Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μεγάλη έρευνα του theseanation: Το 2018, η παγκόσμια κρουαζιέρα… πιάνει Ελλάδα! (Πίνακες)

ΝΑΥΤΙΛΙΑ,ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στις 30/04/2018

2.331 προσεγγίσεις από 73 πλοία!

|> Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα το 2018 παίρνει την ανιούσα, μετά την πτώση του 2017. Μάλιστα οι αφίξεις των κρουαζιεροπλοίων των μεγαλύτερων εταιρειών της παγκόσμιας κρουαζιέρας αγγίζουν τα επίπεδα του 2015-2016.

Έτσι για το 2018 προβλέπεται ίδιος αριθμός προορισμών, αλλά περισσότερες εταιρείες, πλοία και αφίξεις, σε σχέση με το 2017. Αυτά αναδεικνύονται μέσα από την έρευνα που πραγματοποίησαν για το THESEANATION, ο: Ιβάνα Φαφαλιού, Κων. Κωνσταντινίδης, Πάνος Βουγιουκλίδης, Φώτης Καρλής

Συνολικά 2.331 προσεγγίσεις σε 33 ελληνικούς προορισμούς θα πραγματοποιήσουν τα 73 πλοία των 22 μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας, κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Από αυτές η πρώτη δεκάδα συγκεντρώνει το 90,22% των συνολικών ετήσιων προσεγγίσεων, ενώ η δεύτερη δεκάδα συγκεντρώνει μόλις το 8,54 %.

Οι σημαντικότεροι μήνες για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα είναι ο Οκτώβριος με 16% (373 προσεγγίσεις), του συνόλου των ετήσιων προσεγγίσεων, και ακολουθούν ο Άυγουστος, με 14,54% (339 προσεγγίσεις) και ο Σεπτέμβριος με 14,50% (338 προσεγγίσεις) των ετήσιων προσεγγίσεων.

Το πεντάμηνο της υψηλής περιόδου συμπληρώνει ο Ιούλιος με 14,11%, των ετήσιων προσεγγίσεων, και 329 προσεγγίσεις.

Επίσης, υψηλά ποσοστά εμφανίζουν ο Ιούνιος και ο Μάιος με 13,47% (314 αφίξεις) και 12,66% (295 αφίξεις), αντίστοιχα.

Συνολικά στο εξάμηνο Μαίου–Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το 85,29% (1988 προσεγγίσεις), που αντστοιχεί σε 331 προσεγγίσεις μηνιαίως, κατά μέσο όρο.

001

 

Οι πρωταθλητές

Η πρώτη πεντάδα ελληνικών προορισμών, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των μεγαλύτερων εταιρειών της παγκόσμιας κρουαζιέρας, παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με το 2017.

Αναλυτικότερα, στην 1η θέση με 399 προσεγγίσεις (17,12%) βρίσκεται ο Πειραιάς (16 λιγότερες προσεγγίσεις σε σχέση με το 2017).

Στη 2η θέση παραμένει η Σαντορίνη με 359 (15,39%), ενώ την 3η θέση καταλαμβάνει η Μύκονος με 359 (23 περισσότερες σε σχέση με το 2017) που αντιστοιχούν στο 15,39%.

Ακολουθούν η Κέρκυρα με 284 (12,17%) και το Κατάκολο με 187 που αντιστοιχεί στο 8,02%.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Ηράκλειο με 170, η Ρόδος με 111, η Σάμος με 88, η Πάτμος με 74, και στη 10η θέση βρίσκονται τα Χανιά με 72 αφίξεις.

002

Οι κερδισμένοι και χαμένοι

Έτσι λοιπόν, οι 10 κορυφαίοι ελληνικοί προορισμοί για το 2018 παραμένουν και φέτος ίδιοι σε σχέση με το 2017, με εξαίρεση τη Σάμο, η οποία ανέβηκε στην 8η θέση.

Η CELESTYAL CRUISES, λόγω των γεγονότων στην γείτονα χώρα, συνεχίζει από πέρσι να προσφέρει στους επιβάτες τη Σάμο ως εναλλακτικό προορισμό αντί του Κουσάντασι.

Στην 11η θέση επιστρέφει το Αργοστόλι, με 39 περισσότερες προσεγγίσεις σε σχέση με το 2017, φτάνοντας τις 64. Στη 12η θέση υποχωρεί το Ναύπλιο (σε σχέση με την 11η που κατείχε το 2017) με 35 προσεγγίσεις το 2018. Στη 13η και 14η θέση βρίσκονται ο Βόλος και η Μήλος, με 33 και 24 αφίξεις, αντίστοιχα.

Από κει και κάτω παρατηρούνται πολλές αλλαγές καθώς εμφανίζονται σην 1η εικοσάδα προορισμοί με 3-10 ετήσιες προσεγγίσεις, όπως η Ηγουμενίτσα, το Γύθειο, ο Άγιος Νικόλαος, η Ζάκυνθος, η Κως, η Μονεμβασιά, οι Σπέτσες, η Πάρος, η Ύδρα, η Καλαμάτα και η Λευκάδα.

Από αυτούς η Πάρος, οι Σπέτσες και η Λευκάδα πρωτοεμφανίζονται (στα 6 χρόνια, που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη έρευνα) στους 20 κορυφαίους προορισμούς.

Οι αλλαγές αυτές οφείλονται, κυρίως, στα νέα πλάνα της REGENT, της MARELLA (THOMSON), της AZAMARA, της OCEANIA, της P&O, της SEABOURN και της SILVERSEA CRUISES, οι οποίες αναδεικνύουν νέους, εναλλακτικούς ελληνικούς προορισμούς στη δεύτερη δεκάδα, προσφέροντας, παράλληλα, στους επιβάτες ένα διαφορετικό από τα καθιερωμένα πακέτο κρουαζιέρας.

Ένας από τους πιο μεγάλους κερδισμένους της φετινής χρονιάς είναι ο Βόλος, καθώς βρίσκεται στη 13η θέση με 33 επισκέψεις, ο οποίος αυξάνοντας κατά 30 τις προσεγγίσεις του, σε σχέση με πέρσι, τοποθετείται για πρώτη φορά σε αυτή τη θέση, κατά τη διάρκεια της εξαετούς έρευνας.

Η προτίμηση της CELESTYAL στη Μήλο, μεταφράζεται σε 24 επισκέψεις (αντιστοιχεί στο 1,03% των συνολικών προσεγγίσεων) και τη φέρνει στη 14η θέση.

Στη 15η θέση ανεβαίνουν το Γύθειο και η Ηγουμενίτσα. Και οι δύο προορισμοί βρίσκονται για πρώτη φορά σε τόσο υψηλή θέση της κατάταξης, με 10 προσεγγίσεις έκαστος.

Στη 16η θέση βρίσκεται ο Άγιος Νικόλαος (8 αφίξεις), ο οποίος αν και με μία άφιξη λιγότερη σε σχέση με το 2017 ανέβηκε τρεις θέσεις.

Και η Ζάκυνθος ανέβηκε μία θέση υψηλότερα, σε σχέση με το 2017, και πλέον βρίσκεται στη 17η θέση με 6 προσεγγίσεις. Η Κως με 5 επισκέψεις υποχώρησε στην 18η θέση, μία θέση χαμηλότερα από το 2017. Τη 19η θέση μοιράζονται Μονεμβασιά, Σπέτσες και Πάρος, με 4 έκαστος.

Την 20άδα κλείνουν η Ύδρα, η Καλαμάτα και η Λευκάδα με 3 επισκέψεις έκαστος. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι 3 προορισμοί μαζί φτάνουν το 0,39% των ετήσιων ελληνικών επισκέψεων.

Στον παρακάτω πινακα παρουσιάζονται οι 20 σημαντικότεροι προορισμοί για τα 6 έτη της έρευνας.

003

Σύμφωνα με τον πίνακα, οι μεγάλες αλλαγές εμφανίζονται στη δεύτερη δεκάδα των προορισμών. Από την πρώτη εικοσάδα απουσιάζει η Σύρος (26η θέση). Επίσης, εκτός των πλάνων των εταιρειών που μετείχαν στην έρευνα θα βρεθούν φέτος η Ίος, η Πάργα, οι Δελφοί και η Μυτιλήνη, η Θεσσαλονίκη, η Πύλος, η Λήμνος, το Ρέθυμνο, η Πρέβεζα, η Σίφνος, Ιθάκη

Πέραν της εικοσάδας, στην 21η θέση με 2 προσεγγίσεις, έκαστη, βρίσκονται η Σύρος, η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Νάξος. Στο τέλος της λίστας συναντάμε, στην 22η θέση η Χίος, η Κόρινθος, η Καβάλα, η Σύμη με μόλις 1 προσέγγιση, κατά τη διάρκεια του 2018.
Σύγκριση με τα προηγούμενα έτη

Οι εταιρείες εμφανίζονται και φέτος διστακτικές να εντάξουν στα δρομολόγια τους την Τουρκία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επισκεφτούν περισσότερους ελληνικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν παρουσιάζεται μεταβολή στον αριθμό των ελληνκών προορισμών που θα προσεγγίσουν οι μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας (33), ωστόσο αναδείχθηκαν νέοι προορισμοί, όπως η Νάξος και η Λευκάδα, ενώ επανεμφανίστηκαν η Σκιάθος και η Σκόπελος.

Επίσης, φέτος αναμένονται 2.331 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων σε ελληνικούς προορισμούς, σχεδόν όσες και το 2015 (2.333). Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση 2,51% σε σχέση με το 2017 (2.274). Επίσης αναμένεται να επισκεφτούν τη χώρα μας 73 πλοία (των εταιρειών που μελετήθηκαν), τα περισσότερα από τα 6 χρόνια της έρευνας.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται συνοπτικά τα κυριότερα στοιχεία της τελευταίας εξαετίας.

004

Όσον αφορά την αύξηση του αριθμού των εταιρειών, το 2018 η CARNIVAL επέστρεψε στην Ανατολική Μεσόγειο με το νεότευκτο μεγαθήριο CARNIVAL HORIZON. Το πλοίο θα επισκεφτεί την Κέρκυρα 2 φόρες μέσα στο 2018, 1 φορά τον Απρίλιο και 1 τον Μάιο. Υπενθυμίζουμε πως η CARNIVAL το 2016 είχε δραστηριοποιηθεί ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο με το νεότευκτο CARNIVAL VISTA. Επίσης, για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στην έρευνα και η SILVERSEAS CRUISES.

Για άλλη μια χρονιά δε θα μας επισκεφτεί η DISNEY CRUISES. Η συγκεκριμένη εταιρεία το 2014 είχε δρομολογήσει στην περιοχή το DISNEY MAGIC και έκτοτε δεν είχε άλλη παρουσία.

Επίσης, η ROYAL CARIBBEAN CRUISE LINE δε θα δρομολογήσει ούτε το 2018 στην Ανατολική Μεσόγειο κάποιο 300μετρο πλοίο της αλλά θα δραστηριοποιηθεί με μεσαίου μεγέθους πλοία, καθώς θα επικεντρωθεί στις αγορές της Καραϊβικής και της Ασίας. Εξαίρεση αποτελεί η μία και μοναδική επίσκεψη του MARINER OF THE SEAS τον Μάιο στα Χανιά.

Νέα πλοία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενίσχυση εναλλακτικών προορισμών. Οι μεγάλοι όμιλοι όπως CARNIVAL, RCI και GENTING τοποθετούν τα μεγάλα πλοία τους στους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς, ενώ τα μικρότερα πλοία σε νέους προορισμούς ώστε να προσφέρους νέα προϊόντα στο κοινό τους. Έτσι το 2018 θα προτιμηθούν κάποιοι προορισμοί, όπως το Ναύπλιο, ο Βόλος, η Μήλος, η Ηγουμενίτσα, το Γύθειο, ο Άγιος Νικόλαος, η Κως, η Μονεμβασιά, οι Σπέτσεςκαι η Πάρος.

Μέσα στο 2018 θα έχουμε και νέα πλοία στα ελληνικά νερά. Στις νέες εμφανίσεις ξεχωρίζει η «Ιαπωνέζα» πριγκίπισσα (χτισμένη στην Ιαπωνία), SAPPHIRE PRINCESS, της PRINCESS CRUISES, η οποία θα επισκεφτεί από μία φορά τον Πειραιά και τη Σαντορίνη τον Απρίλιο και από μία φορά τον Πειραιά και τη Ρόδο.

‘Άλλο ένα νεότευκτο, που θα το δούμε 2 φορές στην Κέρκυρα, μέσα στο 2018 είναι το CARNIVAL HORIZON της CARNIVAL CRUISES.

Άλλο ένα πλοίο που θα μας επισκεφτεί για μία και μοναδική φορά είναι το AIDA PRIMA, της AIDA CRUISES. Το πλοίο θα επισκεφτεί το Ηράκλειο το Νοέμβριο.

Επίσης, η SEABOURN CRUISES, θα πραγματοποιήσει μία κρουαζιέρα με το νεότευκτο υπερπολυτελές SEABOURN OVATION στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τη διάρκεια αυτής, το πλοίο θα επισκεφτεί τη Μύκονο, τον Πειραιά, το Ναύπλιο, τη Ρόδο, την Κω και τον Άγιο Νικόλαο.

Ένα άλλο πλοίο, το νεοαποκτηθέν AZAMARA PURSUIT, της AZAMARA CRUISES θα επισκεφτεί για πρώτη φορά πολλούς ελληνικούς προορισμούς κατά το 2μηνο Σεπτεμβρίου –Οκτωβρίου.

Άλλα δύο νέα πλοία θα επισκεφθούν την Ελλάδα για πρώτη φορά. Είναι τα MEIN SCHIFF 4 και το μόλις ενός έτους ΜΕΙΝ SCHIFF 6, της TUI CRUISES.

Τέλος, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον Ιούνιο (1 προσέγγιση στην Κέρκυρα) και τον Αύγουστο (από 1 προσέγγιση σε Κατάκολο, Πειραιά και Κέρκυρα) το νεότευκτο της VIKING CRUISES, το VIKING ORION.
Να σημειωθεί πως μετά από αρκετά χρόνια θα ξαναδούμε στο Ηράκλειο το COSTA VICTORIA. Το πλοίο μετά την «θητεία» του στην Ασία επιστρέφει στη Μεσόγειο και θα πραγματοποιήσει 2 προσεγγίσεις στο Ηράκλειο.

Η ελληνική επιλογή

Με τα συνιάλα της CELESTYAL CRUISES θα δρομολογηθεί στο Αιγαίο για 1η φορά το MAJESTY. Το πλοίο θα πραγματοποιεί από 30 Μαρτίου έως 30 Απριλίου τις καθιερωμένες 3/4ήμερες κρουαζιέρες από Πειραιά προς Μύκονο, Κουσάντασι (ή Σάμο), Πάτμο, Ρόδο, Ηράκλειο και Σαντορίνη. Το πλοίο θα μπει στη θέση του CELESTYAL OLYMPIA, το οποίο είναι ναυλωμένο έως και τον Απρίλιο, ως πλωτό ξενοδοχείο. Στη συνέχεια το CELESTYAL OLYMPIA θα αντικαταστήσει το MAJESTY, εκτελώντας το συγκεκριμένο δρομολόγιο έως τις 12 Νοοεμβρίου.

Το άλλο πλοίο της εταιρείας, το CELESTYAL CRYSTAL, αφού επέστρεψε από την Κούβα, θα δρομολογηθεί από τις 30 Απριλίου έως τις 22 Οκτωβρίου στις 7ήμερες κρουαζιέρες από Πειραιά προς Μύκονο, Μήλο, Σαντορίνη, Ηράκλειο, και Κουσάντασι (ή Σάμο).
Η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε την επιμήκυνση της δρομολογιακής περιόδου για το 2018, ενώ το 2019 θα διευρύνει τόσο τους προορισμούς της, όσο και τα δρομολόγιά της.

Η Έρευνα -Στοιχεία

Η ομάδα του THESEANATION, Ιβάνα Φαφαλιού, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Πάνος Βουγιουκλίδης και Φώτης Καρλής, συνεχίζοντας την εξαετή έρευνα για τους ελληνικούς προορισμούς κρουαζιέρας ερεύνησε και φέτος τις 23 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 8 εταιρείες του ομίλου Carnival (AIDA, PRINCESS, COSTA, CARNIVAL, P&O, SEABOURN, CUNARD, HOLLAND AMERICA), 4 εταιρείες της RCI (ROYAL CARIBBEAN, CELEBRITY, AZAMARA, PULLMANTUR), η MSC, 4 εταιρείες του ομίλου GENTING (NCL, REGENT, CRYSTAL και OCEANIA), 2 εταιρείες της TUI GROUP (TUI και MARELLA, πρώην THOMSON), η VIKING CRUISES, η SILVERSEAS και η Ελληνική CELESTYAL CRUISES.

Σημειώνεται πως ερευνήθηκε και η DISNEY που τα πλοία της δεν θα επισκεφτούν τη χώρα μας φέτος, αλλά είχε ερευνηθεί τις προηγούμενες χρονιές.

Στην έρευνα καταγράφηκαν όλες οι προσεγγίσεις των κρουαζιεροπλοίων των παραπάνω εταιρειών που θα προσεγγίσουν κάποιο ελληνικό λιμάνι από 1/1/2018 έως 31/12/2018.

Επίσης, συμπεριλήφθηκαν και προσεγγίσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2018, ακόμη κι αν ξεκίνησαν το δρομολόγιο τους πριν την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Τα δρομολόγια που ερευνήθηκαν προέρχονται από τις επίσημες ιστοσελίδες των εταιρειών όπως έχουν ανακοινωθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018. Τέλος, δεν καταγράφηκαν οι έκτακτες αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων που προέκυψαν για διάφορους λόγους, π.χ. κακές καιρικές συνθήκες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: