Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Ευρώπη “θυμήθηκε” τον Κινηματογράφο της…

ΕU,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 01/12/2018

Βραδιά ευρωπαϊκής 7ης Τέχνης (3 – 7 Δεκεμβρίου) με δωρεάν προβολές σε 34 πόλεις της ΕΕ

|> Η πρώτη βραδιά Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στις 3-7 Δεκεμβρίου 2018 σε ολόκληρη την ΕΕ και αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 7200 άτομα.

Η πρωτοβουλία «Βραδιά Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου» ξεκίνησε ως μέρος του υποπρογράμματος MEDIA του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», το οποίο στηρίζει τον ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τομέα τα τελευταία 27 χρόνια. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί να δείξει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ όχι μόνο συμβάλλει στην ανάπτυξη του δημιουργικού και πολιτιστικού κλάδου της Ευρώπης, αλλά και ωφελεί την κοινωνία μας στο σύνολό της.

Με περίπου 50 δωρεάν προβολές που έχουν προγραμματιστεί σε όλη την ΕΕ από τις 3 έως τις 7 Δεκεμβρίου, ο στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες, τιμώντας και γιορτάζοντας παράλληλα τον πλούτο της ευρωπαϊκής 7ης Τέχνης.

Η επίτροπος Μαρίγια Γκαμπριέλ, υπεύθυνη για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, δήλωσε: «Ο κινηματογράφος αποτελεί ουσιαστικό μέρος του πλούσιου και ποικιλόμορφου ευρωπαϊκού πολιτισμού και συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ατόμων που αισθάνονται το ίδιο πάθος και την ίδια συγκίνηση για μια ταινία. Οι βραδιές ευρωπαϊκού κινηματογράφου είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε αυτήν την πολυμορφία και να προβάλουμε πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη της πλούσιας, ανεξάρτητης και ποικιλόμορφης παραγωγής ταινιών. Όλες οι ενέργειες υπέρ του ευρωπαϊκού κινηματογράφου δείχνουν ότι η EE είναι παρούσα στην καθημερινή ζωή των πολιτών».

Ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, δήλωσε: «Οι ευρωπαϊκές ταινίες αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την οποία γιορτάζουμε σε όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο να καταστεί προσβάσιμη σε όλους. Σε αυτό το πνεύμα, η βραδιά ευρωπαϊκού κινηματογράφου θα δείξει στους πολίτες με ποιον τρόπο η ευρωπαϊκή πολιτική συνδέεται με τη ζωή τους και με τη συγκίνηση που αισθάνονται στους κινηματογράφους καθώς και πώς με την παρακολούθηση μιας τοπικής εκδήλωσης μπορούν να συμμετάσχουν σε μια κοινή πανευρωπαϊκή εμπειρία».

Κάθε μία από τις 34 κινηματογραφικές αίθουσες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία θα διοργανώσει ειδική βραδιά κατά τη διάρκεια της οποίας θα προβληθεί μία από τις 20 ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα MEDIA. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ταινίες όπως  «Ο θάνατος του ιερού ελαφιού» του Γιώργου Λάνθιμου (φωτό).

Οι ταινίες έχουν επιλεγεί από τοπικούς κινηματογράφους ώστε να προσαρμόσουν το πρόγραμμα στα ενδιαφέροντα και τις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών ακροατηρίων τους. Όλοι οι χώροι προβολής είναι γνωστές κινηματογραφικές αίθουσες που ανήκουν στο δίκτυο «Europa Cinemas», το οποίο συντονίζεται από το υποπρόγραμμα MEDIA του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» και από τον τηλεοπτικό σταθμό ARTE.

Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση στη διάρκεια της οποίας οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις ταινίες με σκηνοθέτες και κριτικούς κινηματογράφου. Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι επίσης παρόντες για να εξηγήσουν περισσότερα σχετικά με το πρόγραμμα MEDIA και τη σημασία του για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού τοπίου.

Ιστορικό

Από το 1991 και μετά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμορφώσει τον ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τομέα, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα και την πολιτισμική πολυμορφία στην Ευρώπη, μέσω του υποπρογράμματος MEDIA. Μία από τις πιο σημαντικές ενέργειες είναι η παροχή χρηματοδοτικής στήριξης για τη διανομή ευρωπαϊκών ταινιών εκτός της χώρας παραγωγής τους. Κάθε χρόνο, πάνω από 400 ταινίες, κατά μέσο όρο, διατίθενται στο κοινό άλλης ευρωπαϊκής χώρας με τη βοήθεια του MEDIA. Τον Μάιο του 2018 η Επιτροπή πρότεινε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος κατά σχεδόν 30 % για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ όσον αφορά την περίοδο 2021-2027.

Η «Βραδιά Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου» είναι μια νέα πρωτοβουλία που προέκυψε στο πλαίσιο στρατηγικής προσέγγισης με επίκεντρο το κοινό και με στόχο τη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με το υποπρόγραμμα MEDIA και με τα θέματα που καλύπτει, ενισχύοντας παράλληλα την απήχηση στους πολίτες και τη συμμετοχή τους. Επιπλέον, συμβάλλει στην προώθηση των ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων σε διασυνοριακό επίπεδο, καθώς και της πολιτιστικής πολυμορφίας. Η πρωτοβουλία συμπληρώνει επίσης την εκστρατεία η ΕΕ & ΕΓΩ (EUandME), η οποία χρησιμοποιεί μια σειρά πέντε ταινιών μικρού μήκους με επίκεντρο την κινητικότητα, τη βιωσιμότητα, τις δεξιότητες και τις επιχειρήσεις, τον ψηφιακό κόσμο και τα δικαιώματα για να αναδειχτεί ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη κάνει τη διαφορά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: