Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο άλλοτε ‘’γελοίος’’ πρίγκηπας, σήμερα βασιλιάς Κάρολος ο Γ’

FLASH στις 10/09/2022

Από μικρός έμαθε να δέχεται άδικες επιθέσεις και τα ΜΜΕ ‘’έβλεπαν’’ μόνον τα αρνητικά του – Η καταγωγή του και το Άγιον Όρος

Παντελής Ξανθίδης |> Ένα νέο πρόσωπο ήρθε για να ‘’ανανεώσει’’ το παγκόσμιο πάνελ των ηγετών κι αυτός δεν είναι παρά ο Κάρολος, ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας. Βέβαια, ο νέος ηγέτης δεν είναι αιρετός αλλά  ‘’κληρονομικώ δικαίω’’, όπως άλλωστε τόσοι και τόσοι που είναι ‘’κληρονόμοι’’ επίσημα ή ανεπίσημα…

Η ανάληψη του βρετανικού θρόνου από τον Κάρολο τον Γ’, ήταν αναμενόμενη και προέκυψε αμέσως μετά τον θάνατο τής σχεδόν αιωνόβιας μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Το ποιός ο βίος και η πολιτεία της μητέρας του, είναι γνωστό τοις πάσι και ιδιαίτερα στους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και σε λαούς που είχαν κατακτηθεί. Δηλαδή, οι Βρετανοί συμπαθούσαν τη βασίλισσά τους, κάτι που ίσως δεν συνέβαινε π.χ. με τους Κύπριους… Πάντως, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ανήκει πιά στην Ιστορία, που πάντα αργεί να γραφτεί…

Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι το “who is who” του Κάρολου, που από την  ημέρα που τέλειωσε το σχολείο μέχρι και χθες, άδειαζαν επάνω του ‘’φαρέτρες’’!

Όποια κίνηση έκανε στη ζωή του τον ‘’χτυπούσαν’’. Πρωτοσέλιδα βρετανικών εφημερίδων παγκόσμιας εμβέλειας τον βγάζουν ‘’γελοίο’’ μέχρι και σήμερα με τις παραδοσιακές… αυτάρες του! Αργότερα ήρθε σειρά της προσωπικής του ζωής, που από τον γάμο του με την Νταϊάνα, τη συμβίωσή τους, τον χωρισμό τους και τον θάνατό της, γράφτηκαν ‘’σήριαλς’’, από τα οποία ποτέ δεν απουσίαζε η Καμίλα!

Πράγματι είχε μία αρκετά πολυτάραχη προσωπική ζωή, αλλά ο μέχρι χθες πρίγκηπας Κάρολος, δεν ήταν μόνον ο… Τσάρλυ! Ο Κάρολος είχε και άλλα ενδιαφέροντα, τα οποία δεν ‘’διαφήμιζε’’ και ούτε προσπαθούσε να κινεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Απλό παράδειγμα η Ελλάδα, όπου έπρεπε να περάσουν χρόνια για να μάθουμε ότι εκτός της ιστορίας τού παππού του με το Μικρασιατικό και την ελληνική καταγωγή του πατέρα του, ο Κάρολος είχε να δείξει έργο για την Ορθοδοξία και τον φιλελληνισμό του.

Εδώ και πάνω από 20 χρόνια, είχε ιδρύσει στο Λονδίνο, έναν σύλλογο ‘’Βρετανών Φίλων του Αγίου Όρους’’, όπου συγκέντρωναν χρήματα για έργα στο Περιβόλι της Παναγιάς. Ο ίδιος είχε αναλάβει την θέση τού Υψηλού Προστάτη ‘’Βρετανών Φίλων του Αγίου Όρους’’ και κατά καιρούς επισκεπτόταν τον Άθω προκειμένου να επιθεωρήσει την πορεία των έργων.

Έργα, όπως π.χ. η διάνοιξη μονοπατιών από την Μονή Βατοπαιδίου στη Μονή Ζωγράφου και τη Μονή Εσφιγμένου, τα οποία επέβλεπε -επί μονίμου βάσεως- ομάδα μηχανικών και αρχιτεκτόνων των ‘’Βρετανών Φίλων του Αγίου Όρους’’. Οι δε επισκέψεις του Κάρολου στην Αθωνική Πολιτεία, δεν ήταν μόνον για την πορεία των έργων, αλλά και ως προσκυνητής, παρακολουθώντας Εσπερινούς και Αγρυπνίες στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου και σε άλλες Μονές. Κάποτε, είχε πει: ‘’Η Ορθόδοξη λειτουργία με συναρπάζει και με ηρεμεί’’… Τώρα, ως επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ίσως να αντιμετωπίσει προβλήματα από κάποιους κύκλους, που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τις επισκέψεις του στο Άγιο Όρος…

Σήμερα ο Κάρολος είναι βασιλιάς της Βρετανίας και λόγω της Παιδείας του, τής ενασχόλησής του με το Περιβάλλον και της ευαισθησίας του σε θέματα κοινωνικά, ίσως το Ηνωμένο Βασίλειο να ‘’δει’’ καλύτερες μέρες. Μια ευχή, που οπωσδήποτε δεν αφορά μόνον την Γηραιά Αλβιώνα…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: