Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έκθεση της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου: Προβλήματα με Ελλάδα, Ισπανία και Μάλτα…

ΕU,ΕΛΛΑΔΑ στις 30/03/2023

Ιδιαίτερη ανησυχία για θέματα ελευθερίας του Τύπου, πλουραλισμό των ΜΜΕ, έκθεση δημοσιογράφων σε κινδύνους, άσκηση διώξεων

|> Καταγγελίες για ‘’διολίσθηση’’ της Δημοκρατίας σε Ελλάδα, Ισπανία και Μάλτα, εξετάστηκαν σήμερα Πέμπτη 30/3 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τους ευρωβουλευτές, κατά τη διάρκεια της κοινής συζήτησης για θέματα Κράτους Δικαίου με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Vera Jourová. Επίσης, ενέκριναν ψήφισμα στο οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αξιολογεί την έκθεση της Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου του 2022 και τη συνολική κατάσταση των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκθεση της Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου

Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου εκφράζει την ικανοποίησή του για τις βελτιώσεις στον μηχανισμό ετήσιων εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολλές από τις οποίες συνάδουν με τις προηγούμενες συστάσεις του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, ορισμένα ζητήματα παραμένουν που χρίζουν βελτίωσης – όπως η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της ανάλυσης σε ολόκληρο το φάσμα των αξιών της ΕΕ, η σύνδεση των ευρημάτων της με την ενεργοποίηση εργαλείων για την προστασία των αξιών και του προϋπολογισμού της ΕΕ, αλλά και η αναγνώριση της σκόπιμης οπισθοδρόμησης σε ορισμένες χώρες.

Οι ευρωβουλευτές δείχνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι για θέματα που αφορούν την ελευθερία του Τύπου και τον πλουραλισμό στα ΜΜΕ, και τονίζουν ότι οι δημοσιογράφοι θα παραμένουν εκτεθειμένοι σε κίνδυνους εφ’ όσον τα θεσμικά όργανα δεν ασκούν διώξεις βάσει της διαφθοράς που αυτοί αποκαλύπτουν.

Στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε δι’ ανατάσεως, αποδοκιμάζεται η έλλειψη ειδικών ανά χώρα συστάσεων σχετικά με την παράνομη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού από τα κράτη μέλη και επικρίνει την συνεχιζόμενη πολιτικοποίηση των εθνικών δικαστικών συμβουλίων σε ορισμένες χώρες.

Πιο λεπτομερής περίληψη των βασικών σημείων του ψηφίσματος ΕΔΩ.

Προβληματισμοί για
Ελλάδα, Ισπανία, Μάλτα,
αλλά και ολόκληρη την ΕΕ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το έργο της Επιτροπής, αλλά απαίτησαν πολιτικό θάρρος και ουσιαστική συνέχεια στα ευρήματά της, συμπεριλαμβανομένων διορθωτικών μέτρων, ιδίως σε περιπτώσεις όπου η κατάσταση δεν βελτιώνεται ή όπου η οπισθοδρόμηση είναι σκόπιμη.

Η ανταλλαγή απόψεων για την Ελλάδα αφορούσε κυρίως θέματα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, διαφθοράς και παρακολούθησης δημοσιογράφων, πολιτικών αντιπάλων και άλλων προσώπων ενδιαφέροντος.

Στην περίπτωση της Ισπανίας, οι ευρωβουλευτές επικεντρώθηκαν στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τις νομικές μεταρρυθμίσεις και το αδιέξοδο στον διορισμό μελών στο εθνικό συμβούλιο του δικαστικού σώματος.

Όσον αφορά τη Μάλτα, η καταπολέμηση της διαφθοράς, οι έρευνες και οι δίκες που σχετίζονται με τη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia και η συνολική πολιτική κουλτούρα της χώρας ήταν τα κύρια σημεία που απασχόλησαν το Κοινοβούλιο.

Το Κοινοβούλιο θα ολοκληρώσει τη συζήτηση σχετικά με την κατάσταση στα τρία κράτη μέλη με ψήφισμα που θα κατατεθεί κατά τη σύνοδο ολομέλειας στις 17-20 Απριλίου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: