Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΠΕΣΑ: “Υγειονομικά μέτρα και οικονομικά αντίμετρα”

Χωρίς κατηγορία στις 08/11/2021

Για να μην δημιουργήσουν συνθήκες αναστάτωσης στους καταναλωτές, ώστε να επισκέπτονται με ασφάλεια τις επιχειρήσεις του Λεκανοπεδίου

|> Από το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής (ΠΕΣΑ) εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση με τίτλο «Υγειονομικά μέτρα και οικονομικά αντίμετρα». Αναφέρει:

Το ΠΕΣΑ λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν τον επιδημιολογικό χάρτη της Αττικής, καλεί τις επιχειρήσεις του εμπορίου και της εστίασης να τηρήσουν και πάλι όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να αποφύγει η αγορά, άλλο ένα καταστροφικό «χειμερινό lockdown».

Τα νέα αυστηρά μέτρα θα πρέπει αφ’ ενός να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες περιορίζοντας το τέταρτο κύμα της πανδημίας και αφ’ ετέρου να μην δημιουργήσουν συνθήκες αναστάτωσης στους καταναλωτές, προστατεύοντας τους, ώστε να επισκέπτονται με ασφάλεια τις επιχειρήσεις του Λεκανοπεδίου.

Παρά το γεγονός ότι στα οριζόντια και ας ελπίσουμε «αναμνηστικά μέτρα» δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εξαιρέσεις επαγγελματικών χώρων, πρέπει τουλάχιστον σε όσες δραστηριότητες επιβάλλεται η εφαρμογή τους, να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιβολής εξοντωτικών προστίμων και η βιωσιμότητα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση επειδή τα «υγειονομικά μέτρα» πρέπει να συνοδεύονται με «οικονομικά αντίμετρα» και επειδή δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια επιδοματικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις που «υπολειτουργούν» θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον μέτρα στήριξης χωρίς ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόστος.

Ως εκ τούτου ο πρόεδρος του ΠΕΣ Αττικής Β. Κορκίδης, προτείνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για να τυγχάνουν όλοι της ίδιας αντιμετώπισης και να αποφύγουμε να εκδηλωθούν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, να ικανοποιήσει τα εξής τρία αιτήματα:

  1. Παράταση της αποπληρωμής των οφειλών της πανδημίας για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται τα μέτρα και μόνο στις επιχειρήσεις που επιβλήθηκαν.
  2. Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών για ένα εξάμηνο και έναρξη αποπληρωμής τους αντί την 1/1/22 την 1/7/22.
  3. Πάγωμα μηνιαίων καταβολών ληξιπρόθεσμων οφειλών και αναστολή των δόσεων της διετούς άτοκης ενίσχυσης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ σε όσους ισχύουν και για όσο διαρκούν τα μέτρα.

Στα παραπάνω μέτρα, εννοείται πως θα εξαιρούνται τα Σούπερ Μάρκετ και τα φαρμακεία.

Το ΠΕΣ Αττικής και όλα τα Επιμελητήρια ως όφειλαν ενημέρωσαν εγκαίρως για το περιεχόμενο, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ B’ 5138 /2021), της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 69136, σχετικά με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Επισημαίνεται πως εντός των καταστημάτων, αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με τους παρακάτω όρους, υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου 2 φορές την εβδομάδα (PCR ή rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δικά τους έξοδα. Στη περίπτωση ελέγχου και μη αντιστοίχισης των αναγραφόμενων στοιχείων του φυσικού προσώπου στο επιδεικνυόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης με το αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας, επιβάλλεται στον πελάτη πρόστιμο 3.000 ευρώ και στην επιχείρηση πρόστιμο 5.000 ευρώ και δυστυχώς αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες, που κανονικά θα έπρεπε να ισχύσει, εφόσον η επιχείρηση είναι υπότροπη.

Αναφορικά με την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων μετά και την επιβολή των νέων μέτρων ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και ΠΕΣ Αττικής Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Όπως αναμενόταν, με ή χωρίς μέτρα, η αγοραστική κίνηση ήταν υποτονική. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν κάνει τον κύκλο τους και πρέπει να καταργηθούν. Δεν συγκινούν πλέον κανένα, ούτε εμπόρους, ούτε καταναλωτές. Όσοι άνοιξαν αυτή τη Κυριακή αμφιβάλλω εάν η είσπραξη κάλυψε τα έξοδα τους. Όμως οι έλεγχοι για τα έκτακτα μέτρα είναι πολύ αυστηροί, οι παραβατικές επιπτώσεις τιμωρητικές και πρέπει να αποφευχθούν, πρόστιμα, αναστολές λειτουργίας, συλλήψεις και κυρίως αυστηρότερα μέτρα».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: