Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΕΕ: Ύποπτη για αθέμιτο ανταγωνισμό θεωρεί την Meta για τις διαδικτυακές μικρές αγγελίες

ΕU στις 20/12/2022

‘’Συνδέει το κυρίαρχο κοινωνικό της δίκτυο Facebook με το Facebook Marketplace και οι χρήστες του f/b δεν έχουν άλλη επιλογή

 |> Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τη Meta για την προκαταρκτική της άποψη ότι η εταιρεία παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό στις αγορές διαδικτυακών μικρών αγγελιών. Η Επιτροπή διαπιστώνει προκαταρκτικά ότι η Meta κατέχει δεσπόζουσα θέση πανευρωπαϊκά στην αγορά προσωπικών κοινωνικών δικτύων, καθώς και στις εθνικές αγορές διαδικτυακών διαφημίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Επιτροπή προσάπτει στη Meta ότι συνδέει τη διαδικτυακή υπηρεσία μικρών αγγελιών Facebook Marketplace με το Facebook, το προσωπικό κοινωνικό της δίκτυο. Η Επιτροπή ανησυχεί επίσης για το γεγονός ότι η Meta επιβάλλει αθέμιτους εμπορικούς όρους στους ανταγωνιστές της πλατφόρμας Facebook Marketplace προς όφελός της.

Εάν επιβεβαιωθούν, οι πρακτικές αυτές θα συνιστούσαν παραβίαση του άρθρου 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το οποίο απαγορεύει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ,  δήλωσε σχετικά: «Με το Facebook, η Meta έχει πρόσβαση παγκοσμίως σε δισεκατομμύρια μηνιαίους χρήστες και εκατομμύρια ενεργούς διαφημιστές. Οι προκαταρκτικές αντιρρήσεις μας συνίστανται στο ότι η Meta συνδέει το κυρίαρχο κοινωνικό της δίκτυο Facebook με τις διαδικτυακές υπηρεσίες μικρών αγγελιών της πλατφόρμας Facebook Marketplace. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες του Facebook δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την πρόσβαση στην πλατφόρμα Facebook Marketplace. Επιπλέον, εκφράζουμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι η Meta επέβαλε αθέμιτους εμπορικούς όρους, γεγονός που της επιτρέπει να χρησιμοποιεί δεδομένα σχετικά με ανταγωνιστικές διαδικτυακές υπηρεσίες μικρών αγγελιών. Εάν επιβεβαιωθούν, οι πρακτικές της Meta θα ήταν παράνομες βάσει των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: