Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ένα γιασεμί στο πέτο του Πειραιά, για να γίνει λιγότερο ανυπόφορη η ζωή στην πόλη που τόσο μισείται!

Χωρίς κατηγορία στις 28/04/2018

Δεν μας φταίνε μόνο τα έργα…

|> Παντελής Π. Ξανθίδης

|> Ανυπόφορη η ζωή στον Πειραιά και όσο “σφίγγουν οι ζέστες” τόσο και θα αυξάνεται η δυσκολία της επιβίωσης σε αυτή την αφιλόξενη πλέον πόλη, όπου γίνονται τα πάντα για να “διώχνει” τους κατοίκους της.

Ο ισχυρισμός ότι για όλα φταίνε τα έργα για το Μετρό και το Τραμ, είναι αβάσιμος. Το ότι υπάρχει ταλαιπωρία αλλά και τεράστιο πρόβλημα κυκλοφορίας είναι αδιαμφισβήτητο. Όμως δεν γίνονται έργα σε όλον τον Πειραιά, αλλά ούτε και το κυκλοφοριακό κομφούζιο επηρεάζει όλη την πόλη.

Αν και πάντα μάς… φταίνε οι Αμερικάνοι, οι αναρχικοί και οι Εβραίοι, η διαβίωση στον Πειραιά, δεν έχει γίνει ανυπόφορη από εξωγενείς παράγοντες, αλλά από τους ίδιους τους κατοίκους, οι οποίοι αδιαφορούν για τα διάφορα κρούσματα αυθαιρεσίας που δυσκολεύουν τη ζωή και προσβάλουν τη νοημοσύνη τους.

Προ καιρού σε ένα σημείωμα, μεταξύ άλλων, έγραφα:

Η «γαϊδουροσύνη» τα τελευταία χρόνια έχει παραγίνει. Μερικά δείγματα που χρήζουν την υπευθυνότητα της πολιτείας με την ενεργοποίηση των νόμων με την λειτουργία της αστυνομίας και όχι την αδιαφορία των ιθυνόντων για να μην χάσουν κανένα «ψηφαλάκι»…
Προς… υπενθύμιση, ας σημειωθούν μερικές χοντρές «γαϊδουριές», για τις οποίες υπάρχουν νόμοι αλλά εκείνοι που πρέπει να τους εφαρμόζουν, τους έχουν «γραμμένους»! Δηλαδή:
Κάπνισμα σε καφετέριες, εστιατόρια και άλλους κλειστούς χώρους.
Σκυλάκια σε χώρους εστίασης ή άλλα καταστήματα.
Μοτοσυκλέτες που κυκλοφορούν πάνω σε πεζοδρόμια.
Αρκετοί που πάσχουν από τις παραπάνω αντικοινωνικές συνήθειες, είναι από αναιδείς έως και αναιδέστατοι!
Στην καφετέρια, καπνιστές βλέπουν να ενοχλείται κάποιος και αδιαφορούν, επειδή τους το επιτρέπει ο καταστηματάρχης, για να… μην χάσει τον πελάτη!
Κάποιοι αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση τους… απολίτιστους που αντιδρούν με την παρουσία κατοικίδιων σε καφετέριες, εστιατόρια ή άλλα καταστήματα.
«Μπουμπούκια» που κυκλοφορούν πάνω σε πεζοδρόμια, έτσι και δεχθούν κάποια παρατήρηση θα ανταποκριθούν άμεσα εκστομίζοντας απειλητικά το… στερεότυπο «@ντε γ@μ## σου!»… Και άμα δεν βάφεις το μαλλί θα ακούσεις και το… προσφιλές «ρε κ@λόγερε!»!..

Μέσα στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πειραιώτης είναι και αυτή η περίεργη χαλαρότητα που τον απογοητεύει ακόμη περισσότερο. Μία γενική χαλαρότητα! Τα πάντα μπορεί να κάνει κάποιος, αλλά με την προϋπόθεση να είναι αυθαίρετος!

Παντού προηγούνται οι αυθαιρεσίες!

  • Θέλεις να καπνίσεις; Το ανάβεις και το απολαμβάνεις αδιαφορώντας για το αν ο διπλανός τρώει ή ενοχλείται. Το άδικο το έχει… εκείνος!
  • Θέλεις πάρκινγκ; Βάζεις μία ταμπέλα ή ένα παλιό δίκυκλο ή και ένα καφάσι και το έχεις! Κι άμα είσαι πιο “μάγκας”, τότε βάζεις κορύνες και διαγραμμίσεις!

Ας μη μιλήσουμε για τις δίκυκλες “ιερές αγελάδες”, που έχουν κάνει την πόλη… Καλκούτα! Όπου θέλουν πάνε, όπου θέλουν κυκλοφορούν και πάντα προηγούνται! Στο κυκλοφοριακό κομφούζιο πρέπει να τους ανοίγουν δρόμο τα αυτοκίνητα και στα πεζοδρόμια να τους… σέβονται οι πεζοί!

Άραγε, γιατί υπάρχει αυτή η κατάντια σε αυτό το αξιοζήλευτο, χιλιοτραγουδισμένο και μοναδικό σημείο του Πλανήτη;

  • Ίσως από κάποιους να μην αναγνωρίζεται η ομορφιά και η μοναδικότητα του Πειραιά.
  • Ίσως από άλλους να μην υπάρχει η διάθεση για παρεμβάσεις και τήρηση των υποχρεώσεών τους.
  • Ίσως και να υπάρχουν μερικοί που θα τους βόλευε να γίνει ο Πειραιάς γυφτοχώρι και να επανακτήσει την άσχημη εικόνα του άλλοτε…

Πολλά είναι ακόμη τα “ίσως”… Κι οι Πειραιώτες τι κάνουν;

Η τουριστική περίοδος έφτασε και για μια χρονιά ακόμη ο Πειραιάς θα “μοιράζει” καρτ ποστάλ, όχι του Πασαλιμανιού, του Μικρολίμανου, της Καστέλλας και της Πειραϊκής, αλλά μιας τριτοκοσμικής πόλης! Ποιος ξένος επισκέπτης θα αντικρίσει την εικόνα της Μιαούλη και ιδιαίτερα τον πέριξ χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού και θα θελήσει να αρχίσει την ξενάγησή του στον Πειραιά; Κι αν θελήσει, πώς να ξεναγηθεί; Π.χ. πώς θα πάει και από πού θα περάσει για να πάει στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Πασαλιμάνι, στη Φρεαττύδα, στην Πειραϊκή; Ας δούμε λίγο πρακτικά το ζήτημα…

Είναι δράμα η κατάσταση.  και καλά θα κάνει ο κ. Μώραλης να βάλει να δουλέψουν οι αντιδημαρχίες και η δημοτική αστυνομία. Κάποιες αντιδημαρχίες δεν δείχνουν να αποδίδουν και τόσο και όσο για την δημοτική αστυνομία, το ότι δεν υπάρχει ικανός αριθμός στελεχών δεν δικαιολογεί την σχεδόν ανυπαρξία της. Εκτός και αν θεωρείται “λειτουργία” οι κλήσεις που μοιράζονται σε ΙΧ. Δεν είναι δημοτική τροχαία, αλλά δημοτική αστυνομία! Μια βόλτα στον κέντρο της πόλης αν βγει ο δημοτικός αστυνομικός, μέσα σε ένα 8ωρο θα “γεμίσει” μπλοκάκι, γράφοντας π.χ.:

  • Παρκαρισμένα αυτοκίνητα, πάνω στην πλατεία Κοραή!
  • Αυθαίρετες πινακίδες “No Parking” και μερικές με… διαγραμμίσεις!
  • Καταστήματα που καλύπτουν πεζοδρόμια με την πραμάτεια τους!
  • Καφετέριες και άλλους χώρους εστίασης όπου καπνίζουν!
  • Κυκλοφορία δικύκλων πάνω στα πεζοδρόμια!
  • Κυκλοφορία και πάρκινγκ στις λεωφορειολωρίδες!
  • Σκελετοί δικύκλων στο οδόστρωμα για ΙΧ πάρκινγκ!
  • Χώροι εστίασης που με τραπεζοκαθίσματα κλείνουν πεζόδρομους!

Ένα τέτοιο “πογκρόμ” αν γίνει από τη δημοτική αστυνομία -επί μία εβδομάδα- σίγουρα η κατάσταση κάπως θα αλλάξει. Και αν δεν παραμεληθεί η υπόθεση, τότε θα έχουμε να… γκρινιάζουμε για άλλα θέματα! Είναι εύλογο, πως για να λειτουργήσει σωστά κάθε υπηρεσία, χρειάζεται μία εντολή για δράση, αλλά χωρίς καμμία εξαίρεση για λόγους φιλίας, συναδελφικότητας ή καταγωγής! Υπάρχει η διάθεση;

Σήμερα στο Πασαλιμάνι (πλ. Κανάρη) ανοίγει η Ανθοκομική Έκθεση. Είναι ευκαιρία να βάλουμε ΟΛΟΙ μας, ένα γιασεμί στο πέτο* του Πειραιά μας. Θα είναι μία αρχή…

(*) Το γιασεμί στο πέτο, αποτελούσε δείγμα αρχοντιάς.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: