Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αναβίωσαν στο Πασαλιμάνι οι Κολυμβητικοί των πρώτων Ολυμπιακών-1896

Αρκετοί βούτηξαν για 500 μ. ελεύθερο!

Για πρώτη φορά, 119 χρόνια μετά από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015 στον Πειραιά, πολίτες και αθλητές όλων των ηλικιών, κολύμπησαν στο Πασαλιμάνι (ακριβώς στο ίδιο σημείο), αναβιώνοντας την ίδια κολυμβητική διαδρομή, στα 500 μέτρα ελεύθερο. Μεταξύ αυτών και ο oλυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος ήταν και πρεσβευτής των αγώνων.

To σήμα της εκκίνησης των αγώνων έδωσε o δήμαρχος Πειραιά, ο οποίος δήλωσε:

«Η αναβίωση στο Πασαλιμάνι των αγώνων κολύμβησης της Ολυμπιάδας του 1896 έχει ξεχωριστή σημασία για την πόλη μας. Οι εκδηλώσεις που σχεδιάσαμε για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, έχουν στόχο να αναδείξουν τη σχέση του Πειραιά με τη θάλασσα, τη ναυτοσύνη, την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους Πειραιώτες για τη συμμετοχή τους στις δράσεις, διότι όταν δώσαμε το έναυσμα ως νέα δημοτική αρχή, ανταποκρίθηκαν πολλοί φορείς, σύλλογοι, επιχειρήσεις, και πολίτες, ώστε να οργανώσουμε αυτή τη μεγάλη γιορτή στον Πειραιά. Έχουμε αποφασίσει αυτή η γιορτή να γίνει θεσμός σε ετήσια βάση».

kolymvisi-anaviosi2

Την ιδιαίτερη αυτή διοργάνωση επιμελήθηκε ο ομοσπονδιακός προπονητής κολύμβησης και aντιπρόεδρος του ΟΠΑΝ Πειραιά (Ο.Π.Α.Ν.) Νίκος Γέμελος, ο οποίος τόνισε:

«Αναβιώνουμε τους αγώνες του 1896, και αυτό για εμάς σημειολογικά, σημαίνει πάρα πολλά, να κολυμπάμε στο ίδιο σημείο που κολύμπησαν οι πρώτοι Ολυμπιονίκες. Είναι μεγάλη η χαρά μας που συμμετέχουμε σε αυτή τη μεγάλη γιορτή για την πόλη μας».

Ο δε πρωταθλητής Σπύρος Γιαννιώτης, είπε:

«Από την πλευρά μου ως αθλητής προσπαθώ να βοηθώ όσο μπορώ και να στηρίζω τέτοιες πρωτοβουλίες. Είναι πολύ όμορφο να αγωνίζεσαι σε ένα τόσο ιστορικό σημείο, εδώ που έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι ολυμπιακοί αγώνες. Πραγματικά, νιώθω δέος και είμαι πολύ ευτυχισμένος που βρίσκομαι εδώ».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: