Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΕΕ: Επικροτείται η έναρξη ισχύος της νέας εντολής για την Europol

ΕU στις 29/06/2022

Αναλαμβάνει δράσεις για απειλές κατά της ασφάλειας, καταπολέμηση σοβαρών και οργανωμένων εγκλημάτων και τρομοκρατία

|> Άρχισε από χθες η ισχύς της νέας και ισχυρότερης εντολής του Οργανισμού της ΕΕ για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Europol). Στο πλαίσιο αυτής της ενισχυμένης εντολής, η Europol θα είναι σε θέση να εντείνει την επιχειρησιακή και αναλυτική στήριξη που παρέχει στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση αναδυόμενων απειλών κατά της ασφάλειας και την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και της τρομοκρατίας.

Η νέα εντολή επιτρέπει επίσης στον Οργανισμό να συνεργάζεται απευθείας με ιδιωτικούς φορείς, σε πλήρη συμμόρφωση με αυστηρές απαιτήσεις προστασίας των δεδομένων.

Ο Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ένωση Ασφάλειας, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε:

«Η Europol αποτελεί ζωντανό παράδειγμα ενός τομέα στον οποίο η ΕΕ είναι ισχυρότερη όταν συνδυάζει τους πόρους και τις δυνάμεις της. Χάρη στην ισχυρότερη εντολή της, η Ευρωπόλ θα εξοπλιστεί με ενισχυμένα εργαλεία και διασφαλίσεις για τη στήριξη των αστυνομικών δυνάμεων στη διερεύνηση εγκλημάτων και στην ανάπτυξη πρωτοποριακών μεθόδων για την αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος. Η έναρξη ισχύος της νέας εντολής της Europol σήμερα αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την υλοποίηση της Ένωσης Ασφάλειας».

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον είπε:

«Δεδομένου ότι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας εξαρτάται από την αστυνομική συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Europol είναι ουσιαστικής σημασίας για τη στήριξη των αρχών επιβολής του νόμου στις έρευνές τους. Χάρη στην ισχυρότερη εντολή της, η Europol θα είναι σε θέση να ενισχύσει την εμπειρία της και τις επιχειρησιακές της ικανότητες ώστε να καταστεί ο κόμβος πληροφοριών της ΕΕ για τις εγκληματικές δραστηριότητες και ακρογωνιαίος λίθος της αρχιτεκτονικής της εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ».

Η νέα εντολή θα επιτρέψει επίσης στην Europol να αναπτύξει νέες τεχνολογίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες επιβολής του νόμου.

Οι αλλαγές αυτές συνοδεύονται από ενισχυμένο πλαίσιο προστασίας των δεδομένων, καθώς και από ισχυρότερη κοινοβουλευτική εποπτεία και λογοδοσία.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: