Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Ξέγνοιαστοι καβαλάρηδες” στα πεζοδρόμια του Πειραιά

Χωρίς κατηγορία στις 07/10/2019

Έγινε… μόδα η κυκλοφορία μοτό πάνω στα πεζοδρόμια και ουδείς αρμόδιος δείχνει ενδιαφέρον…

Τ/Π |> Η κυκλοφορία των μοτό στα πεζοδρόμια, τείνει να περάσει στο… εθιμικό Δίκαιο. Όσο περνάει ο καιρός και οι αρμόδιες αρχές αδιαφορούν γι’ αυτή την τριτοκοσμική εικόνα που δείχνει ο Πειραιάς, τόσο και αυξάνονται οι μοτοσυκλετιστές πάσης ηλικίας και κοινωνικής κατάστασης, που θεωρούν τα πεζοδρόμια λεωφόρους και ενίοτε… εθνικές οδούς, μιας και πολλές φορές περνούν γκαζωμένοι.

Προφανώς δεν είναι η άγνοια κινδύνου για την τύχη των πεζών, ούτε και η υπερβολική  εμπιστοσύνη που έχουν στις ικανότητές τους για να… τρυπώνουν παντού. Αλλά είναι η νεοελληνική πεποίθηση τού «Και τι έγινε; Ποιος θα μου μιλήσει;».

Και αφού δεν μιλάει κανείς, ο  «ξέγνοιαστος καβαλάρης» μπουκάρει στα πεζοδρόμια από τις ράμπες των αναπήρων και άμα του πεις κουβέντα, θ’ ακούσεις τα «εξ αμάξης»!

Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι εκ των μοτοσυκλετιστών κυκλοφορούν στα πεζοδρόμια -γραβατωμένοι ή μη- είναι του αυτού επιπέδου. Τουλάχιστον αυτό συμπεραίνεται από τη «γαϊδουριά» που διαπράττουν!

  • Ερώτηση 1: Σε περίπτωση τραυματισμού πεζού από μοτοσυκλετιστή πάνω στο πεζοδρόμιο, μόνον ο οδηγός της μηχανής ευθύνεται; Οι αρμόδιοι που αδιαφορούν, δεν ευθύνονται;
  • Ερώτηση 2: Εάν μία μηχανή κυκλοφορεί στο πεζοδρόμιο και κάποιος πεζός τρομάξει και πάνω στην τρομάρα του αντιδράσει σπρώχνοντας τον οδηγό της μοτοσυκλέτας και πετώντας τον κάτω, ποιος ευθύνεται;
  • Ερώτηση 3: Σε περίπτωση που γίνει επίσημη καταγγελία στον δήμο και δεν τύχει ανταπόκρισης, το επόμενο βήμα ποιο είναι; Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ή ο Εισαγγελέας;

Επειδή μέχρι στιγμής οι αρμόδιοι αδιαφορούν, το κακό συνεχίζεται και ας μη ξαφνιαστούμε όταν συμβεί κάποιο μοιραίο. Οι ράμπες που είναι για ανάπηρους, ανήμπορους και παιδικά καρότσια, έχουν μετατραπεί σε προσβάσεις των μοτό στα πεζοδρόμια.

Κάποιοι θα πουν, ότι οι μηχανές ανεβαίνουν στα πεζοδρόμια για να παρκάρουν (πώς;), όμως δεν θα πει κανείς ότι είναι πια… μόδα και κυκλοφορούν στα πεζοδρόμια προκειμένου να «κόψουν δρόμο» ή και από… μαγκιά!

Στη περίπτωση που οι αρμόδιοι θεωρούν ότι διευκολύνεται η κυκλοφορία όταν οι μηχανές κυκλοφορούν ή παρκάρουν στα πεζοδρόμια, τότε ας μεριμνήσουν για να παραχωρηθεί μία λωρίδα πλάτους 0,50 εκ. για την κυκλοφορία των πεζών. Θα είναι μία… κοινωνική προσφορά!

Ίσως υπάρξει πρόβλημα διέλευσης πεζών σε σημεία, όπως αυτό της φωτογραφίας, όπου μεταξύ του περίπτερου και του τοίχου υπάρχει πολύ μικρό κενό, που δύσκολα μπορεί να περάσει ένα δίκυκλο. Ε, σε αυτές τις περιπτώσεις, ας περιμένουν οι πεζοί να περάσει πρώτα η μοτοσυκλέτα και μετά περνάνε. Δηλαδή, όπως γίνεται και τώρα!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: