Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στο καλό Στέλιο και να πεις στον Μάρκο χαιρετίσματα!

Έφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Βαμβακάρης -ο γιός του Μάρκου- σημαντικός συνθέτης / δεξιοτέχνης του μπουζουκιού – Η κηδεία την Πέμπτη στο Τρίτο

|> Την Πέμπτη κηδεύεται στο Γ’ Νεκροταφείο, ο συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Στέλιος Βαμβακάρης -γιός του μεγάλου Μάρκου- ο οποίος έκλεισε τα μάτια του χθες σε ηλικία 72 χρόνων.

Στον κόσμο της μουσικής μπήκε από 12 ετών και κατά τη διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με μεγάλους του πενταγράμμου, όπως τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Βαγγέλη Περπινιάδη, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, την Καίτη Γκρέϋ, τη Σωτηρία Μπέλλου, τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Παύλο Σιδηρόπουλο, τον Νίκο Ξυλούρη, τον Γιώργο Νταλάρα κ.ά.

Ο Στέλιος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947. Πέραν του λαϊκού τραγουδιού, ο Στέλιος Βαμβακάρης ήταν από τους πρωτοπόρους μουσικούς που ασχολήθηκαν με τις κοινές ρίζες των Αμερικάνικων blues και του μπουζουκιού. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά κουρδίσματα του τρίχορδου μπουζουκιού, τα λεγόμενα ντουζένια (καραντουζένι, ντουζένι της ψυχής, ντουζένι του σολ κ.α.) έγραψε τραγούδια με αυστηρά προσωπικό στυλ που μοιάζει με ένα ιδιαίτερο κράμα πειραιώτικου ρεμπέτικου και blues. Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1988 ηχογράφησε με τον Louisiana Red το δισκο/CD «Το μπλουζ συναντά το Ρεμπέτικο» (εταιρία: «Έβδομη Διάσταση»), που περιέχει 8 blues κομμάτια με μπουζούκι και μπαγλαμά. Το 1994 έγραψε μουσική για τον δίσκο Ρομαντικοί Παραβάτες – Η Φαντασία στην Εξουσία ο οποίος ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο ήχο του.

Η καλλιτεχνική αξία του ιδιαίτερου ύφους της μουσικής του έχει αναγνωριστεί και από τη διεθνή blues κοινότητα. Σε φεστιβάλ στη πόλη Φάλον (Σουηδία) έπαιξε μαζί με τον Τζον Λι Χούκερ και το 2003, στο φεστιβάλ World Got The Blues στο Λονδίνο με τον Taj Mahal και την Cesaria Evora. To 2010 έπαιξε στο Palais des Beaux Arts στο Βέλγιο μπροστά σε δύο χιλιάδες άτομα στο φεστιβάλ Balkan Trafik.

Έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες του κόσμου όπου παρουσίασε τα τραγούδια του αλλά και τραγούδια του πατέρα του Μάρκου. Έχει συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο, όπως για την ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Μια μέρα τη νύχτα», αλλά και για θεατρικά έργα. Πολλά αξιόλογα τραγούδια του, σε στίχους δικούς του, του πατέρα του αλλά και σημαντικών ποιητών και στιχουργών όπως ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, και ο Λευτέρης Χαψιάδης δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη…

 

Γράφει ο φίλος του…

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καπράνος, έχοντας γνωρίσει από κοντά τον αξέχαστο Στέλιο Βαμβακάρη, έκανε στο f/b την παρακάτω ανάρτηση:

Με τον Στέλιο υπήρξαμε καλοί φίλοι. Ο πατέρας μας ήταν γιατρός του μεγάλου Μάρκου. Με τον Στέλιο και τον Δομένικο γνωριστήκαμε σπό την εποχή του σχολείου, στον Πειραιά, στο St. Paul και μετά, στη μουσική. “Περιβόλι του Ουρανού”, με Γιάκαλο, Τερζή, Ιατρού, Βάσια Ζήλου.
Την πρώτη φορά που ήρθε στο σπίτι,στο Χατζηκυριάκειο, φτασμένος πια, καθίσαμε στο γραφείο μου και του πήρα μια συνέντευξη.
Κάποια στιγμή μπήκε μέσα ο γιος μας, ο Άκης για να χαιρετίσει τον καλεσμένο μας. Θα ήταν τότε επτά ετών. Αργότερα, όταν έφυγε ο Στέλιος, ο μικρός με ρώτησε αν ο καλεσμένος μας ήταν παππάς. “Γιατί το λες αυτό;” τον ρώτησα. “Γιατί το γραφείο μύριζε λιβάνι” μου απάντησε.
Αργότερα τα έφερε έτσι η αγάπη μας για τη μουσική και ο ανεψιός μας, ο Άλεξ, που μεγάλωσε με “τα ματόκλαδά σου λάμπουν”, το αγαπημένο τραγούδι του πατέρα του και αδελφού μας Αριστοτέλη, να παίξει μαζί με τον Στέλιο στο Λονδίνο.
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΣΤΕΛΙΟ! ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΜΑΡΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ!“…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: