Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Πολιτεία Καινοτομίας στήνεται στη ΧΡΩΠΕΙ των Σοφιανόπουλων

Απόφαση για αναβίωση του άλλοτε μοναδικού ερευνητικού κέντρου – Προγραμματίζεται να γίνει φυσικός χώρος για έρευνα και ανάπτυξη

|> Τον χώρο όπου θα δημιουργηθεί η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας, στις παλιές εγκαταστάσεις της “ΧΡΩΠΕΙ”, επί της οδού Πειραιώς, επισκέφθηκαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης  Μώραλης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής κ.ά.

Παρουσιάζοντας την πρόοδο του έργου που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, ο κ. Δήμας ανέφερε ότι την προηγούμενη Παρασκευή ξεκίνησε και επίσημα η β’ φάση του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού, με τον ανταγωνιστικό διάλογο να διεξάγεται τους επόμενους μήνες. Η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 100 εκ. ευρώ, χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο αφού το κόστος κατασκευής και λειτουργίας θα αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Με την υλοποίηση του Κέντρου Καινοτομίας, θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Επισημαίνεται πως η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας που δημιουργείται στην Ελλάδα θα είναι ένας φυσικός χώρος όπου ερευνητές, νεοφυείς επιχειρήσεις και τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) εταιρειών και βιομηχανιών θα δημιουργούν επιχειρηματικές συνέργειες παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους.

Δήλωση Θοδωρή Δρίτσα

«Αποδέχτηκα την ευγενική προσωπική πρόσκληση του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων – Έρευνας & Τεχνολογίας. κ. Χρίστου Δήμα και την Πέμπτη 18/11 το μεσημέρι, βρέθηκα στην περιήγηση που οργανώθηκε στον χώρο του παλαιού εργοστασίου ΧΡΩ.ΠΕΙ. στην οδό Πειραιώς, για να ανακοινωθεί η εξέλιξη του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ιστορικού συγκροτήματος ως «Κέντρο Καινοτομίας». Βρέθηκα εκεί, γιατί από την εποχή που ήμουνα απλά ενεργός πολίτης ή αυτοδιοικητικός αλλά και μετά ως βουλευτής, μαζί με άλλους ενεργούς πολίτες, δραστήριους Συλλόγους της περιοχής, παλιότερα με την αυτοδιοικητική παράταξη «Το Λιμάνι της Αγωνίας» και σήμερα με την παράταξη «Πειραιάς για Όλους», επιδιώκαμε την αναβίωση και επαναξιοποίηση του ιστορικού εργοστασίου, πάντα με γνώμονα την υλοποίηση προτάσεων, που συνδέονται με τη συνολική ανάπλαση της οδού Πειραιώς, την αναβάθμιση των Καμινίων και της Σούδας Νέου Φαλήρου, αλλά και όλης της πόλης του Πειραιά, με αναπτυξιακές χρήσεις δημόσιας ωφέλειας. Γι’ αυτό και κατά καιρούς, συμπορευτήκαμε είτε με το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά για την εγκατάσταση των δικαστηρίων της πόλης που θα μπορούσε να είναι ιδανική λύση, είτε με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης και τα Επιμελητήρια, για πρωτότυπες παραγωγικές δραστηριότητες.

Με την ίδια «προϊστορία» και με τα ίδια κίνητρα και ερεθίσματα, ένας ειδικός στα θέματα αυτά πειραιώτης επιστήμονας, ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. Νίκος Μπελαβίλας και τώρα επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς για Όλους», ως Πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» που ίδρυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επεξεργάστηκε και συνέταξε σχετικό φάκελο για την αξιοποίηση της ΧΡΩ.ΠΕΙ., ως Κέντρο Καινοτομίας. Τον παρέδωσε επίσημα την άνοιξη του 2019 στο αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτήν την τεκμηριωμένη πρόταση ευτύχησε να βρει στο γραφείο του ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Η πρόταση της χωροθέτησης στηριζόταν στην επιτυχημένη εμπειρία του Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου που λειτουργεί είκοσι χρόνια στα εκεί διατηρητέα βιομηχανικά κτίρια, με την ευθύνη του Πολυτεχνείου.

Η πρωτοβουλία του κ. Υφυπουργού παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, των Βουλευτών της Ν.Δ. Α΄ Πειραιά, του Περιφερειάρχη Αττικής, του Δημάρχου Πειραιά, του Αντιδημάρχου Ανάπτυξης, του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας, του Προέδρου του ΕΒΕΠ και άλλων εκπροσώπων φορέων, είναι αλήθεια ότι πραγματοποιήθηκε σε κλίμα χαμηλών τόνων, με ευγένεια και φιλικότητα. Μέχρι εδώ όμως τα καλά. Από τις δηλώσεις των Υπουργών αλλά και από την ενημέρωση του Υφυπουργού κ. Χρίστου Δήμα κατά τη διάρκεια της περιήγησης, έμειναν  πολλά κενά. Λογικό κατ’ αρχήν. Δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν όλα σε μία περιήγηση, όμως, η βασική εξαγγελία γεννά πολλές ανησυχίες.

Τα πρώτα βάσιμα συμπεράσματα κυρίως από τις δηλώσεις αλλά και από όσα έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, φοβούμαστε ότι δείχνουν ένα δρομολογημένο κυβερνητικό σχέδιο, για τη δημιουργία ενός πολυκαταστήματος προβολής εμπορικής δραστηριότητας λίγων μεγάλων επιχειρήσεων ή και επιχειρηματικών ομίλων, συνδυασμένο με έντονη δραστηριότητα real estate, αντί για ένα πάρκο έρευνας  και καινοτομίας. Χωρίς μάλιστα να αποσαφηνίζεται το κόστος, οι πηγές χρηματοδότησης και χωρίς να είναι σαφές, ποιος θα είναι ο φορέας διαχείρισης, το αν θα είναι δημόσιος ή ιδιωτικός.

Δεν υπάρχει προηγμένη χώρα, που να μην μελετά την υλοποίηση κέντρων καινοτομίας, ως θερμοκοιτίδα πρωτογενούς επιστημονικής έρευνας σε συνεργασία με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, ως θερμοκοιτίδα βιώσιμης παραγωγικής ανάπτυξης νεοφυών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπου ο σταθερός «ιθύνων νους» που την στηρίζει, την προστατεύει και την εποπτεύει, είναι κάποια έγκυρη και αξιόπιστη κρατική δομή.

Τέλος, εάν αυτό το σχέδιο οργανωθεί πράγματι με βάση τις αρχές του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνικής ωφέλειας, θα πρέπει να συμπεριλάβει και την αξιοποίηση των παρακείμενων «Οικοπέδων ΧΡΩ.ΠΕΙ.» (που δεν ανήκουν ιδιοκτησιακά στη ΧΡΩ.ΠΕΙ. Α.Ε.), ως χώρου πρασίνου αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, όπως και την αξιοποίηση του διασωθέντος -όπως ενημερωθήκαμε- αρχείου της παλαιάς βιομηχανίας.

Δεν μετανιώνω που ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του κ. Χρίστου Δήμα και τον ευχαριστώ, ειλικρινά. Θεωρώ, όμως, ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Υπουργός, αλλά κυρίως ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, οφείλουν να δώσουν όλες τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που γεννά το εξαγγελθέν σχέδιο και να οργανώσουν ανοιχτό δημόσιο διάλογο με τη Δημοτική Αρχή, τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα. Εξαιρετικά αναγκαίο επίσης είναι, η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό και Κοινοτικό Συμβούλιο, να διαμορφώσουν συνολική άποψη, για το τι είδους κέντρο καινοτομίας θέλει ο Πειραιάς στη ΧΡΩ.ΠΕΙ. και με ποιο τρόπο και με ποιες εγγυήσεις βιώσιμης παραγωγικής ανάπτυξης και κοινωνικής ωφέλειας θα γίνει αυτό».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: