Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δέσμη μεταρρυθμίσεων περιμένει η Ναυτιλία

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 28/01/2021

Αναγγελία Πλακιωτάκη στη διαδικτυακή συνάντηση με στελέχη της WIMA

|> Τα αιτήματα, τις θέσεις και τις προσδοκίες των επιχειρήσεων – μελών της “Worldwide Industrial & Marine Association” (WIMA) για το 2021 άκουσε ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης στη διάρκεια της πρώτης μηνιαίας συναντήσεως που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Μετά την αναλυτική παρουσίαση που έγινε από τα μέλη της WIMA σχετικώς με τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι ειδικές συνθήκες που προέκυψαν από την υγειονομική κρίση του στελέχους κορωνοϊού “Covid-19”, αλλά και την ανάγκη άμεσης επανενεργοποίησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί σειρά σημαντικών μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών ειδικά στον τομέα της ποντοπόρου Ναυτιλίας, τονίζοντας: «Αν και η πανδημία άλλαξε την ατζέντα μας, κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να θωρακιστεί η Εμπορική Ναυτιλία, η βαριά βιομηχανία της χώρας».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ναυτιλίας ενημέρωσε τη WIMA για δράσεις που αφορούν σε:

  • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου.
  • Αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη Νησιωτική Πολιτική όπως καθορίστηκαν με το σχετικό νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε με την πρώτη ανάγνωσή του στην Ολομέλεια.
  • Σύσταση Ταμείου Ναυτικής Οικονομίας για τη στήριξη των αποκαλούμενων «γαλάζιων επαγγελμάτων» και επιχειρήσεων που καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.
  • Παρεμβάσεις μέσω ξένων πρεσβειών χωρών με υψηλή ναυπηγική δραστηριότητα (λ.χ. Νότιος Κορέα, Ιαπωνία και Κίνα) για τη συμπερίληψη ελληνικών προϊόντων και κωδικών στους καταλόγους υλικών που χρησιμοποιούνται για την τεχνολογική, ηλεκτρονική και μηχανολογική υποδομή νεότευκτων πλοίων.
  • Εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τον Ναυτιλιακό Τουρισμό ώστε να επιτευχθεί προσέλκυση και παραμονή περισσότερων σκαφών, γεγονός που θα επιφέρει αύξηση του κύκλου εργασιών σε επιχειρήσεις με σχετικές δραστηριότητες.\
  • Στήριξη της ακτοπλοΐας με ενισχύσεις 100 εκατ. ευρώ λόγω των συνεπειών από τον “Covid-19”.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο υπουργός κάλεσε τα μέλη της WIMA να διατηρηθεί ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης προκειμένου να υπάρχει συντονισμός δράσεων αλλά και ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία, από την οποία θα επιλυθούν τα προβλήματα που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση, αλλά και θα αλλάξει η ψυχολογία της αγοράς με ευέλικτες και πρακτικές λύσεις. Έκλεισε την παρέμβασή του παρουσιάζοντας το πρόγραμμα επενδύσεων της “Cosco” στον λιμένα του Πειραιά έως τον Αύγουστο.

Ο πρόεδρος της WIMA Ηλίας Χατζηεφραιμίδης ευχαρίστησε τον υπουργό για τη συμμετοχή του και επισήμανε ότι η συντριπτική πλειοψηφία από τα άτομα που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη είναι στελέχη επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται για το μέλλον της αγοράς και της εθνικής οικονομίας, συμμερίζονται την αγωνία για την επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας.

Συμπληρωματικά, ο γενικός γραμματέας Θανάσης Αθανασόπουλος τόνισε ότι σε επαγγέλματα που σχετίζονται με ναυτιλιακές δραστηριότητες διαπιστώνεται συρρίκνωση του κύκλου εργασιών από -10 έως -60% λόγω της πανδημίας, γεγονός το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες χρηματοδοτικής στήριξης. Εν προκειμένω, εθίγη η περίπτωση ξένης χώρας – μέλους της ΕΕ που κινήθηκε άμεσα και με πολιτικές πρωτοβουλίες κατάφερε να κάνει ελκυστικότερο το νηολόγιό της για σκάφη που εγκατέλειψαν το βρετανικό νηολόγιο μετά το “Brexit”.

Ο έφορος Δημοσίων Σχέσεων Ιωάννης Κορδάτος επανέλαβε την ανάγκη σχεδιασμού της επόμενης ημέρας μετά τη λήξη της πανδημίας ενώ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Σοφοκλής Κοκκίνης εξέφρασε την ανάγκη να ανοίξουν οι επιχειρηματικές και εμπορικές δραστηριότητες, ειδικά αυτές που σχετίζονται με τη Ναυτιλία.

Ποιά είναι η WIMA

Η WIMA (Worldwide Industrial & Marine Association) είναι μία μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία η οποία ιδρύθηκε το 2006. Δημιουργήθηκε με στόχο την καθιέρωση και προώθηση ενός καινοτόμου δικτύου πιστοποιημένων εταιρειών ναυτιλιακών δραστηριοτήτων με δυνατότητες παγκόσμιας εξυπηρέτησης, καλύπτοντας επιτυχώς κάθε κλάδο της ναυτιλίας.

Οι εταιρείες-μέλη της WIMA δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς:

  • Κατασκευές και Μετασκευές Πλοίων – New buildings & Refitting
  • Επισκευές Πλοίων
  • Ανταλλακτικά και Εφόδια Πλοίων
  • Τεχνικές & Γενικές Ναυτιλιακές Υπηρεσίες
  • Παραγωγή Ναυτιλιακού Υλικού
  • Υπηρεσίες Yachting

Αυτή τη στιγμή τα μέλη της WIMA αριθμούν πάνω από πενήντα – αξιόπιστες και πιστοποιημένες εταιρείες με μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα τους.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: