Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επιβράβευση της αριστείας στη Δημοσιογραφία από ΕΕ

ΕU,ΚΟΣΜΟΣ στις 11/02/2020

Το Lorenzo Natali απονέμεται σε δημοσιογράφους που μάχονται για πιο ευημερούσες κοινωνίες

|> Έως και τις 15 Μαρτίου, οι δημοσιογράφοι μπορούν να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους για το βραβείο Δημοσιογραφίας Lorenzo Natali* Media.

Με το βραβείο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβραβεύει δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο για ρεπορτάζ που αφηγούνται ιστορίες ανθρώπινων επιτευγμάτων και προσπάθειας και τα οποία δημοσιεύονται σε ηλεκτρονικά, έντυπα και οπτικοακουστικά μέσα. Οι ιστορίες αυτές αποκαλύπτουν τις αδικίες γύρω μας και μας αναγκάζουν να αναλάβουμε δράση.

Σηματοδοτώντας την έναρξη του διαγωνισμού, η επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων Γιούτα Ουρπιλάϊνεν, δήλωσε: «Κάθε χρόνο, το βραβείο Lorenzo Natali Media αναγνωρίζει την παρρησία των δημοσιογράφων και τη συμβολή τους στην οικοδόμηση πιο βιώσιμων, δίκαιων και ευημερουσών κοινωνιών. Οι ανθρώπινες ιστορίες που αφηγούνται ρίχνουν φως στην φτώχεια, τις ανισότητες και την αδικία και συμβάλλουν στην αναζήτηση λύσεων. Θα ήθελα να παροτρύνω τους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο που καλύπτουν ιστορίες βιώσιμης ανάπτυξης να υποβάλουν αίτηση και να συμμετάσχουν στην παγκόσμια κοινότητα των νικητών, των μελών της κριτικής επιτροπής και των εταίρων του βραβείου δημοσιογραφίας Lorenzo Natali».

Το βραβείο Δημοσιογραφίας Lorenzo Natali Media δίνεται σε δημοσιογράφους που καλύπτουν θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Οι υποψηφιότητες του φετινού διαγωνισμού θα πρέπει να αφορούν διεθνείς συνεργασίες με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, τη νεολαία, την ισότητα των φύλων, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, την υγεία, την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση.

Οι δημοσιογράφοι καλούνται να υποβάλουν το έργο τους ηλεκτρονικά έως τις 15 Μαρτίου 2020 για να διαγωνιστούν σε τρεις κατηγορίες. Για την κάθε κατηγορία δίνεται βραβείο ύψους 10.000 ευρώ.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν και θα παραλάβουν τα βραβεία τους στις 9 και 10 Ιουνίου 2020, στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες.

(*Το βραβείο Lorenzo Natali Media, που καθιερώθηκε πριν  28 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απονέμεται στη μνήμη του Lorenzo Natali, Ιταλού επιτρόπου Ανάπτυξης και ένθερμου υπερασπιστή της ελευθερίας έκφρασης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανάπτυξης.

Η Lorenzo Natali διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ένταξης της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην ΕΕ. Βοήθησε επίσης να θεσπιστούν βασικά μέτρα για την καταπολέμηση της ρύπανσης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Στην τελευταία τετραετή θητεία του ως επιτρόπου, από το 1985 έως το 1989, ανέλαβε την ευθύνη για τη συνεργασία και την αναπτυξιακή πολιτική στην Επιτροπή υπό τον Πρόεδρο Jacques Delors. Με αυτή την ιδιότητα, δημιούργησε ένα ευρύ δίκτυο σχέσεων με τις κυβερνήσεις και τους ηγέτες των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: