Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σήμερα (8 μμ) συλλαλητήριο για να σωθεί η Πειραϊκή

Χωρίς κατηγορία στις 23/07/2020

Ανοιχτή επιστολή στη Μενδώνη με πορεία στο Αρχαιολογικό Μουσείο-Κατάθεση ψηφίσματος

|> Με συλλαλητήριο – πορεία και ανοιχτή επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού, αντιδρούν οι κάτοικοι της Πειραϊκής, στο μπάζωμα αυτής της μοναδικής παραλίας. Η συγκέντρωση ορίστηκε να σήμερα Πέμπτη 23/7 (8 μμ) στο Δημαρχείο (πλ. Κοραή) και ακολούθως θα γίνει πορεία προς το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα θυροκολληθεί ψήφισμα “για την προστασία της πολιτικής μας κληρονομιάς“.

Η απόφαση ελήφθη σε συνέλευση των κατοίκων της Πειραϊκής που έγινε στις 13/7 και αποφάσισαν να απαιτήσουν “την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από το ανελέητο, καθημερινό, μπάζωμα το οποίο από την αρχή του Ιουλίου επιχειρείται στην θάλασσα της Πειραϊκής“.

Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται:

Παρά το ότι οι κοινοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού “Ενεργοί Πολίτες Α’ Κοινότητας – Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή” απευθύνθηκαν με επιστολή τους στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ζητώντας το υλικό αυτοψίας – έρευνας στη θάλασσα της Πειραϊκής, η υπηρεσία ουδέποτε απάντησε.

Διαπιστώνουμε ότι κανείς αρχαιολόγος δεν παρευρέθηκε στο έργο του μπαζώματος σε όλη την διάρκειά του, γεγονός το οποίο συνιστά πρωτοφανή εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά η οποία θάβεται κάτω από σωρούς μπάζων. Τα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπως αρχαία ναυάγια, το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή, ή και το τείχος της ακτής, αφήνονται στο έλεος των εργολάβων. Πότε επιτέλους η πολιτεία θα διαφυλάξει τον πλούτο της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς;

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Προσφάτως επισκεφθήκατε τον Πειραιά και εξαγγείλατε την ανάπλαση της Πειραϊκής ακτής και την ανάδειξη του αρχαίου τείχους το οποίο ενώ είναι το διαμάντι της πόλης μας κι ένα μνημείο της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όλα αυτά τα χρόνια παραμένει απαξιωμένο, ανάμεσα σε σκουπίδια γκράφιτι χωρίς φωτισμό, δίνοντας μια εικόνα ντροπής για την πόλη μας .

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στον Πειραιά σας ερωτούμε:

  • Αν επισκεφθήκατε το έργο της νότιας επέκτασης του προβλήτα στην Πειραϊκή το οποίο εγκρίθηκε το 2012 από το ΚΑΣ κατά την προεδρία σας όπου τότε είχατε υπερψηφίσει.
  • Αν κατά την επίσκεψή σας , αναζητήσατε τους αρχαιολόγους – επιβλέποντες το έργο του μπαζώματος – και αν τους αναζητήσατε και αφού σίγουρα θα διαπιστώσατε ότι δεν παρευρίσκοντο, ποιες ήταν οι ενέργειες σας κατόπιν τούτου.
  • Αν έγινε αρχαιολογική αυτοψία πριν το έργο κι αν έχετε πληροφορηθεί για τα ευρήματά της.
  • Αν έχετε θέσει όρους οι οποίοι θα έπρεπε να τηρούνται ώστε η απόρριψη μπάζων να μην θάβει τα αρχαιολογικά ευρήματα – μνημεία της ιστορίας μας που παρέμειναν χιλιετίες στον βυθό της Πειραϊκής.
  • Αν γνωρίζετε ότι το έργο αυτό του μπαζώματος, λόγω της αλλαγής των θαλασσίων ρευμάτων δυνητικά θα επιφέρει διάβρωση της ακτής και του τείχους και τι έχετε προβλέψει για μια τέτοια πιθανή εκδοχή.
  • Αν συμφωνείτε με τον σχεδιασμό της ΟΛΠ Α.Ε, προκειμένου το πολυώροφο εμπορικό κέντρο του νέου προβλήτα να αποτελέσει το νέο τοπόσημο της πόλης μας και να παραγκωνιστούν τα τοπόσημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όπως το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή, μνημείο το οποίο μέχρι τώρα ήταν το πρώτο στη θέα των εισερχόμενων πλοίων.
  • Αν γνωρίζετε ότι ο αρχαιολογικός χώρος (το Κονώνειο τείχος της ακτής ), λόγω του έργου αποκόπτεται οριστικά από το περιβάλλον με το οποίο – διαχρονικά – συνθέτει μια ιστορική αισθητική και λειτουργική ενότητα και πλέον δε θα βρίσκεται σε γειτνίαση με την Ψυττάλεια και τα στενά της Σαλαμίνας, αλλά με τεράστια εμπορικά κέντρα και κρουαζιερόπλοια.
  • Τι σκοπό έχετε σχετικά με τα 590 μέτρα του αρχαίου τείχους που βρίσκονται εγκλωβισμένα μέσα στις εγκαταστάσεις της κρουαζιέρας στο Παλατάκι. αποκλεισμένα από τους φυσικούς τους κληρονόμους που είναι οι κάτοικοι του Πειραιά.
  • Αν συμφωνείτε ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά, είναι παράγοντας απόκτησης της ιδιότητας του πολίτη που καλούμαστε να εγγυηθούμε την ακεραιότητα της και να την μεταβιβάσουμε στους απογόνους μας.

Εν τέλει σας καλούμε να μας απαντήσετε: Πότε η πολιτεία θα διαφυλάξει τον πλούτο και την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: