Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

 “Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου” με 1358 έργα

ΑΤΤΙΚΗ στις 28/06/2022

Άρχισε από την Αν. Αττικής, ο κύκλος των Workshops για το νέο ΕΣΠΑ και την πορεία υλοποίησης των έργων από την Περιφέρεια

|> Τα σημαντικά έργα που έχουν υλοποιηθεί μέσω του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια σε όλη την Αττική αλλά και ειδικά στην Ανατολική Αττική αλλά και τη βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας να αξιοποιήσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ από το νέο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 για έργα και δράσεις προς όφελος των πολιτών, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, κατά την τοποθέτησή του στο workshop για το νέο ΕΣΠΑ και την πορεία υλοποίησης των έργων που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κορωπίου.

Ο κύκλος των σχετικών θεματικών ημερίδων με κεντρικό σύνθημα “Η Αττική αλλάζει – Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου” που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, άρχισε χθες από την Αν. Αττική και θα ολοκληρωθεί, μετά από ένα μήνα, στη Δυτική Αττική στις 28 Ιουλίου.

«Συνολικά, μέσω ΕΣΠΑ, στην Αττική εκτελούνται 2.000 έργα με προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. ευρώ» τόνισε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να μην μείνει πίσω κανένας Δήμος, να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες των πολιτών και αυτό θα το πετύχουμε με σχέδιο, διεκδίκηση, μεθοδικότητα, λογική και ευθύνη», αναφερόμενος στα έργα που έχουν υλοποιηθεί μέσω ΕΣΠΑ αλλά και στη νέα προγραμματική περίοδο.

«34% ήταν η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ όταν μας παρέδωσαν. Σήμερα, ξεπερνά το 90%», ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Εμείς είμαστε αυτοί που εξασφαλίσαμε, μετά από ισχυρή διαπραγμάτευση, αυξημένους πόρους 60%, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ. Από 1 δισ. που ήταν το προηγούμενο ΕΣΠΑ,  οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ θα ανέλθουν στο 1,6 δισ. Χρήματα από το ΕΣΠΑ για την Αττική, τους Δήμους και τους πολίτες. Εμείς επίσης είμαστε αυτοί  που έχουμε  εξασφαλίσει μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πάνω από 200 εκ. ευρώ για την περίοδο 2020-2022. Εμείς είμαστε μπροστά και διεκδικούμε, να έχει η αυτοδιοίκηση ρόλο και λόγο στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

«Δεν θα κάνουμε μία νέα Φυλή στο Γραμματικό»

Αναφερόμενος ο περιφερειάρχης στα σημαντικά αναπτυξιακά έργα που αφορούν άμεσα την Ανατολική Αττική, εστίασε στο νέο σχέδιο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, είπε: «Σε αυτή την Περιφερειακή Ενότητα, στο Δήμο Μαραθώνα, στο Γραμματικό, θα κατασκευαστεί, αντί για ΧΥΤΥ, το πρώτο ολοκληρωμένο Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας. Μια μονάδα που δεν θάβονται σκουπίδια, όπως κάποιοι ψευδώς ισχυρίζονται, αλλά θα γίνεται επεξεργασία απορριμμάτων και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών που θα προέρχονται αποκλειστικά και μόνον από την περιοχή σας. Στους δικαιολογημένους φόβους κι ανησυχίες των πολιτών της Ανατολικής Αττικής απαντάμε με απόλυτη ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Δεν δημιουργούμε μια ακόμη Φυλή στο Γραμματικό. Δεν θέλουμε να θάβουμε σκουπίδια στο Γραμματικό. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει στην Αττική , ούτε μια χωματερή, και να μην θάβονται καθόλου σκουπίδια, χωρίς επεξεργασία, όπως γίνεται σήμερα.

Στο σχέδιο μας είναι να κλείσει η Φυλή με ορίζοντα το 2025 και στη θέση της να δημιουργήσουμε εκατοντάδες γωνιές ανακύκλωσης, πολλά Πράσινα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας ,αλλά και αποκεντρωμένες Μονάδες επεξεργασίας Βιοαποβλήτων σε πολλές διαφορετικές περιοχές της Αττικής. Σήμερα ήδη ετοιμάζονται οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για δύο μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Ανατολική Αττική. Σε Ραφήνα- Πικέρμι και στο Λαύριο. Και ακολουθούν κι άλλες. Ο σχεδιασμός μας εξελίσσεται ομαλά και μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Δεν θα στηριχθούμε λοιπόν μόνο στο Πάρκο του Γραμματικού. Αλλά θα δώσουμε βάρος στην ανακύκλωση και τον καφέ κάδο. Ήδη το προηγούμενο διάστημα έχουμε μοιράσει στους Δήμους της Ανατολικής Αττικής, μέσω του ΕΔΣΝΑ, 14 καφέ απορριμματοφόρα και μερικές χιλιάδες καφέ κάδους, για να λειτουργήσει χωριστό σύστημα συλλογής».

Τα επόμενα θεματικά workshops

Ο προγραμματισμός των επόμενων workshops, τα οποία θα έχουν τετράωρη διάρκεια (10.00 – 14.00) έχει ως εξής:

  • Π.Ε. Δυτικής Αθήνας: Παρασκευή 8 Ιουλίου – ΚΥΒΕ Περιστερίου
  • Π.Ε. Νότιου Τομέα: Τρίτη 12 Ιουλίου – Δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου
  • Π.Ε. Νήσων: Πέμπτη 14 Ιουλίου – Κτήριο Αντιπεριφέρειας Πειραιά
  • Π.Ε. Κεντρικού Τομέα: Τρίτη 19 Ιουλίου – Μουσείο Ακρόπολης
  • Π.Ε. Βόρειου Τομέα: Πέμπτη 21 Ιουλίου – Δημαρχείο Αμαρούσιου
  • Π.Ε. Πειραιώς: Τρίτη 26 Ιουλίου – Αίθουσα ΕΒΕΠ, Πειραιάς
  • Π.Ε. Δυτικής Αττικής: Πέμπτη 28 Ιουλίου – Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: