Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Συγγνώμη, διακοπή” για το Eurogroup, λόγω διαφωνίας για το χρέος, μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ

ΕU,ΕΛΛΑΔΑ στις 23/05/2017

Άλλα ήλπιζε ο Σόϊμπλε…

|> Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, χωρίς όμως να προκύψει συμφωνία λόγω των διαφωνιών του ΔΝΤ με την Γερμανία του κ. Σόϊμπλε… Και όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή της Ευρωζώνης “δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 15ης Ιουνίου“.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συνεδρίαση του Eurogroup διακόπηκε για πολυμερείς διαβουλεύσεις, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Οι επαφές άρχισαν με τετραμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, του Γερμανού ομολόγου του Βόλφκανγκ Σόϊμπλε και του Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ. Και τώρα, οι επαφές συνεχίζονται ακόμα σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις…

Πριν διακοπεί (ή ολοκληρωθεί) η συνεδρίαση του Eurogroup, υπήρχαν κάποιες συνομιλίες και δηλώσεις, όπως:

Μακρόν – Τσίπρας

Στο επίκεντρο της συνομιλίας μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, βρέθηκε το Eurogroup για την Ελλάδα, το οποίο είναι σε εξέλιξη και στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Στην ανάγκη να βρεθεί συνολική λύση για το ελληνικό χρέος προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν νωρίτερα σήμερα. Συμφώνησαν επίσης, να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να βρίσκονται σε στενή και συνεχή επικοινωνία.

Β. Σόιμπλε

«Σήμερα θα ασχοληθούμε κυρίως με την Ελλάδα και για αυτό υπάρχει η γενική προσδοκία ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο ίδιος χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την ψήφιση των μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο και σημειώνοντας πως «σήμερα θα λάβουμε την έκθεση των θεσμών και θα δούμε πώς αξιολογούν την κατάσταση», προσέθεσε: «Ελπίζω ότι θα έχουμε σήμερα συμφωνία η οποία θα κλείσει πολιτικά το θέμα. Δεν μπορούμε βέβαια να κλείσουμε το θέμα της επόμενης καταβολής. Χρειαζόμαστε ένα “complience report” και μια σειρά από άλλα πράγματα, αλλά σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε στη γραμμή που είχαμε αποφασίσει τον περασμένο Μάιο ούτως ώστε να καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να καταβληθεί εγκαίρως η δεύτερη δόση».

Τζ. Πιτέλα

«Τώρα είναι η ώρα για συγκεκριμένες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και τη βιωσιμότητά του» διαμηνύει με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα. Με ανάρτηση στο Twitter, που δημοσιεύει στον λογαριασμό της η Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, ο Πιτέλα σημειώνει πως οι δανειστές πρέπει να εκπληρώσουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους προς την Ελλάδα.

Μπρούνο Λεμέρ

Υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας σήμερα τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο νέος υπουργός της Γαλλίας ανέφερε ότι είχε ήδη σειρά επαφών με τους ομολόγους του εν όψει του σημερινού Eurogroup. Όπως είπε πέρα από τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βερολίνο με το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε μεταξύ άλλων με τον Έλληνα ομόλογό του καθώς και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Γ. Ντάισελμπλουμ

«Περιμένω και εργάζομαι για μια συμφωνία σήμερα, αλλά δε θα είναι η τελική συμφωνία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogoroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι η τελική και συγκεκριμένη απόφαση για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθεί μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή του χρόνου. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος και αυτό εξετάζει σήμερα το Eurogroup.

Π. Μοσκοβισί

Θετική είναι η έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας ως προς τα συμφωνηθέντα, που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στo Εurogroup, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί. «Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ένα δύσκολο πακέτο μέτρων με το οποίο ζητά από τον ελληνικό λαό νέες θαρραλέες, αλλά και αναγκαίες προσπάθειες», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και κάνει σημαντικές προσπάθειες και γι’ αυτό είναι σημαντικό και οι εταίροι της να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε ότι σήμερα ο στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να βρεθεί μια συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Την εκπλήρωση από την Ελλάδα των προϋποθέσεων της ΕΕ για το έλλειμμα, δηλαδή τη μείωσή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ ανακοίνωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσίασε τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανά χώρα. Ωστόσο ο Γάλλος επίτροπος διευκρίνισε ότι η επίσημη απόφαση για τη διακοπή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος θα ληφθεί μόλις επιτευχθεί η συνολική, πολιτική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα.

Απάντηση