Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σταυροδρόμι επιλογών οι αριθμοί (της γιαγιάς)…

FLASH στις 28/08/2020

Από τη φανουρόπιτα και τα κόλλυβα μέχρι τους ιερούς αριθμούς του Πυθαγόρα

Μαρία Δημητροπούλου |> Σταυροδρόμι επιλογών οι αριθμοί. 27 Αυγούστου στον ίσκιο της γιαγιάς. Ένα παραμύθι γαλήνιας προσγείωσης κάθε της κίνηση. Περίσσευμα ανθρωπιάς ό,τι έφτιαχνε, μαγείρευε, προσφορά στην οικογένεια, τον γείτονα, τον ανήμπορο. Θρησκευόμενη με ανάστημα αρνούμενη τον βηματισμό της πίστης της στα τυφλά. Σέβας στην προαιώνια αναμέτρηση του ανθρώπου με τη Φύση οι ερμηνείες της.

Φανουρόπιτα χθες, ο κρίκος στην αλυσίδα των αφηγήσεων για το καλωσόρισμα του φθινοπώρου, χρόνου της σποράς. Απαριθμούσε η γιαγιά τα υλικά, εννέα τον αριθμό. Υλικά διαθέσιμα στην κουζίνα της οικογένειας. Λάδι, Αλεύρι, Ζάχαρη, Πορτοκάλι, Σόδα, Καρύδι, Σταφίδα, Γαρίφαλο, Κανέλα με καρτεσιανή αυστηρότητα στην τήρηση του αριθμού, 9 ή 7 η ύστερη έξοδος.

Άγνωστη στην παιδική ηλικία, η γέφυρα σύνδεσης των παραδόσεων της γιαγιάς με τους ιερούς αριθμούς του Πυθαγόρα προϋπήρχε. Από τα βάθη χρόνων είχε ακουστεί η φωνή της στον πρώτο μνημόσυνο απώλειας ζωής: 9 υλικά στα κόλλυβα, 7 μόνο στα εννιάμερα στερημένα από ζάχαρη.

Η σκαπάνη του παρελθόντος κατέδειξε την προϊστορική συνέχεια παραδόσεων με τον εορτασμό της Παναγιάς της Μεσοσπορίτισσας, 21 του Νοέμβρη στο εκκλησάκι δίπλα στα απομεινάρια του ναού της θεάς Δήμητρας στην Ελευσίνα των Μυστηρίων. Προστάτιδα της γεωργίας η Παναγιά. Ο Άη Φανούρης έφθανε αρωγός στην προσπάθεια των αγροτών να βρουν τα κλεμμένα τους ζώα, έπλεκε την ιστορία η γιαγιά. Φαίνω η ρίζα του ονόματος, ρίζα της αποκάλυψης.

Μια Ζωή θεμελιωμένη σε ιστορίες υφασμένες με νήματα πραγματικών αναγκών. Αλήθειες χωρίς πλουμίδια, με γερά θεμέλια στη μάνα Γη, γυμνά από μεταφυσικές αναζητήσεις. Γιαγιά, ψυχή αρωματισμένη με κανέλλα και γαρίφαλο, χειρονακτικής παρασκευής, άγνωστη στην ανέξοδη ευκολία της βόλεψης. Πώς να κτιστεί ζωή χωρίς τα παραμύθια.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: