Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πρόγραμμα στήριξης λιανεμπορίου ζητούν οι έμποροι του Πειραιά

Χωρίς κατηγορία στις 06/04/2021

Ανοιχτή επιστολή από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς στους Χρήστο Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη, Θόδωρο Σκυλακάκη, Νίκο Παπαθανάση

|> Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ), με αφορμή την επαναλειτουργία της αγοράς, απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης & Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη, ανοιχτή επιστολή την οποία κοινοποίησε στον αν. υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και αν. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Ν. Παπαθανάση, η οποία αναφέρει:

«Την σημαντική αυτή μέρα επαναλειτουργίας της αγοράς, βρίσκουμε την μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων εξαιρετικά αδυνατισμένες, αλλά παρούσες χάρη κυρίως στα στοχευμένα μέτρα στήριξης. Όμως η έξοδος από την κρίση αυτή είναι ένας μαραθώνιος που απαιτεί συνεχή συνεργασία και επανασχεδιασμό δράσεων.

Όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα, κινδυνεύουν να χάσουν την αποτελεσματικότητα τους, αν οι επιχειρήσεις λιανικής δεν στηριχτούν άμεσα, με κεφάλαιο επανεκκίνησης. Αυτό που τις διαφοροποιεί από άλλους κλάδους είναι το αδιάθετο εμπόρευμα. Η απώλεια σχεδόν του συνόλου της χειμερινής περιόδου έχει δημιουργήσει ένα “βουνό” υποχρεώσεων στους προμηθευτές και αδυναμία επανατροφοδότησης τους.

Δυστυχώς, οι δύο εβδομάδες λειτουργίας με click inside και οι τρεις με click away σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναπληρώσουν μια ολόκληρη χειμερινή περίοδο. Αν δεν μπορέσουν να επανεκκινήσουν με το αντίστοιχο εποχιακό εμπόρευμα, είναι μαθηματικά βέβαιο πως δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα πάγια και λειτουργικά έξοδα και τις συσσωρευμένες οφειλές τους, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός αγοράς και να μην ευδοκιμήσουν οι προηγούμενες προσπάθειες στήριξης τους.

Παράλληλα, μια τέτοια πρωτοβουλία στηρίζει και τις επιχειρήσεις χονδρεμπορίου, που λόγω της χρονικής μετακύλισης των επιταγών και των νέων συνθηκών της αγοράς, έχουν κλονιστεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να σπάσει η αλυσίδα τροφοδοσίας του εμπορίου.

Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση σας με στοχευμένο πρόγραμμα επανεκκίνησης, αντίστοιχο με εκείνο της εστίασης και του τουρισμού, που δείχνει να αποτελεί μια απόλυτα πετυχημένη πρωτοβουλία. Η συνολική πτώση τζίρου μέσα στο 2020 σε σχέση με το 2019 είναι το απόλυτο μέγεθος και με βάση αυτό πρέπει να στηριχθούν όσοι έχουν πραγματικά πληγεί από την υγειονομική κρίση.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της προσπάθειας για επιβίωση. Κρίσιμο ζητούμενο είναι η στήριξή τους, ώστε να μπορέσουν να αντέξουν και να λειτουργήσουν σε ένα πολύ διαφορετικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, σε μια αγορά που δεν θα είναι πια η ίδια».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: