Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το Αρχείο του Ροντήρη παραδόθηκε στον Πειραιά (του)

ΕΛΛΑΔΑ,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 22/07/2016

Από την κόρη του Κωστούλα Ροντήρη, στον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη

VIDEO |> Το προσωπικό Αρχείο του μεγαλύτερου ίσως Έλληνα θεατράνθρωπου, όπως ήταν ο Πειραιώτης Δημήτρης Ροντήρης, παραδόθηκε χθες από την κόρη του στον δήμαρχο Πειραιά. Η προσωπικότητα και η προσφορά του Δημήτρη Ροντήρη στο Θέατρο υπήρξε τεράστια – τόσο που παρά την πολύχρονη απουσία του (1981) το όνομά του συνεχίζει να “τρομάζει” ετερόφωτες παρουσίες και κάποιους να “ενοχλεί”…

Ο Δημήτρης Ροντήρης δεν ήταν απλώς ένας “επιφανής σκηνοθέτης” αλλά μια σπάνια καλλιτεχνική και πνευματική παρουσία, που ανέδειξε το Ελληνικό Θέατρο όσο κανείς άλλος! Βέβαια το γεγονός ότι ο Δημήτρης Ροντήρης ήταν αυτός που σήκωσε την αυλαία της Επιδαύρου και του Ηρωδείου, κάποιοι… παραμελούν να αναφέρουν, όπως… ξεχνούν την παγκόσμια ακτινοβολία του. Και τώρα, παραδόθηκε το Αρχείο του…. Μακάρι να πέσει σε χέρια που να γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει το όνομα “Δημήτρης Ροντήρης” και ότι δεν ήταν εκείνη η παραπεταμένη προτομή που βρισκόταν στον κήπο της Ηρώων Πολυτεχνείου και που τελικά έκλεψαν.

Τώρα, είναι ευκαιρία για τον Πειραιά, να τιμηθεί η μνήμη αυτού του πλέον σημαντικού θεατράνθρωπου που γέννησε η Ελλάδα.

rontiris protomi-22

Η ορειχάλκινη προτομή του Δημήτρη Ροντήρη, που βρισκόταν στον κήπο της Ηρώων Πολυτεχνείου, προσφορά των Ροταριανών Και κάποιοι την έκλεψαν. Τώρα έχουμε το Αρχείο του μεγάλου θεατράνθρωπου. Ένα Αρχείο με “ιστορία”…

Το Αρχείο του Δημήτρη Ροντήρη, παρέδωσε στον Γιάννη Μώραλη, η κόρη του Κωστούλα Ροντήρη, δηλώνοντας:

«Κατ’ αρχήν χαίρομαι πάρα πολύ γιατί ο δήμαρχος Πειραιά είναι παιδί δικό μας, είναι παιδί του σχολείου της αδελφής τού πατέρα μου – Σχολή Μπερζάν Μωραΐτη. Γιατί θεωρώ ότι άνθρωποι τέτοιοι μπορούν να καταλάβουν και την αξία ενός Ροντήρη, ο οποίος λάτρεψε τον Πειραιά και τον έκανε γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Και πιστεύω ότι αυτός ξεκίνησε την Επίδαυρο, το Ηρώδειο, ήταν επίσημα καλεσμένος στην Ολυμπιάδα του Μεξικού. Όλα αυτά προσπαθούν να τα αποσιωπήσουν δυστυχώς. Αυτοί είμαστε στην Ελλάδα. Εγώ χαίρομαι γιατί πραγματικά έκανε το “Πειραϊκό Θέατρο”, που λάτρεψε αυτό το χώρο, το Δημοτικό Θέατρο, που κι εγώ ερχόμουν εδώ και έβλεπα παραστάσεις, και γινόταν πραγματικά “χαμός”. Σήμερα έδωσα στον δήμαρχο ένα γράμμα του πατέρα μου όταν τον κάλεσε ο Κέννεντυ στον Λευκό Οίκο, που ήταν μια μεγάλη τιμή για την Ελλάδα και προσπαθούσαν εδώ στην Ελλάδα να το αποσιωπήσουν. Επίσης του έδωσα ένα dvd από τον αδελφό του πατέρα μου, ο οποίος είχε το εργοστάσιο “Ροντήρης-Στρομπούλης” και τα Ναυπηγεία στο Πέραμα. Γιατί όλοι εδώ ήταν Πειραιώτες και όλοι εδώ αγαπούσαν τον Πειραιά!».

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν η πρόεδρος του ΟΠΑΝ Σταυρούλα Αντωνάκου, η διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Ευαγγελία  Μπαφούνη και ο έφορος του Δημοτικού Θεάτρου Κώστας Κουρμουλάκης.

Κατά την παράδοση του Αρχείου που έγινε στο Δημαρχείο, ο Γιάννης Μώραλης, είπε:

«Είναι μια σημαντική μέρα για την πόλη, η σημερινή. Ύστερα από συζητήσεις με την οικογένεια Ροντήρη, παραλαμβάνουμε σήμερα το αρχείο του Δημήτρη Ροντήρη, ενός σημαντικού ανθρώπου του θεάτρου, του σημαντικότερου ίσως για την πόλη μας και για τη  χώρα. Θεωρούμε, ότι είναι και χαρά μας και τιμή μας, η απόφαση της κυρίας Ροντήρη να παραδώσει το αρχείο στον δήμο του Πειραιά. Στόχος μας είναι να ταξινομήσουμε, να αρχειοθετήσουμε και τελικά να προβάλλουμε το αρχείο αυτό, ώστε όλοι οι Πειραιώτες, όλοι οι Έλληνες να έχουν την ευκαιρία να δουν αυτά τα πολύ σημαντικά πράγματα, τα οποία είναι πλέον στα χέρια του δήμου Πειραιά.

Θεωρώ ότι υπάρχει ικανό επιτελείο στο δήμο μας, στο κομμάτι του πολιτισμού,  για την επεξεργασία του αρχείου αυτού  και  την παρουσίασή του όπως πρέπει, ώστε να ανταποκριθούμε  στις απαιτήσεις  του ονόματος, ενός ανθρώπου που λάτρευε τον Πειραιά.  Θεωρώ ότι η θέση του αρχείου – και ευχαριστώ ιδιαίτερα γ’ αυτό – είναι ο δήμος Πειραιά, είναι η πόλη του Πειραιά. Νομίζω ότι η παραλαβή του αρχείου είναι το ξεκίνημα μιας σειράς πρωτοβουλιών και ενεργειών σε σχέση με τον Δημήτρη Ροντήρη πάντα, που θα ικανοποιήσει και την οικογένεια και τους Πειραιώτες και την πόλη, αλλά και τη χώρα. Μπορούμε να το κάνουμε, έχουμε τη διάθεση.

Είναι ένα πολύ σημαντικό αρχείο και να περιμένουν οι Πειραιώτες ότι θα υπάρξει και ανάλογη συνέχεια, ώστε να αποκτήσει, αν θέλετε, την αίγλη που πρέπει και να παραμείνει στην πόλη μας. Έχουμε ανθρώπους εξειδικευμένους, τη διευθύντρια μας, τον κυρία Κουρμουλάκη, που μπορούν να φέρουν σε πέρας την εργασία αυτή και νομίζω ότι θα το κάνουν, είναι μέσα τους, το θέλουν, το αισθάνονται όλο αυτό. Πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε, είμαι σίγουρος γι’ αυτό και θα μείνετε ικανοποιημένοι και εσείς και όλοι οι Πειραιώτες. Είναι ένα ακόμα απόκτημα, ένα ακόμη σημαντικό αρχείο που απέκτησε ο δήμος. Έχω την αισιοδοξία και τη βεβαιότητα, ότι στα επόμενα χρόνια, σημαντικές εκθέσεις σημαντικών ανθρώπων θα έρθουν να δώσουν μια ώθηση στον πολιτισμό της πόλης, που την έχει ανάγκη. Η κυρία Ροντήρη, μού έδωσε επίσης μια φωτογραφία του συγχωρεμένου τού πατέρα μου με τη μητέρα και τον Δημήτρη Ροντήρη, η οποία θα κοσμεί  πλέον και το δικό μου σπίτι γιατί είναι μια ιδιαίτερα σημαντική φωτογραφία, για την οποία δεν είχα υπ΄όψιν μου ότι υπήρχε και ευχαριστώ και γι’ αυτό».

Η διευθύντρια Πολιτισμού του δήμου Ευαγγελία Μπαφούνη είπε:

«Την σημερινή ημέρα την θεωρούμε στο Δήμο Πειραιά ιδιαίτερα σημαντική. Ύστερα από πολύ καιρό, από πολλά χρόνια, από πολλές προσπάθειες, η κυρία Κωστούλα Ροντήρη, η κόρη ενός από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες που πέρασαν από αυτήν την πόλη και από την Ελλάδα, δώρισε, εμπιστεύθηκε το αρχείο της στον Δήμο Πειραιά. Αυτό για εμάς είναι πολύ μεγάλη τιμή, είναι πολύ μεγάλη χαρά, πολύ μεγάλη ευθύνη και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όχι μόνο της θυγατέρας Ροντήρη, αλλά και του κοινού του Πειραιά και του ευρύτερου θεατρικού κοινού. Θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους για να δημιουργήσουμε, να ταξινομήσουμε το αρχείο, να φτιάξουμε έναν δικτυακό τόπο που ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να βρει αυτά που θέλει, αλλά και στη συνέχεια να ολοκληρώσουμε φτιάχνοντας ένα θεατρικό μουσείο, αφιερωμένο στη μνήμη του Ροντήρη. Σήμερα δεν είναι παρά μόνο η αρχή, μια αρχή πολύ δύσκολη και γι΄αυτό είμαστε πολύ χαρούμενοι».

Μία σκέψη στο “Το Αρχείο του Ροντήρη παραδόθηκε στον Πειραιά (του)

  1. Παράθεση: Παρέμβαση-αποκάλυψη για το Αρχείο Ροντήρη - Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: