Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αφιέρωμα στον μεγάλο των Γραμμάτων, Τίμο Μωραϊτίνη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 25/02/2021

“Αχελώος TV”: Σαββατόβραδο για τον στοχαστή και φινετσάτο συγγραφέα με το λεπτό χιούμορ

Τ/Π |> Μπορεί στο… τρέντυ αθηναϊκό τηλεοπτικό τοπίο να μην “πουλάνε” οι μεγάλοι των Γραμμάτων μας και παρουσίες σαν αυτή του Τίμου Μωραϊτίνη, να μην αφορούν το υπάρχον χαμηλό τηλεοπτικό πολιτισμικό επίπεδο, αλλά υπάρχουν κάποια τηλεοπτικά δίκτυα που δεν ξεχνούν τον προορισμό τους και γνωρίζουν ποιός τους διαθέτει τον “αέρα” για να εκπέμπουν.

Ένα από αυτά τα ρ/τ κανάλια είναι το “Αχελώος TV” της δυτικής Ελλάδας, πού το Σάββατο 27/2 στις 10:15 μμ, θα έχει αφιέρωμα (α’ μέρος) για η ζωή και το έργο του Τίμου Μωραϊτίνη – του αποκαλούμενου Λόγιου Εφοπλιστή!

Για τον “γίγαντα” των Ελληνικών Γραμμάτων, θα μιλήσει ο γιός του και έγκριτος δημοσιογράφος, Γιώργος Μωραϊτίνης. Θα μιλήσει για την προσωπικότητα του πατέρα του και πόσο γνωστός ήταν, όπως επίσης:

  • Για τον τόπο καταγωγής τα παιδικά χρόνια και του γονείς του Τίμου Μωραϊτίνη.
  • Πώς πήρε τον τίτλο του Λόγιου Εφοπλιστή.
  • Πώς εξελίχθη η ζωή του Τίμου Μωραϊτίνη σε μια ταραγμένη εποχή από το 1876 που γεννήθηκε μέχρι το 1952 που έφυγε από τη ζωή.
  • Αν ήταν κάπου ενταγμένος και αν του είχε ζητηθεί να συμμετέχει σε κάποιο ψηφοδέλτιο.

Επίσης για τον Τίμο Μωραϊτίνη μιλάει ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μανώλης Σειραγάκης. Διαβάζει ο ηθοποιός Κώστας Καστανάς.

Λίγα λόγια για τον Τίμο Μωραϊτίνη…

Ο Τίμος Μωραϊτίνης, είναι από τις ευγενέστερες μορφές των Ελληνικών Γραμμάτων που «συνετέλεσε στη δημιουργία της νεώτερης πνευματικής Ελλάδας». Πολύπλευρη και θρυλική προσωπικότητα. Με το πληθωρικό του ταλέντο καλλιέργησε τα κυριότερα είδη του γραπτού λόγου κατά το πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα, όπως: Θέατρο (πρόζα και επιθεώρηση), Χρονογράφημα, Ποίηση, Μυθιστόρημα, Αθηναιογραφία, Διήγημα, Ταξιδιωτικά. Όλο το έργο του διακρίνεται για το λεπτό χιούμορ, την πρωτοτυπία, τον στοχασμό, τον λυρισμό και ένα αστείρευτο κέφι μαζί με ρομαντική διάθεση. Η δε γραφή του είναι απλή, αβίαστη, δαντελωτή, διαυγής και φινετσάτη.

Ο ευθυμογράφος Τίμος Μωραϊτίνης δημιούργησε ένα μοναδικό και αμίμητο στυλ γραφής και αναδείχθηκε ως «η απρόσιτη κορυφή του ελληνικού χιούμορ».

Υπήρξε ένας ευαίσθητος συγγραφέας, γνήσιος και ειλικρινής στη λογοτεχνική του έκφραση, με βαθύ ανθρωπισμό, που λατρεύτηκε από τον κόσμο. Ενδεικτικά παρατίθεται ένα κείμενο του ακαδημαϊκού Πέτρου Χάρη την επαύριον του θανάτου του, τον Σεπτέμβριο του 1952.

«Θά ‘πρεπε να μη ζω σ’ αυτόν τον τόπο -γράφει ο Π. Χάρης- για να μην ξέρω πόσο δημοφιλής ήταν ο Μωραϊτίνης. ‘Έως πού όμως έφτανε αυτή η δημοτικότητά του, το κατάλαβα μόλις κατέβηκα από το αεροπλάνο. Το πρώτο πράγμα που μου είπαν ήταν: “Πέθανε ο Μωραϊτίνης!”. Κι έπειτα όλα τ’ άλλα. Έπειτα η πολιτική, έπειτα η οικονομική κρίση, έπειτα τα γενικά, τα ατομικά, τα μεγάλα ή μικρά ζητήματα»…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: