Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Η γρίπη δεν είναι… γριπούλα!

ΥΓΕΙΑ στις 01/10/2019

Απαραίτητος ο εμβολιασμός από τις ομάδες υψηλού κινδύνου – Παιδιά και ενήλικες άνω των 60

|> Σήμα κινδύνου για όσους δεν κάνουν το εμβόλιο της γρίπης εκπέμπει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς, με ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο και τον α’ γεν. γραμματέα Ν. Πλατανησιώτη και Γ. Βίτσα, αντίστοιχα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Πολλές φορές έχουμε τη συνήθεια να παραγνωρίζουμε ασθένειες, που μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επιβλαβείς.  Η φράση “δεν είναι τίποτα, μια γριπούλα”  βρίσκεται στο στόμα πολλών από εμάς.  Αν και ορισμένοι μπερδεύουν το απλό κρύωμα με τη γρίπη, ωστόσο είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι η γρίπη είναι μια οξεία ασθένεια,  την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε ως τέτοια, δηλαδή ούτε να μας πιάνει πανικός, ούτε να αδιαφορούμε.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Η συμπτωματολογία είναι διαβαθμισμένη από πολύ ήπια έως πολύ σοβαρή και επί επιπλοκών μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Το επιδημικό κύμα συμβαίνει συνήθως μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου με κορύφωση κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο κάθε χρόνο. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των έξι (6) μηνών,  εφόσον το επιθυμούν.

Ποιοί πρέπει να εμβολιαστούν >  Όλες οι ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Δηλαδή:

  • Άτομα άνω των 60 ετών.
  • Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν χρόνια νοσήματα ή επιβαρυντικούς παράγοντες όπως Άσθμα, χρόνιες Πνευμονοπάθειες,  Καρδιακή νόσο,  Ανοσοκαταστολή,  Μεταμόσχευση οργάνων,  Σακχαρώδη Διαβήτη,  χρόνια Μεταβολικά νοσήματα,  χρόνια Νεφρική ανεπάρκεια,  Δρεπανοκυτταρική νόσο,  Αιμοσφαιρινοπάθειες,  Νευρομυϊκά νοσήματα,  Παχυσαρκία,  άτομα που παίρνουν επί μακρόν ασπιρίνη και κυρίως τα παιδιά αυτής της κατηγορίας.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στους επαγγελματίες Υγείας, δηλαδή Ιατρούς,  Νοσηλευτικό, Παραϊατρικό προσωπικό,  εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και προσωπικό των μονάδων ΠΕΔΥ.

Ακόμη καλό θα ήταν να εμβολιαστούν όσοι εργάζονται σε χώρους συνάθροισης κοινού,  όπως πχ. εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 70% – 80% και εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ατόμου.  Είναι καλά ανεκτό και ασφαλές και οι αντενδείξεις του αφορούν σε άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή στο εμβόλιο,  καθώς και σε άτομα με ιστορικό Guillain-Barre.

Η πρόληψη σώζει ζωέςΕμβολιασμός στην ώρα του και τήρηση των συνθηκών υγιεινής!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: