Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έκλεισε τα μάτια… ο ευπατρίδης εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος

ΕΛΛΑΔΑ,ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 31/07/2021

Ήταν 88 ετών, δυναμικός στη ναυτιλία, “δάσκαλος” στην κρουαζιέρα, σεμνός στην κοινωνία και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υπόθεση του Κυπριακού

|> Έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, ο Ανδρέας Ποταμιάνος. Ο Πειραιώτης εφοπλιστής, που η παρουσία του στην ελληνική κοινωνία ήταν σημαντική και πέρα της ναυτιλίας. Ήταν πρωτοπόρος σε διεθνές επίπεδο στην επιβατηγό ναυτιλία και “δάσκαλος” στις κρουαζιέρες.

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος ανέπτυξε ποικίλη δράση ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, καθώς θεωρείται σημαντικός και σπουδαίος ο ρόλος που έπαιξε στο Κυπριακό. Επίσης είχε στενή φιλία και συνεργασία του με τρεις πρωταγωνιστές της ελληνικής πολιτικής ζωής, όπως τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα και τον εκδότη Χρήστο Λαμπράκη.

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος γεννήθηκε το 1933 στον Πειραιά και ήταν γόνος εφοπλιστικής οικογένειας με καταγωγή από τον Πύλαρο της Κεφαλλονιάς, η οποία εισήλθε στον εφοπλισμό στις αρχές του 19ου αιώνα, στα τότε βρετανικά Επτάνησα. Πατέρας του ήταν ο εφοπλιστής Αναστάσιος Ποταμιάνος (ο οποίος διατέλεσε και υπουργός) και παππούς του ο εφοπλιστής Γεώργιος Ποταμιάνος. Η οικογένεια Ποταμιάνου ήταν αυτή που εισήγαγε την κρουαζιέρα στην Ελλάδα.

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος, υπήρξε ο επιφανέστερος εκπρόσωπος μιας παλιάς και μεγάλης ναυτικής οικογένειας. Υπηρέτησε πιστά μιαν εθνική ναυτιλία. Μια ναυτιλία οργανικά πάντοτε συνδεδεμένη με την Ελλάδα και την εθνική οικονομία της. Η πίστη του σε μια εθνική αντίληψη ναυτιλίας οδήγησε την “Ηπειρωτική” στην κορυφή της παγκόσμιας κρουαζιέρας.

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος  υπηρέτησε πολύπλευρα τα εθνικά συμφέροντα και ιδιαίτερα στην κυπριακή τους διάσταση.

Το 1964, σε στενή συνεργασία με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Α. Γαρουφαλιά και τον αρχηγό ΓΕΣ στρατηγό Ι. Γεννηματά, συνέβαλε στον αθόρυβο εξοπλισμό της νήσου, μεταφέροντας με τα καράβια του την μετεμφιεσμένη σε αλλοδαπούς  τουρίστες ταξιαρχία υπεράσπισης της Μεγαλονήσου.

Όταν ο Παπαδόπουλος του ζήτησε να μεταφέρει πίσω στην Ελλάδα της Ταξιαρχία, απάντησε: «Ούτε έναν στρατιώτη δεν πρόκειται να μετακινήσω από την Κύπρο!».

Είδε μεταπτώσεις στην εφοπλιστική του σταδιοδρομία που θα μπορούσε να είχε αποφύγει αν δεν πίστευε στην ελληνοκεντρικότητα της ναυτιλιακής δράσης.

Υπήρξε πάντοτε σεμνός και διακριτικός επιχειρηματίας, πιστός φίλος σε κάθε περίσταση και δεν ασχημόνησε ποτέ ως μέλος της σοβαρής εφοπλιστικής ελίτ.

Θα τον θυμόμαστε  ως εκπρόσωπο μιας καθαρά ελληνοπρεπούς επιχειρηματικότητας στενά πάντοτε δεμένης και με τον Πειραιά.

Εξ άλλου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΕΝ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη των Μελών του Συνδέσμου για την απώλεια του Επίτιμου Προέδρου και Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ανδρέα Ποταμιάνου.

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος υπήρξε ένας ξεχωριστός άνθρωπος, πολύτιμος φίλος και κορυφαία προσωπικότητα της Ελληνικής Επιβατηγού Ναυτιλίας και ιδιαίτερα της Κρουαζιέρας, στην ανάπτυξη της οποίας διαδραμάτισε σημαντικό και καθοριστικό ρόλο.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων (η οποία το 2004 μετονομάστηκε σε Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας) επί 23 συνεχή χρόνια, από το 1980 έως και το 2002, ενώ το 2003 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος.

Εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Ένωσης το 1967 και η ενεργός συμμετοχή του συνεχίστηκε αδιάκοπα για 54 συνολικά χρόνια. Ως Αντιπρόεδρος του ΣΕΕΝ, θέση που κατείχε από το 2017, αγωνίστηκε μέχρι και τις τελευταίες ημέρες για την ενότητα του Κλάδου και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της πανδημίας και η συμμετοχή του αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική και πολύτιμη.

Μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Ανδρέα Ποταμιάνου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΕΝ συνήλθε εκτάκτως και, αφού εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια αποφάσισε:

  • Να εκφραστούν τα θερμά συλλυπητήρια των Μελών του Συνδέσμου στην οικογένειά του.
  • Να κατατεθεί στεφάνι
  • Να πραγματοποιηθεί δωρεά εις μνήμην του στο Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Η ΑΡΓΩ».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: