Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Έφυγε” ο λογοτέχνης-ποιητής Βάϊος Φασούλας (74)

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 14/02/2021

Ήταν ο πρόεδρος και η “ψυχή” της e – ένωσης των απανταχού Ελλήνων συγγραφέων

Παντ. Π. Ξανθίδης |> Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο λογοτέχνης Βάϊος Φασούλας. Το όνομά του ίσως να μην “λέει” πολλά στα ελληνικά συγγραφικά δρώμενα, αλλά ήταν ο Έλληνας μετανάστης που είδε μία ιδέα του να υλοποιείται και να δημιουργούν την κοινή “στέγη” τους, εκατοντάδες Έλληνες συγγραφείς, ποιητές, αρθρογράφοι της Υφηλίου!

Ο Βάϊος Φασούλας είχε γεννηθεί το 1947 στο Γοργογύρι Τρικάλων και στα 23 του μετανάστευσε στη Γερμανία. Παντρεμένος με την Μαρία του, απέκτησαν και σπούδασαν τρία παιδιά. Εργαζόμενος ως βιομηχανικός εργάτης, καταπιάστηκε με την κοινωνική δράση και παράλληλα έγραφε…

Το 2001 ο Βάϊος Φασούλας, είδε να υλοποιείται μία ιδέα του… Μαζί με 5-6 διαδικτυακούς φίλους και την ταπεινότητά μου, καταφέραμε να ιδρύσουμε την “Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων” (ΕΕΛΣΠΗ). Μία “στέγη” με πάνω από 100 μέλη – όλοι Έλληνες από διάφορα μέρη του κόσμου, που γνωρίζονταν μόνον μέσω e-mails και skype! Κι ήταν η πρώτη Διαδικτυακή ένωση στον κόσμο!

Είχα την τύχη να συμμετέχω στον πυρήνα μαζί με τον Βάϊο Φασούλα (Γερμανία), τον Στράτο Δουκάκη (Βενεζουέλα), τον Ιάκωβο Γαριβάλδη (Αυστραλία), τον Κώστα Δουρίδα (Καναδάς), τον Γαβριήλ Παναγιωσούλη (ΗΠΑ) και τον αξέχαστο Ντέννη Κονταρίνη (ΗΠΑ), που χάσαμε κι αυτόν προ καιρού…

Κάποια στιγμή η ΕΕΣΠΗ -και αργότερα ΕΕΛΣΠΗ- στήθηκε και συνεχίσαμε πιό εντατικά τις προσπάθειές για οργάνωση και επαφές. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να αναφερθεί η πλήρης αδιαφορία της επίσημης Ελλάδας και το ενδιαφέρον του ΣΑΕ επί προεδρίας Ταμβάκη. Κι αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ήταν ο πόθος και οι προσπάθειες του Βάϊου για να υλοποιηθεί το “όνειρό” του. Ένα “όνειρο” που εμφυτεύτηκε σε όλους μας. Παρά τις αντιξοότητες (αποστάσεις, αδιαφορία Ελλάδας, οικονομικά), η ΕΕΛΣΠΗ κατάφερε να αποτελέσει έναν ΜΗ αναγνωρισμένο πυρήνα πολιτισμού του απανταχού Ελληνισμού. Και δεν είναι καθόλου περίεργο, γιατί ούτε πίσω από τον Βάϊο, ούτε κι από κανέναν μας υπήρχε κάποια ¨γνωριμία”. Ίσως και κάποιοι να μην το καλόβλεπαν… Όμως πρέπει να αναφερθεί η αρωγή που προσέφερε ο αξέχαστος συνάδελφος Νώε Παρλαβάτζας, που αφιέρωσε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές από την ΕΡΑ 5 και τη “Φωνή της Ελλάδας”.

Παρ΄όλα αυτά η ΕΕΛΣΠΗ εξέδωσε Ανθολογίες, με πάνω από 100 συμμετοχές, συγγραφέων, ποιητών, αρθρογράφων… Μάλιστα η 4η Ανθολογία, εκδόθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.

Το δ.σ. αποτελούσαν: Βάϊος Φασούλας: πρόεδρος, τομεάρχης Ευρώπης Στράτος Δουκάκης: αντιπρόεδρος, τομεάρχης Ελλάδος και Ν. Αμερικής, Ελευθερία Μπέλμπα: γραμματέας, Γιώργος Πλακιάς: υπεύθυνος προβολής Σπύρος Δαρσινός: τομεάρχης ΗΠΑ, Ιάκωβος Γαριβάλδης: τομεάρχης Ωκεανίας, Κώστας Δουρίδας: τομεάρχης Καναδά, Παντελής Ξανθίδης: εκπρόσωπος στην Ελλάδα, Γαβριήλ Παναγιωσούλης: (ΗΠΑ) επίτιμο και αν. μέλος του δ.σ.

Ο Βάϊος Φασούλας, από το 2005 ζούσε στα Τρίκαλα κι εκεί συνέχισε να καταγράφει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του μέσα από δώδεκα βιβλία (τρία εξ αυτών στη γερμανική γλώσσα) όπως και πολλά ανέκδοτα έργα. Βραβεύτηκε από το πολιτιστικό ίδρυμα Τρανούλη “Πνευματική Εστία”, για το μυθιστόρημά του «Στ’ αχνάρια της ζωής». Επίσης για το σύνολο του έργου του έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις από την Γερμανία, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Σαν επίλογος…

Απόσπασμα από επιστολή
του Βάϊου Φασούλα,
ως προέδρου της ΕΕΛΣΠΗ

«Ελλάδα δεν είναι μόνον η Πατρίδα μας και ούτε ο Ελληνισμός δηλώνει το «παρών» του, μόνον στα στενά όρια του ελληνικού κράτους. Υπάρχει και μία άλλη Ελλάδα, που κανείς δεν πρέπει να παραμελεί και όλοι οι Έλληνες πρέπει να την υπολογίζουν. Είναι η Ελλάδα της Διασποράς – η μεγάλη Πατρίδα μας με τον θαυμάσιο Λαό της, που ζει και διαπρέπει σε ξένους τόπους. Που αγωνίζεται, που μάχεται, που σκέπτεται, που δημιουργεί, που διδάσκει…

Όλοι εμείς, που αποτελούμε την ΕΕΛΣΠΗ (Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων) και οι οποίοι είμαστε διασκορπισμένοι σε όλα τα μήκη και πλάτη της Υδρογείου, ίσως να μην είχαμε ‘συναντηθεί’ εάν δεν υπήρχε το Διαδίκτυο. Το Internet, που μέσω αυτού, γνωριστήκαμε, συζητήσαμε, ανταλλάξαμε τις απόψεις μας και αποφασίσαμε να… οργανωθούμε! Έτσι, δημιουργήσαμε την ΕΕΛΣΠΗ – ίσως την μοναδική ‘διαδικτυακή’ ένωση, που αποτελεί πιά ένα πρότυπο. Και δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο μεταξύ μας, ότι υπάρχουν μέλη, που παρά την φιλία και τη συνεργασία που έχουν αναπτύξει, να μην έχουν βρεθεί ούτε μία φορά!

Τα μέλη της ΕΕΛΣΠΗ, δεν ξανοίγονται στο Διαδίκτυο μόνον για τις συγγραφικές τους ανησυχίες, αλλά ταυτόχρονα συμμετέχουν ενεργά σε διάφορες κινήσεις και κινητοποιήσεις του Ελληνισμού, που έχουν σχέση, με τα εθνικά μας θέματα και με την αναγκαιότητα για την συνέχιση της διεθνούς ακτινοβολίας του ελληνικού πνεύματος».

|> Βάϊο, καλό σου ταξίδι…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: