Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ανελκύονται δύο ναυάγια από τον κόλπο της Ελευσίνας

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 17/06/2020

Αφορούν τα Φ/Γ “Ελέφαντας” και “Δρέπανο” – Είχαν εγκαταληφθεί και τώρα πάνε για σκραπ

|> Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες ανέλκυσης των δύο χαρακτηρισμένων ως ναυάγια πλοίων και συγκεκριμένα του Φ/Γ– Αμμοληπτικό “Ελέφαντας” (Ν.Π. 10542) και του Φ/Γ “Δρέπανο” (Ν.Π. 10028) που είχαν εγκαταληφθεί στη θαλάσσια περιοχή του Ασπροπύργου εντός της ζώνης Λιμένα Ελευσίνας, αρμοδιότητας του Ο.Λ.Ε. ΑΕ. 

Οι εργασίες ανέλκυσης έχουν ήδη ολοκληρωθεί στο Φ/Γ– Αμμοληπτικό “Ελέφαντας”ενώ σε εξέλιξη είναι το έργο ανέλκυσης στο Φ/Γ “Δρέπανο” . 

Μετά το πέρας των ανωτέρω εργασιών ανέλκυσης τα δύο ναυάγια θα απομακρυνθούν οριστικά από τη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Ελευσίνας, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το έργο της απομάκρυνσης τους ανατέθηκε στις 26/8/019 από τη διοίκηση του ΟΛΕ ΑΕ ενώ είχαν ήδη προηγηθεί δύο ανοικτοί πλειοδοτικοί δημόσιοι διαγωνισμοί  που κηρύχθηκαν άγονοι. Έκτοτε υπήρξαν συντονισμένες προσπάθειες για την προώθηση της ανέλκυσης που σήμερα πια υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς.

Τη Σύμβαση Εκτέλεσης του έργου υπέγραψαν εκ μέρους του ΟΛΕ ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος Χαράλαμπος Γαργαρέτας και εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας Ελληνικό Κέντρο Καταδύσεων, ο διαχειριστής Κωνσταντίνος Νιζάμης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η απομάκρυνση των επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων και ναυαγίων εντός των χώρων της ζώνης Λιμένος Ελευσίνας και του ομώνυμου κόλπου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους του ΟΛΕ ώστε να εξασφαλιστεί η ακώλυτη ναυσιπλοΐα, η εύρυθμη λειτουργία του Λιμένα και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το Φ/Γ– Αμμοληπτικό “Ελέφαντας” ελλιμενίστηκε στην Ελευσίνα το 2012 και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, παρά τις εξώδικες ενημερώσεις που είχε αποστείλει ο ΟΛΕ για τις οικονομικές (τέλη ελλιμενισμού) και περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της. 

Την ίδια τύχη εγκατάλειψης είχε και το Φ/Γ “Δρέπανο” που ελλιμενίστηκε στην Ελευσίνα το 2009. 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: