Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς

Χωρίς κατηγορία στις 30/04/2021

Βαθιά ύφεση έδειξε η κίνηση της αγοράς κατά τις πρώτες εβδομάδες ανοίγματος του λιανεμπορίου – Πτώση 64% σε σχέση με το 2019

|> Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή την επαναλειτουργία των καταστημάτων πραγματοποίησε έρευνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα επιχειρήσεων, τόσο σε είδη, όσο και σε γεωγραφικό εύρος, για την κίνηση της αγοράς τις πρώτες βδομάδες ανοίγματος του λιανεμπορίου, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου έως και τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου, επιχειρώντας μια αποτίμηση των επιπτώσεων και των μεταβολών που προκαλεί η πανδημία στο λιανικό εμπόριο.

Στο σύνολο του δείγματος, η επίδραση της πανδημίας στον κλάδο του λιανεμπορίου ήταν για ακόμη μια φορά εμφανής με τη μορφή της βαθιάς ύφεσης. Παρόλο που ο εμπορικός κόσμος αδημονούσε να ξαναζωντανέψει η αγορά και να πάρει μια ανάσα μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον με μηδενικούς τζίρους και συσσωρευμένες υποχρεώσεις, η κρίση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, επέδρασε καταλυτικά κυρίως στον κλάδο ένδυσης-υπόδησης.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι πωλήσεις τις πρώτες εβδομάδες επαναλειτουργίας των καταστημάτων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ήταν μειωμένες σε ποσοστό 64%. Αύξηση πωλήσεων κατεγράφη στο 8% του δείγματος, ενώ για το 28% οι πωλήσεις κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα.

Ο τζίρος, παρά τις προσφορές που έκαναν τα καταστήματα έως και πάνω από 50% για να προσελκύσουν τους καταναλωτές, το 76% του δείγματος κυμάνθηκε χειρότερα σε ποσοστό 92%, σε σχέση με την αντίστοιχη πασχαλινή περίοδο του 2019 .

Η αυξημένη αβεβαιότητα, ο φόβος του κορωνοϊού, τα μέτρα αποστασιοποίησης  και φυσικά το lockdown, οδήγησαν αναγκαστικά σε σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών κατά τη διάρκεια της καραντίνας, τάση που φαίνεται ότι θα παραμείνει και μετά την πανδημία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας επίσης δείχνουν την ανάγκη συνέχισης και ενίσχυσης με στοχευμένες πολιτικές στήριξης όλων όσων έχουν πληγεί σημαντικά από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, καθώς οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις απειλούν την επιβίωσή τους και τις  θέσεις εργασίας των κλάδων του εμπορίου που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις.

  • Στην ερώτηση “ποιο μέτρο θεωρείτε σημαντικότερο για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας;”, το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος θεωρεί ότι είναι η ρευστότητα, η τραπεζική χρηματοδότηση και η κρατική ενίσχυση,  ακολουθεί  η μείωση του ενοικίου, οι ρυθμίσεις οφειλών Δημοσίου και Τραπεζών και οι φοροελαφρύνσεις.
  • Στο ερώτημα “ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας για το επόμενο διάστημα;”, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι ο χαμηλός τζίρος και ακολουθούν  ο φόβος για ένα νέο lockdown και η αδυναμία αποπληρωμής των συσσωρευμένων οφειλών.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να εξαντληθούν τα όρια αντοχής ακόμη και υγειών επιχειρήσεων, οδηγώντας σε αθετήσεις υποχρεώσεων, κλείσιμο επιχειρήσεων, συρρίκνωση της απασχόλησης και ακόμη πιο βαθιά ύφεση, επανερχόμαστε στην πρότασή μας, για ένα στοχευμένο πρόγραμμα επανεκκίνησης του λιανεμπορίου, λόγω του αδιάθετου εμπορεύματος των προηγούμενων περιόδων, ώστε να μπορέσει να σταθεί όρθιο και να φτάσει στο φθινόπωρο.

Έτσι, θα δοθεί ανάσα και στο χονδρικό εμπόριο που έχει μείνει ουσιαστικά εκτός από οποιαδήποτε βοήθεια και αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας από την σωστή μετακύλιση των επιταγών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: