Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ανοίγουν οι φάκελοι Siemens, «λίστα Λαγκάρντ» και της υπόθεσης ΕΛΣΤΑΤ

ΕΛΛΑΔΑ στις 30/04/2015

Ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Να ανασύρει, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να ασχοληθεί επισταμένως με δύο ζωντανά σκάνδαλα, τα οποία εξακολουθούν να κηλιδώνουν το δημόσιο βίο της χώρας και να απασχολούν τη διεθνή κοινή, την υπόθεση της Siemens και της «λίστας Λαγκάρντ», και στην πορεία και την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., πρότεινε σήμερα η Προέδρος της Βουλής και πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και η πρόταση έγινε ομοφώνως δεκτή από τα μέλη της Επιτροπής.

Όπως τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, «τα δύο σκάνδαλα για τα οποία η Βουλή έχει αποκλειστική πρόσβαση και στην αποκλειστική διάθεσή της όλα τα στοιχεία, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού συγκεντρωμένα και επεξεργασμένα, πρόκειται βέβαια για την υπόθεση της Siemens, για την οποία είχαμε και επίσημη επιστολή του πρώην προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση, του κ. Βαλυράκη, κατά την εκτίμηση του οποίου το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που συγκεντρώθηκε από την Επιτροπή δεν έχει μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί δικαστικά».

Η δεύτερη υπόθεση για την οποία η Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε να ανασυρθεί και να μελετηθεί «προς την κατεύθυνση του να μην εξοικονομηθεί διακριτική μεταχείριση και συγκάλυψη, είναι βέβαια η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, για την οποία είναι πασίδηλο επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης της προηγούμενης Περιόδου, δεν έχει αξιοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο, αλλά έχει θαφτεί».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι «είναι όνειδος για το Κοινοβούλιο να έχει αποφασισθεί η έρευνα τόσο μεγάλης σημασίας υποθέσεων, που συνέχονται και συνάπτονται αδιάρρηκτα και με το δημόσιο βίο της χώρας και με τη Διαφάνεια, αλλά και με την οργιώδη επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών. Είναι χαρακτηριστική», όπως τόνισε, «η Έκθεση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας της προηγούμενης Περιόδου, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ετήσιες απώλειες από τη διαφθορά είναι 12 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι εάν η διαφθορά είχε παταχθεί στην χώρα μας, δεν θα είχαμε χρεοκοπήσει».

«Είναι πασίδηλο», επισήμανε η Πρόεδρος της Βουλής, «ότι οι υποθέσεις αυτές δεν έχουν διαφωτισθεί, ούτε διαλευκανθεί. Είναι πρόδηλη η υποχρέωση της Βουλής να τις ερευνήσει και κυρίως είναι επιτακτικό το καθήκον τα στοιχεία που έχει η Βουλή να τα δημοσιοποιήσει και να τα αναδείξει προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής διαλεύκανσης και εξυγίανσης του Δημόσιου Βίου».

Η Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι θεωρεί εκ των ουκ άνευ, από τη στιγμή που ξεκινάει αυτή η διαδικασία, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να εξετάσει και την «υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που είναι επίσης μια Δικογραφία εντός της Βουλής, που επίσης προκύπτει ότι τυγχάνει συγκάλυψης».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: