Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επί τάπητος η κρουαζιέρα με φορείς και παράγοντες

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στις 28/11/2019

Έγινε στο Ναυτιλίας σύσκεψη της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας

|> Ευρεία σύσκεψη της Ολομέλειας της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής  Κρουαζιέρας (ΕΣΕΚ) πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία του υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη, του γ.γ. Ευάγγελου Κυριαζόπουλου και προέδρου της ΕΣΕΚ, της γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνας Καλογήρου και  του γ.γ. Τουριστικής Ανάπτυξης και Πολιτικής του υπουργείου Τουρισμού Κωνσταντίνου Λούλη, ενώ συμμετείχαν πλήθος εκπρόσωπων των φορέων κρουαζιέρας και των  παραγωγικών τάξεων και οι υπηρεσιακοί παράγοντες όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Ο υπουργός  Ναυτιλίας απεύθυνε χαιρετισμό στα μέλη της ΕΣΕΚ επισημαίνοντας: «Η κρουαζιέρα για μας αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα, με σημαντική προσφορά τόσο σε τοπικό εθνικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο, με σημαντική προστιθέμενη αξία για την εθνική μας οικονομία» και «εμείς θέλουμε να παράξουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Αναφέρθηκε επίσης ότι σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται πολύ κοντά στο να παρθούν αποφάσεις για το πώς θα αξιοποιηθεί το κάθε λιμάνι ώστε να καλυφθεί και ο τομέας της κρουαζιέρας καθώς επίσης και ότι σκοπός είναι να εξεταστεί η δυνατότητα, πέραν τον κορεσμένων προορισμών, μικρότερα κρουαζιερόπλοια να μπορούν να επισκεφτούν την τεράστια πολυνησία της πατρίδας μας που είναι και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Ο γενικός γραμματέας Ευάγγελος Κυριαζόπουλος αναφέρθηκε και αυτός στην αναγκαιότητα να παραχθεί ένα κοινό αποδεκτό κείμενο Εθνικής Στρατηγικής για την Κρουαζιέρα, το οποίο αν και είναι χρόνιο αίτημα της αγοράς, δυστυχώς αυτό δεν έχει παραχθεί. Τόνισε στην αναγκαιότητα ο κλάδος της κρουαζιέρας, να μην αποτελέσει αυτοτελές τμήμα μιας τουριστικής πολιτικής αλλά μια θετική τουριστική δραστηριότητα που θα ενσωματώνεται αρμονικά στην χωροταξική, πολεοδομική, περιβαλλοντική, οικονομική κ.ο.κ. πολιτική της χώρας.  Είναι ανάγκη όλοι οι κλάδοι του τουρισμού να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά. Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που βιώνει ο κλάδος της κρουαζιέρας σε θέματα υποδομών, υπηρεσιών, ασφάλειας, φορολογίας, εφοδιασμού κ.ο.κ. το Υπουργείο Ναυτιλίας, και μέσω της ΕΣΕΚ, δεσμεύεται να επιλύει όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα με σκοπό να ικανοποιούνται τόσο οι τουρίστες της κρουαζιέρας, όσο και οι τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν την κρουαζιέρα.

Η γενική γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα  Καλογήρου δήλωσε: “Ο θαλάσσιος τουρισμός και ειδικά η κρουαζιέρα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης για τα νησιά  μας. Ενδυναμώνουμε και επιταχύνουμε τις προσπάθειες με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων με στόχο: Περισσότερες προσεγγίσεις σε περισσότερα λιμάνια και νησιά της χώρας μας“.

Ο γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού αναφέρθηκε στην σημασία της κρουαζιέρας στην εθνική οικονομία και στην αναγκαιότητα να λυθούν προβλήματα, μερικά από τα οποία αν και μικρά δημιουργούν σημαντικές δυσλειτουργίες στην ομαλή εξέλιξη μια τουριστικής περιήγησης με κρουαζιερόπλοιο. Επίσης ανέφερε ότι την περίοδο αυτή εκπονείται εξειδικευμένη μελέτη που εξετάζει επιτυχημένα παραδείγματα του κλάδου της κρουαζιέρας στο εξωτερικό, με σκοπό να γίνει χρήση της επιτυχημένης εμπειρίας και από την χώρα μας.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των αποτελεσμάτων των εργασιών των θεματικών ομάδων της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, οι οποίες περιελάμβαναν την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κρουαζιέρας εν γένει, αλλά και θέματα των τουριστικών ημερόπλοιων, των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, των εφοδιαστών κρουαζιέρας αλλά και των τουριστικών γραφείων που συνδέονται με την κρουαζιέρα.

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν οι τοποθετήσεις των μελών και ευρεία συζήτηση επί των θεμάτων. Οι παραγωγικοί φορείς  επεσήμαναν τις ανάγκη για συνολική στρατηγική για την κρουαζιέρα με γνώμονα, τόσο τις ανάγκες της αγοράς, όσο και των ωφελειών της χώρας μας, ενώ επεσήμαναν, σχεδόν στο σύνολό τους, την ευχαρίστησή τους για την επαναλειτουργία της ΕΣΕΚ ενώ εξήραν το έργο των Ομάδων Εργασίας, που δούλεψαν εντατικά και αποτελεσματικά, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Το υπουργείο ανακοίνωσε στα Μέλη και τους παρατηρητές της ΕΣΕΚ τις επόμενες ενέργειες, που περιλαμβάνουν την αποστολή στοχευμένων ερωτηματολογίων προς σε αυτούς, με σκοπό να διαμορφωθεί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Κρουαζιέρα, ενώ επίσης θα αποσταλεί ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο προς όλους τους λιμένες της χώρας (δηλ. και εκτός των 50 περίπου που φιλοξενούν σήμερα κρουαζιερόπλοια) προκειμένου να υπάρχει σαφής αποτύπωση των υποδομών και υπηρεσιών εξυπηρέτησης της κρουαζιέρας σήμερα, αλλά και των σχετικών ενεργειών που έχουν ληφθεί από τους Φορείς Διαχείρισης Λιμένων για το μέλλον.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: