Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Διαμαρτυρία από Κινέζους επενδυτές κατοικιών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 29/08/2020

Αγόρασαν σπίτι στην Ελλάδα με βάση τον θεσμό “Χρυσή Βίζα”, αλλά δεν μπορούν να έρθουν!

> Κινέζοι επενδυτές “έμειναν στα κρύα του λουτρού”, λόγω του Covid-19, επειδή δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να μπουν στα σπίτια που αγόρασαν με βάση το πρόγραμμα της “Χρυσής Βίζας”!

Προ αυτού, η Ένωση Επενδυτών Κίνας-Ελλάδας, εξέδωσε ανακοίνωση, αλλά και έστειλε επιστολή στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Στην ανακοίνωσή της που έχει ως τίτλο “H γραφειοκρατία καλά κρατεί ελέω του ανταγωνισμού των άλλων ευρωπαϊκών χωρών“, αναφέρεται:

Ο Πρόεδρος κ. Michael Xia και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Επενδυτών Κίνας-Ελλάδας λαμβάνουν καθημερινά και νέες διαμαρτυρίες από Κινέζους επενδυτές, που αγόρασαν ακίνητα στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος της Χρυσής Βίζας και δεν μπορούν παρόλα αυτά να έρθουν στην Ελλάδα!

Πολλοί εξ αυτών δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τις διαδικασίες για να τη λάβουν και διαθέτουν μπλε κάρτα ή μόνον τα συμβόλαιά τους. Η κρίση του κορονοϊού, τους βρήκε στην Κίνα με αποτέλεσμα σήμερα περισσότερες από 120 οικογένειες Κινέζων επενδυτών, που έχουν ήδη αγοράσει σήμερα ακίνητα ύψους 250.000 ευρώ και άνω, να μην μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ώστε να επιληφθούν των εκκρεμών εγγράφων τους αλλά και να μην μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία. Δεν τους χορηγείται βίζα προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ενώ έχουν ήδη επενδύσει στη χώρα!!! Κι αυτό παρόλο, που υπάρχει σχετική διευκρίνηση στο Εγχειρίδιο Εφαρμογής Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, που είχε αποσταλεί στα ελληνικά Προξενεία από το 2015 από το Υπουργείο Εξωτερικών (επισυνάπτεται προς ενημέρωσή σας), που περιλαμβάνει τις περιπτώσεις αυτές.

Πρόκειται για ζήτημα το οποίο χρήζει πλην της κοινωνικής ευαισθησίας και της πολιτικής βούλησης ώστε οι επενδυτές να μπορέσουν να έρθουν στις περιουσίες τους και να οργανώσουν το συντομότερο τη ζωή τους στην Ελλάδα. Προς όφελος της ελληνικής Οικονομίας οι Κινέζοι έχουν ανταποκριθεί πρώτοι στην πρόσκληση για επενδύσεις. Η Ένωση Επενδυτών Κίνας-Ελλάδας στο πλαίσιο των καταστατικών της στόχων συνεισφέρει ενεργά στην προσαρμογή των επενδυτών και των οικογενειών τους στην ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα με εθελοντικές δράσεις κοινωνικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα, πολιτιστικές δράσεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες κ.λπ.

Με επιστολή της προ δεκαημέρου, η Ένωση Επενδυτών Κίνας-Ελλάδας προς το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Γρηγόρη Δημητριάδη και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με κοινοποίηση στα Προξενεία της Ελλάδας στην Κίνα κι έχοντας μέχρι σήμερα αποδείξει με τις δράσεις της την πρόθεση έμπρακτης συνεισφοράς στην περαιτέρω διεύρυνση της ελληνοκινεζικής συνεργασίας και προβολής του επενδυτικού περιβάλλοντος της Ελλάδας στην Κίνα, η Ένωση Επενδυτών Κίνας – Ελλάδας αναφέρει στην εν λόγω επιστολή ζητώντας από την ελληνική Κυβέρνηση να αναπτύξει πολιτική πρωτοβουλία:

Ζητάμε να λάβετε άμεσα μία απόφαση για την επιστροφή των Κινέζων επενδυτών στη δεύτερη πατρίδα τους κι εδώ, που αποφάσισαν να μεγαλώσουν και να σπουδάσουν  τα παιδιά τους>. Να σημειωθεί ότι μιλάμε για περισσότερες από 120 οικογένειες επενδυτών και περισσότερους από 100 υποψήφιους Κινέζους επενδυτές, που επιθυμούν να έρθουν. Η ‘Ένωση Επενδυτών Κίνας-Ελλάδας έχει και στο παρελθόν καταθέσει υπομνήματα για την απεμπλοκή ορισμένων διαδικασιών για την έκδοση της χρυσής βίζας στα αρμόδια Υπουργεία.

Όσο για το ιδιότυπο καθεστώς της μη εξαίρεσης από την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα εκείνων των Κινέζων και των οικογενειών τους, που λόγω κορονοϊού δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη γραφειοκρατική διαδικασία έχοντας στα χέρια τους υπογεγραμμένα και πληρωμένα συμβόλαια, αυτό, αποτελεί δυσφήμιση για το πρόγραμμα.

Η Ένωση Επενδυτών Κίνας-Ελλάδας ζητά την εφαρμογή της σχετικής διευκρίνησης του Εγχειριδίου Εφαρμογής Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και επίσπευση των διαδικασιών στα ελληνικά Προξενεία για να έρθουν το συντομότερο δυνατό στη χώρα όσοι ήδη έχουν αλλά κι εκείνοι, που εναπόδεικτα επιθυμούν να επενδύσουν.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Οι συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές – αγοραστές ακινήτων και μέλη της οικογένειάς τους  μέσω του θεσμού της Golden Visa με στοιχεία 31 Μαρτίου έφθασαν στις 22.103, αυξημένες σημαντικά σε σχέση με τον Φεβρουάριο που ήταν 19.836.

Αντίστοιχα ολοκληρώθηκαν 722 μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς οι συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων έφθασαν τις 7.414, έναντι 6.692 που ήταν στο τέλος Φεβρουαρίου.

Την πρωτοκαθεδρία στις μεταβιβάσεις και στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διατήρησαν οι Κινέζοι επενδυτές με συνολικές αγορές ακινήτων που έφθασαν στο σύνολο τα 5.352 ακίνητα και εντός του Μαρτίου πραγματοποίησαν 638 αγορές. Ουσιαστικά για άλλη μα φορά οι Κινέζοι απέδειξαν ότι πρωταγωνιστούν στην ελληνική κτηματαγορά μέσω του συγκεκριμένου θεσμού, καθώς το μερίδιό τους αυξάνεται ακόμα περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αγγίζοντας το 80% στις άδειες παραμονής.

Συγκεκριμένα, 5.352 άδειες επί συνόλου 7.414 εκδόθηκαν για λογαριασμό Κινέζων αγοραστών, ενώ αντίστοιχα είναι τα νούμερα και για τις εκδόσεις visa για τα μέλη των οικογενειών τους. Αντίστοιχα, πρώτοι είναι οι Κινέζοι και στο σύνολο των πολιτών, που έλαβαν την άδεια διαμονής φθάνοντας συνολικά από την αρχή της εφαρμογής του θεσμού σε 16.615, ενώ τον Μάρτιο προστέθηκαν και άλλοι 1.988 Κινέζοι πολίτες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: