Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Γεωανθρωπολογία στα νοητά περάσματα…

Χωρίς κατηγορία στις 04/01/2019

Ίσως υπάρξει μια αποκλιμάκωση της αναίτιας παγκόσμιας οδύνης, αν υπάρχει αιτιατό χωρίς αίτιο

|> Αλέξανδρος Σ. Αρδαβάνης*

|> Πρωί της 31ης του Δεκέμβρη 2017 και με είχε ξυπνήσει ένας σεισμός -πάντα αφυπνίζομαι πριν από τον σεισμό και δεν διαθέτω ούτε διαίσθηση ούτε την οξυμένη αντίληψη των ζώων στους υπερήχους που προηγούνται των σεισμών. Ίσως ο φόβος μιας μετάβασης σε άλλη κατάσταση -ποιας και προς τα πού αγνοώ και αυτό είναι αρχετυπικό και ασυνείδητο, δηλαδή ζωώδες.

Σε ρήγματα πάνω χτίζεται πάντα το Καινόν.

Πίσω από την κατάρρευση με πάταγο ενός θυελλώδους έρωτα περιμένει ένας άλλος -με τη στόφα της αγάπης και της συντροφικότητας.

Την αποκαρδίωση από μια ενθουσιώδη εφηβική φιλία ακολουθεί μια στέρεη ενήλικη -όχι το ίδιο συναρπαστική αλλά πιο ουσιαστική.

Στα συντρίμμια ενός γερασμένου άδικου συστήματος που γκρεμίζεται χτίζεται ένα νεότερο -όχι πάντα δικαιότερο.

Κατά μήκος των τεκτονικών ρηγμάτων του γήινου φλοιού αναπτύσσονται οι Πολιτισμοί των ανθρώπων -λένε οι ανθρωπολόγοι. Και ζούμε πάνω σε μια αλυσίδα τέτοιων ρηγμάτων -κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος άκουσα διάφορα αισιόδοξα και απαισιόδοξα σενάρια για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και το δυσοίωνο μέλλον του τόπου μας.

Από οικονομικά όντας αναλφάβητος, ανέκαθεν δυσπιστούσα ένθεν κακείθεν. Από Γεωανθρωπολογία, επίσης «στοιχειώδους εκπαιδεύσεως» και εν κατακλείδι από σκόρπια ακούσματα και διαισθητικά προσανατολισμένος· δηλαδή αυτοδίδακτος, άρα ημιαμαθής.

Όμως, ελπίζω πως το δέκατο ένατο έτος του εικοστού πρώτου μετά Χριστόν αιώνα, μπορεί να γίνει ένα νοητό κλάσμα του ακίνητου Χρόνου με λιγότερα τραύματα για όσους διασχίσουμε τα γεμάτα βάτους απόκρημνα μονοπάτια του. Ελπίζω πως ίσως υπάρξει μια αποκλιμάκωση της αναίτιας παγκόσμιας οδύνης -αν υπάρχει αιτιατό χωρίς αίτιο… Για πολλούς ανθρώπους, για την πλειονότητα έστω   -αφού για όλους ανέφικτο.

Χτύπησε το ξυπνητήρι. Ξημέρωσε κιόλας. Έτσι κάθε φορά ελπίζω.

Πηγή: www.presspublica.gr

(*) Ο κ. Αλ. Σ. Αρδαβάνης, είναι ιατρός ογκολόγος διευθυντής στο αντικαρκινικό νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: