Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Νοιαστείτε για τους Έλληνες ναυτικούς. Φροντίστε τους!

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 21/08/2020

Από τους 18 στο “Φανερωμένη” μόνον οι πέντε ήταν Έλληνες. Και τώρα έμειναν τρεις…

|> Η είδηση: Το φορτηγό πλοίο «Φανερωμένη»,τα ξημερώματα, κατευθυνόταν, κενό φορτίου, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Βόρεια Αφρική, με πλήρωμα 18 άτομα, εκ των οποίων οι πέντε Έλληνες, όταν ξαφνικά για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ξέσπασε φωτιά. Από τις αναθυμιάσεις έχασε τη ζωή του Καλύμνιος Β’ μηχανικός Πανορμίτης Μούγκρος (φωτό) και σοβαρά τραυματίστηκε ο 26χρονος Γ’ μηχανικός.

Ο θάνατος ενός Έλληνα ναυτικού, δεν θεωρείται και τόσο “είδηση”, άσχετα εάν και αυτός είναι ένας σκληρά εργαζόμενος. Είναι η ζωή τέτοια που οι μη περιώνυμοι περνούν απαρατήρητοι από την δημοσιότητα. Όμως, ένα άρθρο στην “Εστία” ήρθε να… παρανομήσει και να μην ακολουθήσει αυτή τη “συνήθεια”. Να σταθεί δίπλα στους Έλληνες ναυτικούς, αλλά και να δώσει μία εικόνα για το πώς λειτουργούσε κάποτε το ναυτιλιακό ρεπορτάζ. Το άρθρο δημοσιεύτηκε χθες (Πέμπτη 20/8), με τίτλο “Καιρός να νοιαστούμε τους Έλληνες Ναυτικούς” και το υπογράφει ο συνάδελφος Δημήτρης Καπράνος. Γράφει:

Είχαμε πολλά χρόνια να θρηνήσουμε Έλληνα ναυτικό, θανόντα εν υπηρεσία. Χθες, ο β’ μηχανικός του ελληνικών συμφερόντων πλοίου «Φανερωμένη», έχασε την ζωή του στο μηχανοστάσιο. Πλήρωμα: Δεκατρείς αλλοδαποί, πέντε Έλληνες. Μόνο! Ανάφλεξη, πυρκαγιά, ποιός ξέρει; Ένας νεκρός και ένας -ελαφρά- τραυματίας ο τρίτος μηχανικός, μόλις είκοσι έξι ετών.

Κι έτσι, έπειτα από χρόνια, ο Έλληνας ναυτικός «ακούστηκε» στα δελτία ειδήσεων και σήμερα-ίσως- βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων! Λόγω του τραγικού συμβάντος, λόγω της απώλειας ενός-ακόμη- Έλληνα ναυτίλου!

Έτρεμα, μόλις έμπαινε ο χειμώνας! Όλοι, στο ρεπορτάζ, γνωρίζαμε ότι από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο, κάποια στιγμή θα μας ξυπνούσε ο αξιωματικός υπηρεσίας από τον «Θάλαμο Επιχειρήσεων» του υπουργείου Ναυτιλίας.

Και θα σηκωνόμασταν νυχτιάτικα, για να τρέξουμε στον τρίτο όροφο του υπουργείου στο Πασαλιμάνι , όπου βρισκόταν το «Γραφείο Τύπου».

Εκεί, ολονυχτίς, ο Γιώργος Κόμης (Νέα) , ο Γιάννης Φύτρας (Ελευθεροτυπία), ο Νίκος Πηγαδάς (Πρωϊνή και έπειτα Έθνος), ο Μιχάλης Παπαδόπουλος (Βήμα), ο Κώστας Δούκας (Ακρόπολις), ο Νίκος Ζώλης (Απογευματινή), ο Σωτήρης Αράπης (Ναυτεμπορική), ο Ηλίας Καλαποθαράκος (ΕΡΤ – Μεσημβρινή) ,ο Στέλιος Τραϊφόρος (Ριζοσπάστης) και η αφεντιά μου, ο «Βενιαμίν» του ρεπορτάζ (Βραδυνή-Καθημερινή) κρεμασμένοι από τα τηλέφωνα του υπουργείου (δεν υπήρχαν τότε τα κινητά) δίναμε στον «νυχτερινό συντάκτη» τις λεπτομέρειες.

Και το πρωί-χωρίς να έχουμε κοιμηθεί λεπτό, αναμαλλιασμένοι, πίναμε έναν καφέ στο «Ακροπόλ» του Χαραγκιώνη (το πατάρι του ήταν το «στρατηγείο») χωριζόμασταν σε ομάδες και λόγω ηλικίας «μου έπεφτε ο κλήρος» για την απεχθέστερη πλευρά του ρεπορτάζ.

Ο Φύτρας είχε προμηθευθεί τις διευθύνσεις των ναυτικών από την γραμματεία της Πανελληνίου Ναυτικής Ομοσπονδίας και οριζόταν η «ομάδα κρούσεως». Η ομάδα πότε έμπαινε στην κόκκινη «Τογιότα» του Κόμη, πότε στο λευκό «Πόλσκι» του Φύτρα. Προτιμούσα να πηγαίνω με τον Φύτρα, ο οποίος είχε ταλέντο ηθοποιού!

Χτυπούσαμε το κουδούνι και ο Γιάννης άρχιζε την ιστορία. «Καλημέρα σας, είμαστε από την ΠΝΟ. Κάνουμε επαλήθευση των στοιχείων των ναυτικών. Μπορείτε να μας πείτε μερικές λεπτομέρειες;».

Η δύσμοιρη γυναίκα του ναυτικού, που τον είχε καταπιεί ο ωκεανός μας έμπαζε μέσα.« Να σας κάνω έναν καφέ».

Καθώς ο Φύτρας μάθαινε πληροφορίες για τον άτυχο θαλασσόλυκο, εγώ ρωτούσα «πού είναι η τουαλέτα» και κατέβαζα από τους τοίχους ή το κομοδίνο όποια φωτογραφία εύρισκα, συνήθως την «γαμπριάτικη» του ζεύγους και με την «Λούμπιτερ» που μου είχε δώσει ο μάστορας του φωτορεπορτάζ Μήτσος Πουλακίδας, τραβούσα «αντιγραφές», γύριζα γρήγορα το «ρολό» του φιλμ και είχα έτοιμο το υλικό για εμφάνιση! Έτσι, την επομένη είχαμε-όλοι- το «θέμα» πρώτη σελίδα με τις φωτογραφίες των τραγικών θυμάτων!

Από τότε, πέρασαν χρόνια, τα πλοία έγιναν ασφαλή, τα μπάρκα μίκρυναν οι Έλληνες ναυτικοί λιγόστεψαν επικίνδυνα στα -ελληνικά -βαπόρια , αλλά ακόμα χάνουν τη ζωή τους επάνω σε αυτά!

Αγαπήστε τους Έλληνες ναυτικούς! Νοιαστείτε γι’ αυτούς! Σταθείτε πλάι τους! Ξανακάνετε τα βαπόρια ελληνόφωνα! Εκείνοι έχτισαν την δύναμή σας! Εκείνοι έχουν την Ελλάδα πρώτη! Φροντίστε τους!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: