Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τρόμος – Η Ευρώπη στα πλοκάμια των ισλαμιστών εξτρεμιστών

ΕU στις 08/01/2015

Η Ευρώπη στα πλοκάμια των ισλαμιστών εξτρεμιστών

>> Επίθεση με 12 νεκρούς στη σατιρική εφημερίδα “Charlie Hebdo”
>> Μεταξύ των θυμάτων και 4 διάσημοι σκιτσογράφοι

 ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
ΦΗΜΕΣ ΟΤΙ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΩΣ ΔΡΑΣΤΕΣ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ 32 ΚΑΙ 34 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ 18ΧΡΟΝΟΣ – ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Σοκ και τρόμο σε όλον τον κόσμο έχει προκαλέσει το μακελειό που σημειώθηκε χθες στο Παρίσι. Αυτή τη φορά οι ισλαμιστές εξτρεμιστές έβαλαν στόχο την σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo» και από την φονική επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας έπεσαν νεκροί 10 εργαζόμενοι και δύο αστυνομικοί, ενώ στα θύματα περιλαμβάνονται και οι τέσσερις διάσημοι σκιτσογράφοι της σατιρικής εφημερίδας, που συγκαταλέγονται στους καλύτερους της Γαλλίας και υπέγραφαν τα σκίτσα τους με τα ψευδώνυμα: Cabu, Charb, Wolinski και Tignous.

Σημειώνεται, ότι η «Charlie Hebdo» είναι μια γαλλική εβδομαδιαία, σατιρική εφημερίδα αριστερού προσανατολισμού, που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς τολμηρές έρευνες, σκίτσα και κείμενα-παρεμβάσεις για θέματα που εκτείνονται από την ακροδεξιά, τον ισλαμισμό, τον καθολικισμό, τους άθεους, την πολιτική, έως τον πολιτισμό. Και για τα κατά καιρούς τολμηρά σκίτσα της, η εφημερίδα συχνά έχει δεχθεί απειλές. Αποτελεί δε, «κόκκινο πανί» για τους ισλαμιστές καθώς ουκ ολίγες φορές έχει σατιρίσει τον προφήτη Μωάμεθ. Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, η διεύθυνση της εφημερίδας είχε δεχτεί αρκετές απειλές στο Twitter και το Facebook πριν την χθεσινή αιματηρή επίθεση.

Κατά γενική ομολογία η «Charlie Hebdo», αποτελεί υπόδειγμα ελευθεροτυπίας και γι’ αυτό θεωρείται έγκυρη και σεβαστή από την γαλλική κοινωνία.

«Nous sommes Charlie» («Είμαστε όλοι Charlie») ήταν η άμεση αντίδραση στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η αιματηρή επίθεση στην εφημερίδα.

Το μακελειό έγινε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος). Οι τρεις ένοπλοι ισλαμιστές που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες full-face, φορούσαν μαύρα ρούχα και ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ, χρειάστηκαν περίπου πέντε για να προκαλέσουν την πρωτοφανή αιματοχυσία μέσα στα γραφεία της εφημερίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις μαυροφορεμένοι άνδρες εισέβαλαν στο κτίριο της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας «Charlie Hebdo» και άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ και να φωνάζουν «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και «Εκδικούμαστε για τον προφήτη».

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στη «Le Parisien», ότι «άνδρες με μαύρες κουκούλες και οπλισμένοι με καλάσνικοφ εισέβαλαν στο κτίριο και λίγα λεπτά μετά ακούσαμε πυκνά πυρά». Πρόσθεσε δε, ότι άνθρωποι έφευγαν τρέχοντας από το κτίριο και πολλοί από τους δημοσιογράφους βρήκαν καταφύγιο στην ταράτσα του κτιρίου.

Όπως είπε στην ίδια εφημερίδα η σκιτσογράφος Coco, «οι μαυροφορεμένοι μιλούσαν άπταιστα γαλλικά».

Οι τρεις ισλαμιστές δράστες του μακελειού ετράπησαν σε φυγή με αυτοκίνητο προς τα βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας. Φεύγοντας από τον τόπο της επίθεσης οι ένοπλοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν αστυνομικό. Στη συνέχεια έβαλαν στο στόχαστρο έναν οδηγό και παρέσυραν έναν πεζό, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Το όχημα των δραστών βρέθηκε λίγη ώρα μετά την επίθεση, ενώ δημοσίευμα τής «Le Parisien» αναφέρει ότι οι δράστες άλλαξαν αυτοκίνητο όταν βρέθηκαν περικυκλωμένοι από περιπολικά της αστυνομίας.

Φήμες ότι συνελήφθησαν οι τρεις δράστες

Όπως μετέδωσε χθες βράδυ η «Liberation», οι τρεις δράστες συνελήφθησαν στην πόλη Ρεμς. Η εφημερίδα αναφέρει πως και οι τρεις Γάλλοι υπήκοοι και μουσουλμάνοι, που λίγο νωρίτερα είχαν ταυτοποιηθεί από την αστυνομία.

Η έκδοση «Le Point» ανέφερε πως πρόκειται για δύο αδέρφια γαλλικής καταγωγής 32 και 34 ετών και έναν 18χρονο, ο οποίος φοιτούσε σε σχολείο στην Ρεμς.

Επίσης, ότι τα δύο αδέρφια έχουν γεννηθεί στο Παρίσι, ενώ φέρονται να έχουν επιστρέψει από τη Συρία το περασμένο καλοκαίρι.

Στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησαν τα ονόματα και οι φωτογραφίες των δύο αδερφών

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα και σφράγισε δύο σπίτια χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει σε κάποια προσαγωγή.

Στις έρευνες ανακοίνωσε ότι συμμετέχει και το FBΙ το οποίο θα προσφέρει κάθε είδους βοήθεια προκειμένου να συλληφθούν το συντομότερο δυνατόν οι δράστες.

Σήμανε

«συναγερμός

για επίθεση»

«Πράξη ασύγκριτης βαρβαρότητας» χαρακτήρισε την τρομοκρατική επίθεση, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κάλεσε τους Γάλλους να επιδείξουν «εθνική ενότητα» και κήρυξε την Πέμπτη (σήμερα) «ημέρα εθνικού πένθους».

Το Παρίσι έχει κηρυχθεί σε ύψιστο συναγερμό, και συγκεκριμένα στο επίπεδο «συναγερμός για επίθεση», όπως ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.

Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών και την δήμαρχο Παρισίων Αν Ινταλγκό και έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση επισημαίνοντας ότι η Γαλλία είναι μία χώρα υπό απειλή.

Επί τόπου μετέβη και ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς.

«Σοκαρισμένη» από την «αποτρόπαιη», «απάνθρωπη» επίθεση εναντίον της εφημερίδας, δηλώνει σύσσωμη η ηγεσία της ΕΕ.

Ήδη σε Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία και Βρετανία συνεδρίασαν εκτάκτως όλες οι αντιτρομοκρατικές επιτροπές ενώ οι κυβερνήσεις σε Ρώμη και Μαδρίτη ανέβασαν ήδη στο μέγιστο επίπεδο τον συναγερμό κατά ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης.

Την επίθεση καταδίκασαν το Βατικανό, η Ουάσιγκτον, το Βερολίνο, η Ρώμη, η Μαδρίτη και η ισπανική κυβέρνηση, ενώ τον αποτροπιασμό του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η Άγκυρα καταδίκασε την επίθεση, αλλά προειδοποίησε και κατά της ισλαμοφοβίας…

Μήνυμα συμπαράστασης από την ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη σφαγή στο Παρίσι με θύματα δημοσιογράφους της έκδοσης «Charlie-Hebdo», η οποία βύθισε σε πένθος τη δημοσιογραφική οικογένεια στη Γαλλία αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Το Εθνικό Συνδικάτο των Γάλλων Δημοσιογράφων SNJ-CGT οργανώνει σήμερα (σ.σ. χθες) το απόγευμα συγκέντρωση για τα θύματα της επίθεσης. Στη συγκέντρωση θα διαβαστεί και το ακόλουθο μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης το οποίο απέστειλε η Ένωσή μας στους Γάλλους συναδέλφους:

«Συνάδελφοι του Συνδικάτου SNJ CGT σήμερα οι Έλληνες δημοσιογράφοι από την Αθήνα ενώνουμε και τη δική μας φωνή για τους αδικοχαμένους στην επίθεση της έκδοσης «Charlie-Hebdo» άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι επέλεξαν να αγνοήσουν απειλές και εκφοβισμούς υπηρετώντας την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, και ζητούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η σφαγή των συναδέλφων της «Charlie-Hebdo» αφορά όλους τους δημοσιογράφους αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: