωής τους και αυταπάρνηση βοήθησαν τους συνεπιβάτες τους να βγουν από τα βαγόνια του φλεγόμενου τρένου σώζοντας δεκάδες ζωές. Το βραβείο παρέλαβε ο Μίλτος Μπαντής, εκ μέρους του Ήρωα των Τεμπών Ανδρέα Αλικανιώτη.

Ref Checkpoint

Το Ref Checkpoint, αποτελεί πρωτοβουλία της οργάνωσης ‘’Θετική Φωνή’’ και παρέχει υπηρεσίες πρόληψης και σεξουαλικής υγείας για πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες στην Αθήνα, καθώς και δωρεάν ενημέρωση, συμβουλευτική για θέματα σεξουαλικής υγείας στη μητρική γλώσσα των ωφελούμενων ατόμων και διασύνδεση των ασθενών με το Εθνικό Σύστημα Υγείας ή με άλλους φορείς και υπηρεσίες. Το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος της ‘’Θετικής Φωνής’’ Νίκος Δέδες.

Τα βραβεία απένειμε ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης. Την εκδήλωση πλαισίωσε σχήμα της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη αναγνωρίζει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και προωθούν τις κοινές μας αξίες. Απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε άτομα, ομάδες, ενώσεις ή οργανώσεις που με τις δράσεις τους προάγουν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα θεμελιώδη δικαιώματα, την αμοιβαία κατανόηση και στενότερη σύνδεση μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών της ΕΕ ή τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας  εντός ΕΕ. Προτάσεις για υποψηφιότητες για το Βραβείο γίνονται από τους ευρωβουλευτές, καθώς επίσης από πολίτες, ομάδες πολιτών και οργανώσεις.

>>> Στην κεντρική φωτογραφία ο Μίλτος Μπαντής παραλαμβάνει το βραβείο εκ μέρους του Ήρωα των Τεμπών Ανδρέα Αλικανιώτη, από τον επικεφαλής του Γραφείου ΕΚ Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη.

Απάντηση