Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Διάγγελμα Metsola στην Ολομέλεια για το Qatargate: “Είμαστε Ευρωπαίοι. Προτιμούμε να κρυώσουμε από το να ξεπουληθούμε!”

ΕU στις 13/12/2022

“Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση. Ο ανοιχτός, ελεύθερος, δημοκρατικός χαρακτήρας των κοινωνιών μας δέχεται επίθεση” 

|> Ολομέλεια σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετική με τις έρευνες για διαφθορά ευρωβουλευτών και για την ευρύτερη ανάγκη διαφάνειας και λογοδοσίας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Την έναρξη της Συνόδου κήρυξε χθες η Πρόεδρος του ΕΚ Roberta Metsola, τονίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχονται επίθεση.

Οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να διεξαχθεί συζήτηση σήμερα σχετικά με τις καταγγελίες για χρηματισμό από το Κατάρ και την ευρύτερη ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ακολουθούμενη από ψήφισμα την Πέμπτη.

Υπό το πρίσμα των ερευνών, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν επίσης να στείλουν την έκθεση σχετικά με τις απαλλαγές από την υποχρέωση έκδοσης βίζα για κατόχους διαβατηρίων Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν και Ισημερινού πίσω στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών για περαιτέρω συζήτηση, αντί να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Το διάγγελμα της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, που εκφώνησε χθες στο ΕΚ του Στρασβούργου σχετικά με τις εν εξελίξει έρευνες των βελγικών αρχών, είναι το εξής:

«Νομίζω ότι δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι αυτές ήταν από τις δυσκολότερες μέρες της καριέρας μου. Πρέπει να διαλέξω προσεκτικά τα λόγια μου, ώστε να μην επηρεάσω τις εν εξελίξει έρευνες ή με οποιονδήποτε τρόπο να υπονομεύσω το τεκμήριο της αθωότητας.

Θα το κάνω. Επομένως, αν η οργή μου, ο θυμός μου, η θλίψη μου δεν γίνουν εμφανή, σας διαβεβαιώνω ότι είναι εκεί και με το παραπάνω – μαζί με την αποφασιστικότητά μου να δυναμώσω το Κοινοβούλιο αυτό.

Μην αμφιβάλλετε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση. Ο ανοιχτός, ελεύθερος, δημοκρατικός χαρακτήρας των κοινωνιών μας δέχεται επίθεση.

Οι εχθροί της δημοκρατίας, για τους οποίους η ίδια η ύπαρξη αυτού του Κοινοβουλίου αποτελεί απειλή, δεν θα σταματήσουν σε τίποτα. Αυτοί οι κακόβουλοι παράγοντες, που συνδέονται με αυταρχικές τρίτες χώρες, φέρονται να έχουν εργαλειοποιήσει ΜΚΟ, συνδικάτα, άτομα, βοηθούς και βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν τις διαδικασίες μας.

Τα κακόβουλα σχέδιά τους απέτυχαν. Οι υπηρεσίες μας, για τις οποίες είμαι απίστευτα περήφανη, συνεργάζονται με τις αρμόδιες εθνικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές για να διαλύσουν αυτό το καταγγελλόμενο εγκληματικό δίκτυο εδώ και αρκετό καιρό.

Έχουμε ενεργήσει συντονισμένα με τις αρχές για να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται όλα τα νομικά μέτρα, ότι διατηρούνται όλες οι πληροφορίες και ότι, όπου απαιτείται, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι ασφαλής, τα γραφεία είναι σφραγισμένα και είναι δυνατή η διεξαγωγή κατ’ οίκον ερευνών. Συνόδεψα έναν Βέλγο δικαστή και την αστυνομία, όπως απαιτείται από το βελγικό σύνταγμα, σε μια κατ’ οίκον έρευνα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ως προληπτικό μέτρο, και πάλι με πλήρη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, αφαίρεσα από την εν λόγω Αντιπρόεδρο όλα τα καθήκοντα και ευθύνες που σχετίζονται με τον ρόλο της ως Αντιπροέδρου, και συγκάλεσα έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για να δρομολογήσω τη διαδικασία του άρθρου 21 για να τερματιστεί η θητεία της ως Αντιπροέδρου, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ακεραιότητα αυτού του Σώματος.

Είχα επίσης προγραμματίσει να ανακοινώσω την έναρξη της διαπραγματευτικής εντολής για την έκθεση για την απαλλαγή των κατόχων διαβατηρίων του Κατάρ και του Κουβέιτ από την υποχρέωση έκδοσης βίζα. Υπό το πρίσμα των ερευνών, η έκθεση αυτή πρέπει να σταλεί πίσω στην επιτροπή.

Γνωρίζω επίσης ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος της διαδρομής και θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε στις έρευνες, μαζί με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, για όσο διάστημα χρειαστεί. Η διαφθορά δεν μπορεί να αποφέρει οφέλη, και παίξαμε κι εμείς το ρόλο μας στο να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα σχέδια δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Για να γίνω σαφής, οι καταγγελίες δεν αφορούν την αριστερά ή τη δεξιά ή τις βόρειες ή τις νότιες χώρες. Μιλάμε για το σωστό και το λάθος, και σας καλώ να αντισταθείτε στον πειρασμό να εκμεταλλευτείτε αυτή τη στιγμή για πολιτικό όφελος. Μην υποτιμάτε την απειλή που αντιμετωπίζουμε.

Είμαι στην πολιτική, όπως πολλοί από εσάς εδώ, για να καταπολεμήσω τη διαφθορά. Για να υπερασπιστώ τις αρχές της Ευρώπης. Πρόκειται για μια δοκιμασία των αξιών μας και των συστημάτων μας και, συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι θα ανταποκριθούμε σε αυτή τη δοκιμασία.

Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Σε καμία περίπτωση. Οι υπεύθυνοι θα βρουν αυτό το Κοινοβούλιο στο πλευρό του νόμου. Είμαι περήφανη για το ρόλο και τη βοήθειά μας σε αυτή την έρευνα.

Δεν θα σκουπίσουμε τίποτα κάτω από το χαλί. Θα ξεκινήσουμε μια εσωτερική έρευνα για να εξετάσουμε όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με το Κοινοβούλιο και να εξετάσουμε πώς τα συστήματά μας μπορούν να γίνουν ακόμα πιο στεγανά.

Δεν θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σαν να μη συνέβη τίποτα. Θα δρομολογήσουμε μια μεταρρυθμιστική διαδικασία για να δούμε ποιος έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις μας, πώς χρηματοδοτούνται οι εν λόγω οργανισμοί, ΜΚΟ και άνθρωποι, ποιους συνδέσμους με τρίτες χώρες έχουν, θα ζητήσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις συναντήσεις με ξένους παράγοντες και εκείνους που συνδέονται με αυτούς. Θα ταρακουνήσουμε αυτό το Κοινοβούλιο και αυτή την πόλη και χρειάζομαι τη βοήθειά σας για να το κάνουμε.

Θα προστατεύσουμε αυτούς που μας βοηθούν να εκθέσουμε την εγκληματικότητα και θα εξετάσω τα συστήματα μας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος για να δω πώς μπορούν να γίνουν ισχυρότερα.

Αλλά πρέπει επίσης να πω ότι, αν και μπορούμε πάντα να επιδιώξουμε να αυξήσουμε τους αποτρεπτικούς παράγοντες και τη διαφάνεια, θα υπάρχουν πάντα κάποιοι για τους οποίους μια σακούλα μετρητών θα αξίζει πάντα τον κίνδυνο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να καταλάβουν αυτοί οι άνθρωποι ότι θα πιαστούν. Ότι οι υπηρεσίες μας λειτουργούν και ότι θα αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του νόμου. Όπως συνέβη σε αυτή την περίπτωση.

Αυτοί είναι δύσκολοι καιροί για όλους μας, αλλά ξέρω, είμαι πεπεισμένη, ότι αν συνεργαστούμε μπορούμε να βγούμε από αυτό ισχυρότεροι.

Για εσάς, τους συναδέλφους μου που έζησαν αυτές τις μέρες μαζί μου, επιτρέψτε μου να πω και πάλι πόσο βαθιά απογοητευμένη είμαι – ξέρω ότι όλοι έχετε το ίδιο συναίσθημα.

Σε εκείνους τους κακόβουλους παράγοντες, σε τρίτες χώρες, που πιστεύουν ότι μπορούν να αγοράσουν το δρόμο τους προς τα εμπρός. Που πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι προς πώληση. Που νομίζουν ότι μπορεί να πάρουν τον έλεγχο των ΜΚΟ μας. Σας λέω ότι θα βρείτε αυτό το Κοινοβούλιο σταθερά απέναντί σας. Είμαστε Ευρωπαίοι. Προτιμούμε να κρυώσουμε από το να ξεπουληθούμε!».

Παρεμβάσεις των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων

Μετά τις δηλώσεις της προέδρου Roberta Metsola, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων σχολίασαν τις εν εξελίξει έρευνες στο Βέλγιο, στις οποίες στις οποίες εμπλέκονται μέλη και υπάλληλοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Manfred Weber (ΕΛΚ, Γερμανία) δήλωσε ότι «η αξιοπιστία μας τίθεται σε κίνδυνο. Κανένας κανόνας δεν μπορεί να σταματήσει τους εγκληματίες, αλλά είμαστε έτοιμοι να βελτιώσουμε περαιτέρω τους κανόνες μας.» Η διαφθορά είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της δημοκρατίας, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χώρος για τέτοια φαινόμενα στο Κοινοβούλιο ή σε οποιοδήποτε άλλο θεσμικό όργανο της ΕΕ και ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ο μόνος τρόπος για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η Iratxe García (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε ότι «αυτή είναι μια μαύρη, πολύ θλιβερή ημέρα για την ευρωπαϊκή δημοκρατία». Ανακοινώνοντας ότι η πολιτική της ομάδα θα συμμετάσχει στις διεργασίες της δικαιοσύνης ως ζημιωθέν τρίτο μέρος, η κα. García ζήτησε από το Κοινοβούλιο μια ισχυρή απάντηση, για να καθορίσει «τι συνέβη και να διασφαλίσει ότι δεν θα ξανασυμβεί». Ζήτησε ενότητα εντός του Κοινοβουλίου προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία στο έργο του.

Ο Stéphane Séjourné (Renew, Γαλλία) δήλωσε ότι «ο θεσμός μας πρέπει να επαναβεβαιώσει χωρίς καμία επιφύλαξη την πλήρη υποστήριξη και συνεργασία του με το δικαστικό σύστημα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει απλώς να περιμένουμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία – ακριβώς το αντίθετο». Ζήτησε να ενισχυθεί το μητρώο διαφάνειας του Κοινοβουλίου και να δημιουργηθεί ένας διοργανικός φορέας δεοντολογίας με εξουσίες έρευνας.

Η Terry Reintke (Πράσινοι, Γερμανία) δήλωσε ότι αυτές ήταν σκοτεινές ημέρες για τη δημοκρατία της ΕΕ. «Σκέφτομαι κυρίως τα εκατομμύρια των πολιτών που αγωνίζονται αυτή τη στιγμή, χωρίς να γνωρίζουν πώς θα βγάλουν το μήνα», πρόσθεσε. «Χρειαζόμαστε γραπτές δεσμεύσεις για τις προθέσεις μας. Θα πρέπει να περιλαμβάνουν ενδελεχή έρευνα, μεταρρύθμιση του μητρώου των ομάδων συμφερόντων, τη δημιουργία ενός φορέα δεοντολογίας και μια ειδική θέση στο Προεδρείο για τα θέματα αυτά.»

Ο Ryszard Legutko (Συντηρητικοί, Πολωνία) δήλωσε ότι έχουν έρθει στο φως πολλά συμβάντα και «περισσότερα θα αναδυθούν στο μέλλον». Εκείνοι που έθεσαν στο στόχαστρο το Κοινοβούλιο, πιθανότατα το θεώρησαν τρωτό σημείο της ΕΕ, είπε, και πέτυχαν να συγκλονίσουν όλους τους ευρωβουλευτές. Υποστήριξε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί μια ανάλυση με κριτικό πνεύμα και από εξωτερικούς φορείς στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, μια κριτική περιγραφή του τρόπου με τον οποίο ο θεσμός λειτουργεί για να αποτραπούν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον.

Ο Marco Zanni (ID, Ιταλία) τόνισε ότι η «στάση ηθικής ανωτερότητας», την οποία διαπίστωσε πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής για τις Εξωτερικές Παρεμβάσεις, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί στον απόηχο αυτού του σκανδάλου. Πέρα από την άμεση δράση για την προάσπιση του σεβασμού του θεσμού και την αποκάλυψη των πολιτικά υπεύθυνων, πρέπει να υιοθετηθεί μια «νέα στάση» στο Κοινοβούλιο, είπε, χωρίς «τον αυτοαναφορισμό που έχει συχνά βλάψει αυτό το Κοινοβούλιο».

Για την Αριστερά, η Manon Aubry (Γαλλία) δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται αντιμέτωπο με το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του. Είπε ότι δεν ξαφνιάστηκε, καθώς είχε παρατηρήσει πριν από το πώς «ορισμένες πολιτικές ομάδες» προσπάθησαν να αποδυναμώσουν ένα πρόσφατο ψήφισμα για το Κατάρ. Η κα. Aubry ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το πόσο ευάλωτα είναι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στη διαφθορά και στις συγκρούσεις συμφερόντων. «Η δημοκρατία δεν είναι προς πώληση», είπε εν κατακλείδι.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: