Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το γκέτο της Βαρσοβίας και η παρουσία τής Irene Shashar στην Ευρωβουλή

ΕU στις 24/01/2024

Η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ολομέλεια με ομιλία μιας 86χρονης επιζήσασας

|> Αύριο Πέμπτη 25/1, η επιζήσασα του γκέτο της Βαρσοβίας, Irene Shashar, θα μιλήσει στο πλαίσιο Συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου (Βρυξέλλες) για την Παγκόσμια Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου).

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola θα κηρύξει την έναρξη της επίσημης συνεδρίασης στις 12:30 (ώρα Ελλάδας), ακολουθούμενη από μουσικό ιντερλούδιο με τον μπαντονεονίστα Marcelo Nisinman.

Μετά την ομιλία της Irene Shashar, οι ευρωβουλευτές θα τηρήσουν ένα λεπτό σιωπής και η τελετή θα ολοκληρωθεί με την εκτέλεση τού ‘’Kaddish’’ του Maurice Ravel από τη σοπράνο Sheva Tehoval και τον Marcelo Nisinman.

 Ποιά είναι η Irene Shashar

Γεννημένη στις 12 Δεκεμβρίου 1937 ως Ruth Lewkowicz, η Irene Shashar επέζησε του γκέτο της Βαρσοβίας. Μετά τον φόνο του πατέρα της από τους Ναζί, δραπέτευσε από το γκέτο με τη μητέρα της, μέσω των υπονόμων σε άλλη περιοχή της Βαρσοβίας, όπου παρέμεινε κρυμμένη μέχρι το τέλος του πολέμου, μετά τον οποίο μετακόμισε στο Παρίσι. Μετά το θάνατο της μητέρας της, έφυγε για το Περού, όπου υιοθετήθηκε από συγγενείς. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στις ΗΠΑ, μετακόμισε στο Ισραήλ σε ηλικία 25 ετών και έγινε η νεότερη λέκτορας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Σήμερα ζει στο Modiin του Ισραήλ. Το 2023 δημοσίευσε τη βιογραφία της με τίτλο ‘’I won against Hitler’’ (‘’Κέρδισα τον Χίτλερ’’).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: