Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μώραλης-Κόκκαλης παρουσίασαν την Στρατηγική του δήμου Πειραιά για την Γαλάζια Ανάπτυξη 2018-20

Χωρίς κατηγορία στις 08/03/2018

Σε εκπροσώπους φορέων

|> Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα Πέτρος Κόκκαλης, παρουσίασαν χθες στους εκπροσώπους των φορέων του Πειραιά, στο Δημοτικό Θέατρο την Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη.

Ο Γιάννης Μώραλης αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης που παρευρέθηκαν στην παρουσίαση της Στρατηγικής του Δήμου Πειραιά για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, τόνισε ότι αισθάνεται υπερήφανος γιατί ο Δήμος Πειραιά είναι από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που διαμόρφωσε Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, επειδή -όπως είπε- από την πρώτη στιγμή η Δημοτική Αρχή ανέδειξε τη σημασία που έχει η θάλασσα για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

Μίλησε για την ταχύτατη ανάπτυξη με σύγχρονες προδιαγραφές του λιμανιού στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων και του κλάδου της κρουαζιέρας και για την επιλογή της Κίνας να καταστήσει το λιμάνι σε σημαντικό κόμβο, στον νέο δρόμο του μεταξιού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός αυτό -συμπέρανε ο κ. Μώραλης- «μετατρέπει τον Πειραιά σε έναν τόπο ευκαιριών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Υπενθύμισε ότι στον Πειραιά λειτουργούν παραδοσιακές επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τη λειτουργία του λιμανιού, όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, η ναυπηγοεπισκευή κ.ά.

Επίσης -συμπλήρωσε- στο πολύ μεγάλο παράκτιο μέτωπο που διαθέτει η πόλη συνυπάρχουν αλιευτικές δραστηριότητες, παραλίες, μαρίνες, επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Ο Δήμος Πειραιά -υπογράμμισε ο δήμαρχος – εξασφάλισε μέσω της Ο.Χ.Ε. 80 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις και έργα στην πόλη εκ των οποίων τα 25 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Αναφερόμενος στις δυνατότητες αυτές του Πειραιά, τόνισε ότι ο Δήμος στηρίχθηκε σε αυτές για την εκπόνηση της Στρατηγικής για τη Γαλάζια Ανάπτυξη (2018 – 2024), η οποία -όπως εξήγησε -στοχεύει στην διάδοση της Γαλάζιας Οικονομίας στην πόλη, ώστε να αποτελέσει κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Μώραλης απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής προς αυτή την κατεύθυνση όπως:

  • Η χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς πόρους της θεσμοθέτησης του ναυτιλιακού cluster, στο οποίο συμμετέχουν η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το Ναυτικό Επιμελητήριο και το ΕΒΕΠ.
  • Η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία από πόρους της Περιφέρειας Αττικής και για το λόγο αυτό ευχαρίστησε την Περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου και τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη γι΄ αυτή την πρωτοβουλία αλλά και για την γενικότερη συνεργασία.
  • Η στήριξη της πρωτοποριακής δομής του Bluegrowth και τέλος οι εορταστικές εκδηλώσεις των Hμερών Θάλασσας.

Ευχαρίστησε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά Άγγελο Κότιο γιατί “ο Δήμος έχει συνοδοιπόρο, στην προσπάθεια αυτή, την Ακαδημαϊκή Κοινότητα“.

Επίσης, ο δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε στο επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ που συνδέεται -όπως είπε- με την στρατηγική του Δήμου και για το οποίο θα γίνει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, με τους φορείς της πόλης, τους βουλευτές και τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Πέτρο Κόκκαλη για τον συντονισμό όλης αυτής της προσπάθειας και τους φορείς της πόλης για τη συμβολή τους στην διαμόρφωση της Στρατηγικής της Γαλάζιας Ανάπτυξης, ως ενός χρήσιμου εργαλείου για την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα Πέτρος Κόκκαλης, που έκανε την αναλυτική παρουσίαση, στην εισήγησή του για την Στρατηγική του Δήμου Πειραιά, αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής των φορέων της πόλης στην διαβούλευση για την διαμόρφωση του κειμένου για την Στρατηγική της Γαλάζιας Ανάπτυξης. Εξήρε το γεγονός ότι ο Πειραιάς είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα και από τις πρώτες στην Ευρώπη, που αντιμετωπίζει τη Γαλάζια Ανάπτυξη με μια συγκεκριμένη στρατηγική, την οποία έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Άγγελος Κότιος, αφού ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή για την τιμητική πρόσκληση, αναφέρθηκε στην ραγδαία ανάπτυξη (μετά την ανάληψη των καθηκόντων του) μιας στενής πολυεπίπεδης και πολυθεματικής συνεργασίας με τη Δημοτική Αρχή, με τα Επιμελητήρια, αλλά και άλλους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας γιατί -όπως επισήμανε – στρατηγικός στόχος είναι η ενσωμάτωση του Πανεπιστημίου στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Βασική επιδίωξη – συμπλήρωσε – είναι να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, στην αύξηση της γνώσης στην περιοχή της έρευνας και καινοτομίας.

Χαρακτήρισε τη Στρατηγική της Γαλάζιας Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά ρεαλιστικό σχέδιο που το όραμα, οι στρατηγικοί στόχοι και οι δράσεις συνδέονται συνεκτικά μεταξύ τους, χωρίς υπερβολές. Πρόκειται -όπως είπε- για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που αφορά την οικονομία, περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα. Ο Πειραιάς –κατέληξε- είναι «καταδικασμένος» να ασχολείται με τη Γαλάζια Ανάπτυξη. Εκεί είναι το συγκριτικό του πλεονέκτημα. Η θάλασσα ήταν και είναι το μέλλον της πόλης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, είπε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι ο Πειραιάς έχει ήδη προχωρήσει σε ένα Επιχειρησιακό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Περίοδο 2018-2024, που όμως αφορά στην εξέλιξη και την  ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής για τα επόμενα 25 χρόνια. Χαίρομαι, λοιπόν, που ανήκω σε αυτή την άτυπη, αλλά και ουσιαστική Ομάδα Διοίκησης του Έργου της ΟΧΕ Πειραιά. Στόχος της ΟΔΕ, δεν είναι να μην χαθεί, ούτε ένα ευρώ από τα 80 εκατ. ευρώ, αλλά να πιάσει τόπο κάθε ευρώ για την πόλη, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Αυτό το οποίο έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρηματικοί φορείς της πόλης με το Δήμο Πειραιά, είναι τα περίφημα 7 «Σ» : Συνέργεια, Σύνεση, Συναίνεση, Σύνδεση, Συνδυασμός, Συνεννόηση, Συνεργασία.  Αυτά και πολλά άλλα, μας βοήθησαν στο να καταλάβουμε ότι, κανείς δεν μπορεί να τα γνωρίζει όλα. Ο καθένας, πρέπει να συμβάλει, αντλώντας γνώσεις από το πεδίο δράσης του και πως, η ημιμάθεια μας έχει τιμωρήσει πολλάκις στο παρελθόν. Καλώ, λοιπόν, τους συμπολίτες μου να εκφράσουν την άποψή τους και να ασκήσουν την κριτική τους, αφού πρώτα ενημερωθούν για το ποια είναι η στρατηγική της Γαλάζιας Ανάπτυξης, καθώς επίσης και τη σημασία της Γαλάζιας οικονομίας για τον Πειραιά. Είμαστε, καταδικασμένοι να κάνουμε πολλά πράγματα σε λίγο χρόνο, αλλά και υποχρεωμένοι να τα πράξουμε γρήγορα και όχι πρόχειρα. Ταυτόχρονα, έχουμε  την τύχη αυτή την περίοδο να υπάρχουν 2 μεγάλα Αναπτυξιακά Προγράμματα για την πόλη και το λιμάνι, η ΟΧΕ του Δήμου Πειραιά και το Masterplan της ΟΛΠ ΑΕ. και υποχρέωσή μας είναι να λειτουργήσουν παράλληλα και συνδυαστικά και όχι ανταγωνιστικά.  Νομίζω, ότι όλοι έχουμε καταλάβει πως, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαθεί αυτή η ευκαιρία και είμαι βέβαιος ότι,  δεν θα χαθεί».

Ο αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Αλεξανδράτος, αφού συνεχάρη τη Δημοτική Αρχή για την πρωτοβουλία αυτή, επεσήμανε ότι τα λόγια γίνονται έργα. Υπογράμμισε ότι τα 80 εκατομμύρια ευρώ δεν αφορούν ένα μεγάλο έργο, αλλά έργα σε διάφορους τομείς. Το πρόγραμμα αυτό όπως είπε αφορά όλους. Ο Πειραιάς έχει τον Δήμο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την Ναυτιλία και την Εκπαίδευση, απομένει η στήριξη όλων των φορέων για την επιτυχία. Μίλησε για την εξωστρέφεια της Δημοτικής Αρχής δίνοντας σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να μελετήσει αυτές τις ιδέες και να αποκωδικοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο κάθε μπάτζετ για κάθε έργο μπορεί να αξιοποιηθεί και να μπουν μέσα στην οικονομία. Τέλος, υποστήριξε ότι το Ναυτικό Επιμελητήριο μπορεί να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, δίνοντας ιδέες, από την πλευρά της ελληνικής ναυτιλίας.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: