Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Βραβεία “Λήκυθος”: Μία πρόκληση για την Περιφέρεια Αττικής

ΑΤΤΙΚΗ στις 02/07/2022

Απονεμήθηκαν στο θέατρο “Κατίνα Παξινού” και μεταξύ άλλων στον μεγάλο αστροφυσικό Σταμάτη Κριμιζή και στον Μεσογαίας κ. Νικόλαο

|> Σε μία λαμπρή τελετή πραγματοποιήθηκε, παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, στο Θέατρο «Κατίνα Παξινού» στο Αττικό Άλσος, η δεύτερη τελετή απονομής των Βραβείων «Λήκυθος», που θεσμοθετήθηκαν πέρυσι από την Περιφέρεια Αττικής.

Πρόκειται για έναν νέο θεσμό, που υλοποιήθηκε μετά από σχετική πρωτοβουλία του Γ. Πατούλη και την ουσιαστική συνδρομή και καθοδήγηση της εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου Πολιτισμού και Δημοσίων Σχέσεων Μαίρης Βιδάλη, η οποία και είχε την ευθύνη διοργάνωσης της εκδήλωσης μαζί με το Αυτοτελές Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας.

Στόχος είναι να επιβραβεύονται σε ετήσια βάση από την Περιφέρεια Αττικής εκπρόσωποι από τους χώρους του πολιτισμού, των τεχνών, των επιστημών, του αθλητισμού, της υγείας, της καινοτομίας και της κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι με το έργο τους προωθούν τις ανθρωπιστικές αξίες του Ελληνισμού.

>>> Μπορεί να ήταν θαυμάσια από κάθε άποψη η διοργάνωση και σε ένα όμορφο θερινό θέατρο, μακριά από τους θορύβους της πόλης, αλλά τέτοιου είδους εκδηλώσεις ίσως θα έπρεπε να γίνονται με μεγαλύτερη επισημότητα και μάλιστα σε χειμερινή θεατρική αίθουσα όπως είναι π.χ. το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Αυτή η ιδέα του Γιώργου Πατούλη της Μαίρης Βιδάλη, έρχεται να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό, για να τιμώνται κάθε χρόνο –σε σοβαρές εκδηλώσεις– προσωπικότητες της Επιστήμης, των Γραμμάτων, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, της Υγείας. Είναι εύλογο, ότι αποτελεί μία πρόκληση, γιατί κάποια στιγμή αυτός ο τόπος έχει ανάγκη να αποκτήσει έναν θεσμό για να τιμώνται κάθε χρόνο οι άνθρωποι που ξεχώρισαν στον τομέα τους ή από το κοινωνικό τους έργο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που παρουσίασε ο Κώστας Τερζάκης, ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε την Μαίρη Βιδάλη και τα στελέχη του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων για την άρτια διοργάνωση, συνεχάρη όλους τους βραβευθέντες, επισημαίνοντας πως τα βραβεία «Λήκυθος» αποτελούν πλέον έναν θεσμό ο οποίος έχει βρει την πορεία του και την αναγνώρισή του στο χώρο του πολιτισμού, της επιστήμης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

  • ΛΗΚΥΘΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ «ΜΟΝΑΧΗ ΓΑΒΡΙΗΛΙΑ» στον Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο
  • ΛΗΚΥΘΟΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΥ» στην δρα Βάσω Αποστολοπούλου, η οποία δεν ήταν εφικτό να παρευρεθεί επειδή είναι στην Αυστραλία
  • ΛΗΚΥΘΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» στον Σταμάτη Κριμιζή
  • ΛΗΚΥΘΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στον Βαγγέλη Γκιζελή
  • ΛΗΚΥΘΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΕΒΙΤΣΗΣ» στον Κώστα Γεωργουσόπουλο, ο οποίος μίλησε μέσω video
  • ΛΗΚΥΘΟΣ ΤΕΧΝΩΝ «ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ» στον Νίκο Φλώρο
  • ΛΗΚΥΘΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ «ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ» στην Κέλλυ Λουφάκη, η οποία δεν ήταν εφικτό να παρευρεθεί λόγω ασθένειας
  • ΛΗΚΥΘΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΣΙΟΣ» στον Μάριο Φουρνάρη και στον Σύλλογο Προστασίας Αγρίων Ζώων «ΑΛΚΥΟΝΗ»

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

  • ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ «ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ», το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον Θάνο Γεωργουλά για το έργο του “Σουίτα Μικρά Ασία 22”
  • ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ», το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον Ανδρέα Βαλάση 
  • ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ – ΡΟΥΚ», το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην Ντιάνα Τζοβόλου  για το έργο της “Μια φορά και έναν καιρό”

Τέλος, το βραβείο ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΛΑΓΑΝΗΣ», το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην Ελισσάβετ Κοντού για το έργο της “Σιωπή”. Την απονομή έκανε η Ευγενία Ταλαγάνη, ανηψιά του αξέχαστου μεγάλου αρχιτέκτονα και εικαστικού.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΑΝ

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης, η αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μ. Κουρή, η αντιπεριφερειάρχης Καινοτομίας Κ. Αδαμοπούλου, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Π. Λεονάρδου, Ε. Μπαρμπαγιάννη, Μ. Αγγελοπούλου, Χ. Αλεξανδράτος, Φ. Καλογήρου.

Επίσης, παρευρέθηκαν πολλοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων η Γεωργία Ζώη, ο Χρήστος Φωτίδης, ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ, η  Σάρα Εσκενάζυ, ο Σταύρος Παρχαρίδης, ο Δήμος Μυλωνάς, η Νάντια Καραγιάννη, ο Γιάννης Δημητράς κ.ά.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗ

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Γιώργος Πατούλης τόνισε πως σήμερα «βραβεύονται άνθρωποι με λαμπερό αποτύπωμα στον δημόσιο βίο, άνθρωποι που φέρουν ως περιουσία πολύτιμες αξίες και ιδανικά, που αποτελούν πυξίδα για τη ζωή μας και διέπουν τους στόχους μας για μια καλύτερη Αττική, με διεθνή ακτινοβολία και αναπτυξιακές προοπτικές».

Αναφερόμενος στο καινούριο θέατρο «Κατίνα Παξινού» υπογράμμισε πως εδώ «από φέτος θα χτυπά η καρδιά του πολιτισμού της Αττικής, μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα που προσφέρουμε ελεύθερα σε όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της Περιφέρειας» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Για τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και για εμένα προσωπικά, η σχέση με τον Πολιτισμό είναι ουσιώδης, ένα βασικό στοιχείο της πολιτικής μας, αλλά και του στρατηγικού σχεδιασμού μας, που επεκτείνεται σε πολλές πτυχές του έργου μας.

Είμαστε περήφανοι, γιατί με μεθοδικές κινήσεις καταφέραμε να στηρίξουμε την αποκατάσταση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που αποτελούν κτήμα της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, να συμβάλλουμε στη λειτουργία νέων εστιών πολιτισμού, όπως το Μουσείο Νέου Ελληνικού Πολιτισμού, αλλά και να αποδώσουμε στο κοινό και τους επισκέπτες της Αττικής εμβληματικούς χώρους τέχνης με αναβαθμισμένες υποδομές και υπηρεσίες, όπως η Εθνική Πινακοθήκη και το Ωδείο Αθηνών.

Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση, ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς να στηρίζει το πολιτιστικό αποτύπωμα της Αττικής, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Η νέα Προγραμματική Περίοδος του ΕΣΠΑ 2021-2027 μας προσφέρει περισσότερα εργαλεία και μεγαλύτερους πόρους για την ανάδειξη έργων Πολιτισμού».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: