Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Ανασυνειδησία” από τον γιατρό, τον άνθρωπο, τον ποιητή

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,ΥΓΕΙΑ στις 02/12/2018

“Ασθματικό εγχειρίδιο” χαρακτηρίζει τη νέα ποιητική συλλογή του ο ογκολόγος Αλέξανδρος Αρδαβάνης

«Η ιατρική είναι Τέχνη», αυτό τόνισε επανειλημμένως κατά την παρουσίαση του νέου συγγραφικού του έργου , ο ογκολόγος και ποιητής Αλέξανδρος Αρδαβάνης. Μία σεμνή και δυναμική προσωπικότητα, που εκτός από τις υποδειγματικές υπηρεσίες που προσφέρει στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», παίρνει μολύβι και χαρτί και καταγράφει σκέψεις, συναισθήματα, διαπιστώσεις, συμπεράσματα, όπως και καταθέσεις ψυχής ανθρώπων που τους «αγκάλιασε» η Τέχνη της Ιατρικής «του» και η ανθρωπιά του. Και δείγμα είναι η νέα συγγραφική παρουσία του Αλέξανδρου Αρδαβάνη, με τον τίτλο «Ανασυνειδησία – Ιπποκρατίδης Τύραννος και Τυραννούμενος – (Ένα Ασθματικό εγχειρίδιο)».

Κατά την παρουσίαση που έγινε στη Στοά του Βιβλίου, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Αρδαβάνης, τόνισε: «Θα έλεγα πως και αυτή η μικρή συλλογή θραυσμάτων της καθημερινότητάς μου, είναι μια ματαιόδοξη απόπειρα έμμετρης αφήγησης που συνήθως δεν εκπληρώνεται». Και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να γίνεσαι κι εσύ πολυμήχανος. Να κάνεις διαρκώς πιρουέτες ανάμεσα στο απρόσιτο πάντα “ιδανικό” και το προσιτό “υπάρχον”… Η Ιατρική είναι Ποίηση καθ’ αυτή. Η Ιατρική είναι Τέχνη από την εποχή των πρώτων ιατρών. Ως Τέχνη ορίζεται από τον πρώτο επαγγελματία γιατρό, τον Ιπποκράτη σε κείνον τον πασίγνωστο και πολυκαταπατημένον έκτοτε όρκο “…ΑΓΝΩΣ ΔΕ ΚΑΙ ΟΣΙΩΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΒΙΟΝ ΤΟΝ ΕΜΟΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΝ ΤΗΝ ΕΜΗΝ”. Ας θεωρήσουμε ότι με τον διαρκή εμπλουτισμό της Επιστήμης, η Ιατρική είναι μια Επιστήμη με τη φιλοδοξία της Τέχνης και το αντίστροφο». Και θα επισημάνει:

«Το να εργάζεσαι στον Άγιο Σάββα, και γενικότερα στα αντικαρκινικά νοσοκομεία, σημαίνει μια διαρκή ευκαιρία να αποκτάς καθημερινά συνείδηση του Ουσιώδους. Επειδή η αναμέτρηση με ισχυρούς και «πολυμήχανους» αντιπάλους σε κάνει να επιστρατεύεις όλες τις δυνάμεις και τα όπλα που έχεις, να επινοείς νέα όπλα».

Στο οπισθόφυλλο της έκδοσης, σημειώνεται:

«Φτάνει κάποια εποχή που μοιάζει όλα τα ονόματα να τα έχεις ακούσει ή κάπου συναντήσει ξανά. Καμμία έκπληξη, τίποτε καινοφανές· μνημονικές αναταράξεις μόνο. Κίνδυνος συνωνυμίας με την Παρακμή.

Διασταυρώθηκα με τόσο πολλούς ανθρώπους στις κρίσιμες στιγμές τους και λέω έτσι να συνεχίσω για καιρό – όσο επιτάξει ο βιολογικός χρόνος μου. Τόσους που δε θυμάμαι πια παρά ελάχιστα ονόματα και στιγμιότυπα. Όλα ένας χυλός. Κράτησα όμως και κρατώ σημειώσεις.

Σημειώσεις σκόρπιες. Πρόχειρη ή τυχαία συγκόλληση ετεροκλήτων συμβάντων και ιδεών που συγκλίνουν στο άρρητο, το επιβαλλόμενο για όλους τελικό σιωπητήριο, μετά τη δράση κυμαινόμενης έντασης που συμβατικά ονομάζεται Βίος· ο εσωτερικός και ο Κοινός.

Σκόρπια θραύσματα αφηγήσεων από κραδασμούς που προκαλεί η πραγματική ζωή. Μαζεμένα και φυλαγμένα σε κάποιο αρχείο, ένα μόλις βήμα πριν πεταχτούν στον γιγαντιαίο κάδο ανακύκλωσης λόγων και ιδεών· τη χωματερή της συλλογικής συνείδησης, όπου ίσως θα είχαν κάποιον σημαντικότερο ρόλο.

Καθημερινές κουβέντες με όλο το συγκινησιακό φορτίο της στιγμής. Με την υστερόβουλη πρόθεση να ειπωθούν έμμετρα, μήπως και περάσουν σε βαθύτερες στιβάδες της νόησης· τρυπώνοντας στο Ασυνείδητο από τα μονοπάτια της Μουσικής, αυτής της μόνης γλώσσας που του μιλά αμεσολάβητα. Επειδή, παρακάμπτοντας το Συνειδητό φτάνεις στον πυρήνα της ανθρώπινης ψυχής.

Έμμετρη αφήγηση: μια αυτάρεσκη φιλοδοξία που ίσως δεν εκπληρώνεται.

Η Ποίηση παραμένει προνομιακό εργαλείο στις εγκεφαλικές παλάμες και τα δάχτυλα ελαχίστων και μάλλον δεν είμαι ανάμεσά τους. Τι λοιπόν; Νομίζω πεζός τροχασμός με έμμετρη ματαιοδοξία. Αυτό».

Το νέο πόνημα των 208 «χρυσών» σελίδων του Αλέξανδρου Αρδαβάνη, τιτλοφορείται «Ανασυνειδησία – Ιπποκρατίδης Τύραννος και Τυραννούμενος (Ένα Ασθματικό Εγχειρίδιο)», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γκοβόστης».

Την ποιητική συλλογή παρουσίασαν ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας Κώστας Γ. Παπαγεωργίου και ο δικηγόρος και συγγραφέας Νίκος Καραβέλος. Αποσπάσματα από τη συλλογή διάβασαν οι ηθοποιοί Μαριέττα Σγουρδαίου και Ελένη Καλαρά.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η «Ανασυνειδησία» πρόκειται για την ένατη εκδοτική δράση τού Αλέξανδρου Αρδαβάνη, με ποιητικές συλλογές και συλλογές διηγημάτων του, ενώ έχει συμμετάσχει και σε συλλογικά έργα. Συγκεκριμένα:

  • (2001)           «Στο νοητό σύνορο των 160», Ίκαρος
  • (2003)           «Ως πρόσχημα καταλαλιάς», Μεταίχμιο
  • (2005)           «Ασφυκτιονία», Αλεξάνδρεια
  • (2007)           «Μην ψάξεις νήμα και ειρμό», Αλεξάνδρεια
  • (2010)           «Θραύσματα και θροΐσματα», Αλεξάνδρεια
  • (2012)           «Έκκεντρα», Εκδόσεις Γκοβόστη
  • (2018)           «Ανασυνειδησία», Εκδόσεις Γκοβόστη

Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές: «Στο νοητό σύνορο των 160», (Ίκαρος, 2001) και «Ως πρόσχημα καταλαλιάς», (Μεταίχμιο, 2003)

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

  • (2008)           «Τα ποιήματα του 2007», Κοινωνία των (δε)κάτων
  • (2015)           «Ανθολογία ποιητικών διαλόγων», Εκδόσεις Γκοβόστη
  • (2016)           «Τα ποιήματα του 2014», Κοινωνία των (δε)κάτων

> Ο Αλέξανδρος Σ. Αρδαβάνης γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά. Σπούδασε Ιατρική στη Θεσσαλονίκη και μετά την προβλεπόμενη για τους νέους γιατρούς περιπλάνηση στην επαρχία εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Είναι ογκολόγος διευθυντής στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: