Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Απόψε στο Βεάκειο “Café Aman” και “Μάγκα του Πειραιά

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 31/08/2016

Μία μουσική παράσταση-σταθμός με την υπογραφή του Κώστα Φέρρη

Μία μοναδική μουσική παράσταση για τον Πειραιά και το ρεμπέτικο τραγούδι ανεβαίνει σήμερα Τετάρτη 31/8 στις 8:30΄το βράδυ, στο Βεάκειο αμφιθέατρο, με τον τίτλο “Η μάγκα του Πειραιά”. Πρόκειται για μία δημιουργία του σκηνοθέτη του “Ρεμπέτικου” Κώστα Φέρρη και της Θέσιας Παναγιώτου, που έχει τη μουσική διεύθυνση του συγκροτήματος «Café Aman».

Η πρωτότυπη αυτή μουσική παράσταση έχει κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς όλα τα έσοδα \θα διατεθούν από την «Αλληλεγγύη Πειραιά» για να την κάλυψη των αναγκών των άνεργων, άστεγων και άπορων συμπολιτών μας που ζουν σήμερα κάτω από δυσχερείς συνθήκες και κάτω από τα όρια της φτώχειας λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης. Η τιμή του εισιτηρίου έχει οριστεί στα 10 ευρώ και 8 ευρώ για φοιτητές και άνεργους). Προπώληση γίνεται μέσω του www.viva.gr, του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, του Public, του Seven Spots, του Relaod, του Media Markt και της Αλληλεγγύης Πειραιά.

Κώστας Φέρρης

Κώστας Φέρρης

Το συγκρότημα με την αρχική επωνυμία «Το Café Aman του Φέρρη», ιδρύθηκε το 2001, από τον σκηνοθέτη της ταινίας ‘’Ρεμπέτικο’’ και την μουσικό Θέσια Παναγιώτου. Από τότε συμμετείχε σε πολλά νυχτερινά κέντρα, σε δεκάδες συναυλίες και μουσικές παραστάσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Ονείρου Ελλάς» και με εμφανίσεις σε πολλά τηλεοπτικά κανάλια.

Το «Café Aman» θα παρουσιάσει στο Βεάκειο, ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον Πειραιά και την επονομαζόμενη «Μάγκα» ή «Μαγκία»,  που είναι η κοινότητα των «περιθωριακών» όπως χαρακτηρίζονται, που σε συνεργασία με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922, γέννησαν τη μουσική σκηνή των Ελλήνων που ονομάζεται «Ρεμπέτικο Τραγούδι».

Με αφηγητή τον σκηνοθέτη του «Ρεμπέτικου», Κώστα Φέρρη, πραγματοποιείται μία περιπλάνηση στην Ιστορία των Ελλήνων, από το 1834 έως σήμερα, διανθισμένη με τα τραγούδια που αφορούν έμμεσα ή άμεσα το λιμάνι του Πειραιά.

Συνυφασμένοι με την Ιστορία, οι «μάγκες» ή οι «μόρτες» ή οι «τραμπούκοι» ή οι «νταήδες» ή τα «κουτσαβάκια», ξεκληρίστηκαν το 1895 από τον Μπαϊρακτάρη και κατέφυγαν στον Πειραιά.

Το 1922, οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες της Σμύρνης, αποδιωγμένοι από τους αστούς της Αθήνας, κατέφυγαν στη Δραπετσώνα και άλλες περιοχές του λιμανιού, έχτισαν τις παράγκες τους και δημιούργησαν μια συναδέλφωση (μπέσα) με τους περιπλανόμενους φτωχοδιάβολους του Πειραιά και έναν απαράμιλλο μουσικό πολιτισμό.

Από τη μια η ξακουστή «Τετράδα του Πειραιώς» και γύρω της οι πλανόδιοι μουσικοί με τους μπαγλαμάδες, κι από την άλλη οι σπουδαίοι Σμυρνιοί μουσικοί με τα σαντούρια και τα βιολιά, μας άφησαν μια κληρονομιά, που είναι σήμερα η σημαντικότερη αναφορά στον «αντάρτη» που κρύβει μέσα του κάθε Έλληνας.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Ανέστος Δελιάς, ο Γιώργος Μπάτης, ο Στράτος Παγιουμτζής, ο Γιοβάν Τσαούς και πολλοί άλλοι, ανώνυμοι και μη, αλλά και οι Σμυρνιοί Σπύρος Περιστέρης, Παναγιώτης Τούντας, Δημήτρης Σέμσης, Κώστας Σκαρβέλης και άλλοι, έγραψαν πάμπολλα τραγούδια για να υμνήσουν τον Πειραιά και τις μικρές ή μεγάλες ιστορίες του.

Το «Café Aman» αποτελείται από τους: Γιώργο Κουτουλάκη (μπάσο), Θοδωρή Λίζο (μπαγλαμά, κιθάρα), Σπύρο Κονσολάκη (κιθάρα), Νίκο Ρούλο (μπάσο), Γιώργο Γκίκα (κρουστά) και Δημήτρη Σούτα (κλαρίνο).

Την παράσταση θα ανοίξει το συγκρότημα «Χορδές» από το ΚΕΘΕΑ «Νόστος». Οι «Χορδές» δημιουργήθηκαν το 2009, εκφράζοντας την ανάγκη τους να δημιουργήσουν μέσα από την ευεργετική δύναμη της μουσικής και να αναδείξουν κρυμμένα ταλέντα, που η χρήση ουσιών είχε θάψει βαθιά. Το μουσικό σχήμα «Χορδές» αυτοσχεδιάζει, συνθέτει , τιμά το έντεχνο τραγούδι, αγγίζει το ελληνικό και ξένο ροκ , πλαισιωμένο με πλήκτρα, ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, κρουστά και φωνητικά.

Το ΚΕΘΕΑ «Νόστος Εξάντας» αποτελεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών στον Πειραιά για τη θεραπεία και πρόληψη της εξάρτησης. Ανήκει στο πανελλαδικό δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ, που εδώ και 31 χρόνια βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους με δωρεάν και αποτελεσματικά προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: