Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αδύναμη θα είναι το 2015 η πορεία της Ευρωζώνης

ΕU στις 24/12/2014

Αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, διατήρηση της ανόδου του δολαρίου, εφαρμογή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ στο α’ τρίμηνο του 2015, είναι ορισμένες από τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs για το επόμενο έτος.

Ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος σε ένα «συμπυκνωμένο» report του, εξετάζει την πορεία Ευρωζώνης, αγοράς πετρελαίου, νομισματικής πολιτικής και Ρωσίας, ενώ παράλληλα «καταθέτει» και τις εκτιμήσεις του για την πορεία βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της υφηλίου.

Ευρωζώνη

Σταδιακή θα είναι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, με την ανάπτυξη να μην ξεπερνά το 0,8% για το επόμενο έτος. Εκτιμάται ότι Ισπανία και Γερμανία θα εμφανίζουν καλύτερο ρυθμό επέκτασης του ΑΕΠ, η Γαλλία θα ακολουθήσει περισσότερο αδύναμη πορεία, ενώ η ιταλική οικονομία θα παραμείνει εύθραυστη, με δεδομένη και την ύφεση του 2014. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός – με τον δομικό να αγγίζει το 0,5% – και ως εκ τούτου θα διατηρηθεί η ανησυχία για τυχόν παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στο α’ τρίμηνο του 2015, ενώ κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια την ακριβή αύξηση του ισολογισμού της. Σύμφωνα με την Goldman μπορεί να φθάσει μεταξύ 500 δισ. και ενός τρισ. ευρώ εντός της επόμενης 2ετίας.

Ευρώ – Μετοχές – Ομόλογα

Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο αναμένεται ότι θα φθάσει στα 1,23 (3μηνος ορίζοντας), 1,20 (6μηνος ορίζοντας) και 1,15 δολάρια (12μηνος ορίζοντας), λόγω της διαφορετικής νομισματικής πολιτικής αλλά και του ρυθμού ανάπτυξης μεταξύ Ευρωζώνης και ΗΠΑ. Για τους ίδιους χρονικούς ορίζοντες (3μηνο – 6μηνο – 12μηνο) ο δείκτης Euro Stoxx 50 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 3.400 και 3.800 μονάδων, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα υποχωρήσουν. Για το γερμανικό 10ετές Bund αναμένεται ότι έως τα μέσα του 2015 η απόδοσή του θα αγγίξει το 1,25%.

Ρωσία

Η εικόνα της ρωσικής οικονομίας θα συνεχίσει να είναι αβέβαιη, ενώ εάν η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας συνεχίσει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων, αυτό θα έχει επώδυνες συνέπειες για την οικονομία, τις τοπικές επιχειρήσεις αλλά και τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Το ρωσικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί το «σημείο» που μπορεί κάποιος εάν το παρατηρήσει προσεκτικά να ανακαλύψει προς τα που θα κινηθεί το σύνολο της οικονομίας. Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι θα διατηρηθεί η σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Δύσης. Η Ρωσία θα κατορθώσει, πάντως, να διατηρήσει αμετάβλητη την πετρελαϊκή της παραγωγή το 2015, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα ούτε στην παραγωγή φυσικού αερίου.

Νομισματική πολιτική

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες της υφηλίου θα ακολουθήσουν διαφορετική νομισματική πολιτική. Η Fed – μετά και τις τελευταίες δηλώσεις της επικεφαλής της Janet Yellen – αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, με προοπτική ότι αυτά θα κυμανθούν μεταξύ 3,75% και 4% έως το 2018. Όπως προαναφέρθηκε η ΕΚΤ θα ξεκινήσει το QΕ στο α’ τρίμηνο του 2015, ενώ φυσικά δεν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει τα βασικά επιτόκια της Ευρωζώνης. Σταθερή νομισματική πολιτική αναμένεται ότι θα ακολουθηθεί και από την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), ενώ υπάρχει υψηλή πιθανότητα η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από αρκετά χρόνια στο δ’ τρίμηνο του 2015, ενώ εκτιμάται ότι αυτά θα φθάσουν στο 2,7% έως τα τέλη του 2018. Επίσης αναμένεται ότι οι κεντρικές τράπεζες Ισραήλ, Σουηδίας και Ελβετίας θα ακολουθήσουν περισσότερο χαλαρή νομισματική πολιτική.

Πετρέλαιο

Το 2015 θα συνεχιστεί η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές πετρελαίου, με τις αγορές να αναζητούν μία νέα μορφή ισορροπίας. Η αρχική εκτίμηση των αναλυτών της Goldman Sachs είναι ότι το Brent θα κυμανθεί το 2015 μεταξύ 80 και 85 δολαρίων το βαρέλι, αλλά τονίζουν ότι υπάρχει περίπτωση να διολισθήσει και σε χαμηλότερα επίπεδα. Η χαμηλή «πτήση» του πετρελαίου θα συνεχίσει να ευνοεί ορισμένες αναδυόμενες αγορές, όπως για παράδειγμα Τουρκία και Ινδίας, ενώ, όπως είναι φυσικό, θα συνεχίσει να πλήττει αναδυόμενες αγορές που εξάγουν πετρέλαιο.

Αγορές και μεταβλητότητα (volatility)

Κατά τους αναλυτές της Goldman Sachs θα υπάρξει σταθεροποίηση της μεταβλητότητας στις αγορές διαπραγμάτευσης μετοχών, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και στις αγορές ομολόγων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: